Η αλήθεια για το «εθνικό και κομματικό κεφάλαιο» που λέγεται Καραμανλής
06/01/2016 22:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αλήθεια για το «εθνικό και κομματικό κεφάλαιο» που λέγεται Καραμανλής

Κάθε φορά που γράφουμε ένα άρθρο για τον Κώστα Καραμανλή, την προσφορά του στη χώρα και τη ΝΔ και το παιχνίδι που παίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται… χαμός. Υπάρχει μια μερίδα του κόσμου που συμφωνεί, επικροτεί και ζητά να σταματήσει πλέον να λειτουργεί ο Καραμανλής ως ιδιοκτήτης της ΝΔ και να απελευθερώσει την παράταξη. Ή τουλάχιστον αν θέλει να εμπλακεί ξανά στα πολιτικά ας το κάνει ξεκάθαρα κι όχι πίσω από τις κουρτίνες, πίσω από τους «καραμανλικούς» και τα twitts.

Υπάρχει μια άλλη μερίδα του κόσμου που επικρίνει τα… επικριτικά σχόλια κατά του κ. Καραμανλή, που ζητά να μην αγγίζουμε το ιερό τοτέμ της δεξιάς, που αποκρούει κάθε προσπάθεια άσκησης κριτικής για τον τρόπο που διαχειρίζεται την εσωκομματική αντιπαράθεση. Και κυρίως που ζητά να σιωπούμε και να μην κατακρίνουμε την προσέγγισή του με τον Τσίπρα που έχει δημιουργήσει αυτό το περίεργο κράμα συριζοκαραμανλικής εξουσίας.

Ο καθένας έχει τα δίκια του και το δικαίωμά του να πιστεύει ό,τι θέλει για τον Καραμανλή. Ωστόσο, θα πρέπει να ανατρέξει πίσω και να δει τελικά τι είναι αυτό που κάποιοι καραμανλικοί λένε «εθνικό ή νεοδημοκρατικό κεφάλαιο». Τι είναι δηλαδή αυτό που έχει κάνει ο πρώην πρωθυπουργός ώστε να έχει και το δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά του κόμματος ή στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Εννοείται ότι ως βουλευτής μπορεί να έχει την άποψή του και να την εκφράζει, αλλά ας το κάνει τουλάχιστον με τη δική του φωνή γιατί ανησυχούμε ότι έχει πάθει… αφωνία χρόνια τώρα.

Αν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν, εκεί γύρω στο 2009 θα θυμηθούμε ότι το λεγόμενο…. εθνικό κεφάλαιο έχασε τις εκλογές από τον ανύπαρκτο Γ. Παπανδρέου. Ουσιαστικά εγκατέλειψε την εξουσία αφού έκανε τα πάντα για να ανακηρύξει πρωθυπουργό τον γιο του Ανδρέα που ο ίδιος ο πατέρας του δεν έβλεπε ούτε για κλητήρα σε υπουργείο.

Θα θυμηθούμε επίσης ότι ο λόγος που εγκατέλειψε την εξουσία έπειτα από μόλις 5 χρόνια στο Μαξίμου ήταν ότι έβλεπε τη λαίλαπα να έρχεται. Γνώριζε τα νούμερα της καταστροφής στην οικονομία για την οποία έχει και ο ίδιος μερίδιο ευθύνης. Ουσιαστικά ο κ. Καραμανλής έφυγε γιατί δεν άντεχε να κάνει τη μεγάλη προσπάθεια να σώσει την Ελλάδα. Μοιάζει μ’ εκείνους τους τύπους που βλέπουν την καταιγίδα να έρχεται και αντί να σπεύσουν να σώσουν ό,τι μπορούν από το σπίτι, κρύβονται στο καταφύγιο αφήνοντας τους υπόλοιπους να πνίγονται.

Επίσης, το γεγονός ότι έφυγε και από τη ΝΔ τον τιμά, όμως, ακόμη κι αυτό εντάσσεται στη γενικότερη βαρεμάρα που τον είχε πιάσει για την πολιτική. Ο άνθρωπος ήθελε να αράξει, να χαρεί τα παιδιά του, τη γυναίκα του, να κάνει τις βόλτες του και καμιά φορά να περνά από τη Βουλή να ψηφίζει. Δεν ήθελε ούτε φασαρίες, ούτε αψιμαχίες, ούτε ευθύνες. Κι αν καμιά φορά ήθελε να μιλήσει έβαζε τους πραιτοριανούς του να το κάνει, στέλνοντας τα μηνύματά του. Με τον τρόπο αυτό τα τελευταία έξι χρόνια έχτισε το προφίλ του «προβληματισμένου ηγέτη» για τα όσα συμβαίνουν, του «μεγάλου πολιτικού» που μιλά διά της σιωπής και διά της απουσίας, του αρχηγού που είναι έτοιμος να ριχτεί στη μάχη όποτε το απαιτήσουν οι περιστάσεις. Έξι χρόνια, με τα 2,5 να είναι η ΝΔ στην εξουσία ο κ. Καραμανλής ήταν εξαφανισμένος γιατί δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να ταυτιστεί με κανέναν. Όταν όμως ο Σαμαράς έσωζε τη χώρα από την καταστροφή αναλαμβάνοντας το πολιτικό και προσωπικό κόστος ο κ. Καραμανλής απλά… ιδιώτευε. Ούτε μια φορά δεν έβαλε πλάτη, ούτε μια φορά δεν είπε έναν καλό λόγο, ούτε μια φορά δεν απέδειξε ότι άξια ήταν κάποτε αρχηγός και άξια φέρει το όνομα που φέρει. Άφησε τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Αυτά στα πρόσφατα γεγονότα γιατί υπάρχει και η περίοδος διακυβέρνησης. Δεν θα αναφερθούμε στα σκάνδαλα με τους «κουμπάρους», στους Βουλγαράκηδες με το «νόμιμο και ηθικό» ή στην περίπτωση των υποκλοπών. Ούτε θα μιλήσουμε για τις θεωρίες συνωμοσίας ότι ο Καραμανλής ήταν στόχος ξένων πρακτόρων ή ότι σχεδίαζαν να τον σκοτώσουν γιατί προσέγγισε τον Πούτιν. Αυτά είναι για ψεκασμένους.

Αυτό που θα πούμε είναι για το ποια ήταν η συμβολή των κυβερνήσεών του στην οικονομική κατάρρευση της χώρας και πώς ευθύνεται για το δράμα του ασφαλιστικού. Παρά το γεγονός ότι κέρδισε την εξουσία υποσχόμενος επανίδρυση του κράτους και μεταρρυθμίσεις, και παρ’ ότι είχε παραλάβει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλή ανεργία και μια χώρα έμπλεη αισιοδοξίας (και λόγω Ολυμπιακών Αγώνων βεβαίως), παρέδωσε μια χώρα προβληματική. Στις κυβερνήσεις του κυριάρχησε ο κρατισμός, το βόλεμα ημετέρων, η αύξηση των δαπανών για μισθούς και συντάξεις, η έλλειψη μεταρρυθμίσεων, η εγκατάλειψη του ασφαλιστικού, η απουσία μακρόπνοης αναπτυξιακής πολιτικής. Τι ειρωνεία… Ό,τι είναι ακριβώς και ο Τσίπρας σήμερα. Ό,τι κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2003 οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις ήταν 47 δις και το 2009 έγιναν 80 δις. Αντίθετα, τα έσοδα του κράτους από φόρους και εισφορές από 58 δις ευρώ το 2003 έφτασαν τα 77 δις ευρώ. Αυτό δείχνει αύξηση δαπανών για μισθούς, συντάξεις 28% περισσότερο απ’ ότι αύξησε τα έσοδα. Δεν είναι μόνο ότι έδινε η κυβέρνηση παχυλούς μισθούς και συντάξεις, είναι ότι διόρισε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, με πρωτεργάτη της διόγκωσης του κράτους μέσω ικανοποίηση των ρουσφετιών τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και καλά θα πει κανείς: Είναι κακό που βελτίωσε το εισόδημα των πολιτών και μείωσε την ανεργία; Δεν είναι, αλλά μόνο για μια χώρα που έχει χρήματα και δεν ζει με δανεικά. Που μπορεί και πληρώνει τα χρέη της, που έχει έσοδα και που παράγει τόσα όσα χρειάζεται για να ζει αλλά και για να αποταμιεύει. Μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της διόγκωσης του κράτους. Όμως, εκείνη την περίοδο επικράτησαν οι λαϊκιστές. Προσοχή, όχι το λαϊκό κόμμα αλλά όλοι εκείνοι που ήθελαν ένα κόμμα το οποίο θα υπάρχει χάρη στα ρουσφέτια και το κομματικό κράτος. Πόση σχέση είχε αλήθεια η Νέα Δημοκρατία εκείνης της περιόδου με τις διακηρύξεις για ένα κράτος ανοικτό, μεταρρυθμιστικό, που θα έφερνε επενδύσεις και θα δημιουργούσε πλούτο τον οποίο θα μοίραζε στους πολίτες; Γιατί εκείνο το κράτος που έφτιαξε ο Καραμανλής ήταν απλά ένα κράτος γεμάτο μισθωτούς και συνταξιούχους, μια χώρα που βάδιζε από τότε στην καταστροφή.

Βεβαίως δεν ξεχνάμε το μαγείρεμα των στοιχείων που ωστόσο δεν μπορούσαν να καλύψουν ένα έλλειμμα πάνω από 15% το οποίο δημιουργήθηκε ακριβώς γιατί οι μισθοί, οι συντάξεις και τα λοιπά έξοδα ήταν περισσότερα απ’ όσα μπορούσαν να αντέξουν τα ταμεία.

Το 2009 ο κ. Καραμανλής άφησε μια προβληματική χώρα και μια προβληματική ΝΔ. Την πρώτη την πήρε ο Γ. Παπανδρέου και την αποτέλειωσε. Τη δεύτερη την πήρε ο Σαμαράς και την έκανε κυβέρνηση σε τρία χρόνια. Και στη συνέχεια πήρε και την καθημαγμένη Ελλάδα, ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία και της έδωσε ελπίδα.

Αυτή είναι η αλήθεια για το «εθνικό και κομματικό κεφάλαιο» που λέγεται Καραμανλής. Όσοι δεν το βλέπουν και περιμένουν από τον σωτήρα της Ραφήνας να έρθει με λευκό άλογο να σώσει τη ΝΔ απλά εθελοτυφλούν. Ή εν πάση περιπτώσει θέλουν μια παράταξη μικρή, έρμαιο του κάθε ανίκανου αριστερού.

Ας αφήσουν λοιπόν στη ΝΔ τα παιχνίδια και ας δουν την πραγματικότητα όπως είναι. Κανένας αποτυχημένος που μάλιστα αποδείχθηκε και ρίψασπις δεν μπορεί να τη σώσει αν η ίδια δεν απογαλακτιστεί από τις φατρίες που την καταδυναστεύουν. Ο δεξιός λαϊκισμός μόνο δεινά έφερε και στην παράταξη και στη χώρα. Ό,τι κάνει τώρα και ο αριστερός λαϊκισμός.

Τι ειρωνεία. Έχουν τόσα πολλά κοινά οι κ. Καραμανλής και Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΙΑΣΩΝ avatar
  ΙΑΣΩΝ 07/01/2016 08:08:53

  πόσο εύστοχο είναι το άρθρο σου !

 2. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 07/01/2016 10:04:50

  Επιτέλους! Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι....

 3. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 07/01/2016 10:35:01

  Αντώνης Σαμαράς.Ο καλύτερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης.
  Όσο η χώρα δεν το παραδέχεται θα βολοδέρνει με Τσίπρας και Βαρουφάκηδες.
  Όσο η ΝΔ δεν το παραδέχεται θα βολοδέρνει με κομματικούς υπαλλήλους τύπου Βαγγέλη και δευτερορολίστες τύπου Κυριάκου.
  Το παιγνίδι για την Ελλάδα χάθηκε τον Δεκέμβριο του 2014(προεδρική εκλογή).Είναι αργά πια.
  Όσοι μπορούν ας μεταναστεύσουν.Οι υπόλοιποι προετοιμάζουμε την μετανάστευση των παιδιών μας.Η χώρα δεν μας ανήκει.Ανήκει στους διορισμένους από τους Πάκηδες.Η ΝΔ δεν μας ανήκει.Ανήκει στους Στυλιανίδηδες.Καλήνυχτα ΝΔ.Καληνύχτα λατρεμένη μας Πατρίδα.

  • Φτάνει ... avatar
   Φτάνει ... @ Κώστας ΜΠ 07/01/2016 10:52:35

   Νομίζω ότι η ΝΔ ανήκει πρώτα και πάνω απ' όλα σε αυτούς που ΟΛΑ αυτά τα χρόνια παρέμειναν και πάλεψαν για την επικράτησή της, δηλαδή το νεοδημοκρατικό λαό.

 4. Φτάνει ... avatar
  Φτάνει ... 07/01/2016 10:38:05

  Καλημέρα και Καλή Χρονιά !!

 5. ζητείται ελπίς avatar
  ζητείται ελπίς 07/01/2016 10:55:03

  παρά πολύ εύστοχο άρθρο που αντικατοπτρύζει και τις απόψεις όλων των πρώην μπλε ψηφοφόρων όπως εγώ.
  ερώτηση κρίσεως - σε μια χώρα που τα νέα παιδιά φεύγουν έξω και όσα δουλεύουν το κάνουν για 400 ευρώ, πόσες πιθανότητες έχει να συγκινήσει τη κοινωνία ένα κόμμα τίγκα στους πολιτικούς γόνους;
  Οι γόνοι και οι φατρίες κρατούνε ζωντανό τον Αλέξη.
  χρειάζεται νέος φορέας, με ανθρώπους να πείθουν για την ηθική και τις ικανότητες τους.
  Προκαλώ αρκετά γαλάζια τζιμάνια να πάνε σε ένα καφενείο και να ρωτήσουν για το Καραμανλή, το Βουλγαράκη,
  το Μίλτο, τον Ευριπίδη κλπ. Είμαι βέβαιος ότι τότε θα αποκτήσουν συναίσθηση της πραγματικότητας.
  ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 6. ΛΟΗΣ avatar
  ΛΟΗΣ 07/01/2016 12:07:44

  Πριν γράψω για την περίπτωση Καραμανλή, θέλω να πω δυό λόγια για τη ΝΔ, καθότι κάποιοι θεωρούν πως ο ανηψιός του ιδρυτή της είναι η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος, ίσως γιατί δε γνωρίζουν ή προσποιούνται πως δεν γνωρίζουν, πως όταν ένα Κόμμα εξουσίας ταυτίζεται με πρόσωπα και όχι με ιδέες, αρχές και ξεκάθαρη ιδεολογική ταυτότητα, τότε το ''νόμισμα'' αυτό -ιστορικώς- εξελίσσεται σε κίβδηλο.
  -Η ΝΔ, ως ο βασικός πολιτικός φορέας του αστικού κόσμου, ενός κόσμου με υψηλό -κατά βάση- μορφωτικό και πολιτικό επίπεδο δεν μπορεί να πιστεύει σε τομέμ, σε πλασματικούς-πλαστούς μύθους και σε ''κληρονόμους''.
  -Η ΝΔ -με βάση τις αρχές της- δεν μπορεί να γίνεται ''βάση εκτοξεύσεως'' για τους μετρίους, τους ανεπαγγέλτους και τους παντοειδείς θεσιθήρες, που αφού απέτυχαν παντού, βρήκαν το ''Ελντοράντό'' τους σ' ένα Κόμμα εξουσίας.
  -Η ΝΔ δεν γίνεται να άγεται και να φέρεται από άτομα που επειδή την έχουν συμπεριλάβει στο Ε9 τους, νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να τη χρησμοποιούν κατά το δικό τους ''δοκούν'' και όφελος.
  Αυτά κι ας πάμε στον Καραμανλή:
  Κρίνοντάς τον πολιτικώς και με δεδομένη την επί αρκετά έτη διαδρομή του στο χώρο αυτό, ο Κώστας Καραμανλής εμπίπτει στην περίπτωση του βασιλέως της Βαβυλώνος Βαλτάσαρ, που είδε σε κάποιο συμπόσιο να αναγράφονται από αόρατο χέρι στον τοίχο του παλατιού οι τρεις λέξεις: ''Μανή-Θεκέλ-Φάρες''. Ο Βαλτάσαρ θορυβήθηκε, κανείς δε μπορούσε να του ερμηνεύσει τι σήμαιναν αυτές οι τρεις άγνωστες και μυστηριώδεις λέξεις και όταν εκλήθη ο προφήτης Δανιήλ εξήγησε στον βασιλιά, πως το Μανή σήμαινε: Μετρήθηκες, το Θεκέλ: Ζυγίστηκες και βρέθηκες ελλιπής και το Φάρες: Θα χάσεις τη βασιλεία σου. Για την ιστορία, το ίδιο βράδυ οι Μήδοι και οι Πέρσες κατέλαβαν το βασίλειό του Βαλτάσαρ.
  Έτσι κι ο Κώστας Καραμνλής. Πολιτικώς μετρήθηκε, ζυγίστηκε και βρέθηκε ελλιποβαρής.
  Όσο για το ''παραμύθι'', ότι η ''μούγγα'' του σημαίνει ότι ''μιλά διά της σιωπής του'', αυτό θυμίζει το: ''απορία ψάλτου βηξ'', γιατί η σιωπή, όταν ΠΡΕΠΕΙ και έχεις τόσα πολλά να πεις, γι' αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία 6 χρόνια στην Ελλάδα, που -κατά σύμπτωση;- είναι τα μετακαραμανλικά χρόνια, δεν είναι ''χρυσός'', αλλά ''μη με σκοτίζετε''.
  Τόσον η Ελλάς, όσο και η ΝΔ, το μόνο που δεν χρειάζονται, είναι τους ψευδεπίγραφους ''σωτήρες''. Αντιθέτως, έχουν ανάγκη από πολιτικούς που θα αγνοήσουν το ''πολιτικό κόστος'', που θα έχουν το σθένος να πιούν πρώτοι αυτοί το ''πικρό ποτήρι'' και μόνο ό,τι περισσέψει θα αφήσουν για το λαό, από πολιτικούς άνδρες, που δεν θα παριστάνουν τους αναχωρήτες του Σινά, αλλά θα βγουν μπροστά για να παλέψουν για τους Έλληνες που δυστυχώς, κάποιοι απ' αυτούς, εξακολουθούν να τους πιστεύουν με μια αρρωστημένη Μεσσιανική αντίληψη.
  Αλήθεια, ποιό απ' όλα αυτά έχει να επιδείξει ο Καραμανλής, που θα ''εξαφάνιζε τους νταβατζήδες'', που θα επανίδρυε το κράτος, που θα έστελνε στη φυλακή τους ολετήρες του Χρηματιστηρίου, που θα απήλλασε την Ελλάδα από τους ανθρώπους του ''αρχιερέα της διαπλοκής'';
  Μήπως, εκτός από ''αναχωρητής της Ραφήνας'', θα έπρεπε ήδη να έχει σκεφθεί, ότι ο ρόλος που του αρμόζει είναι να γίνει και ''αναχωρητής της πολιτικής'';

 7. Naruto avatar
  Naruto 07/01/2016 12:47:37

  Ετσι να αρχίσουμε να τα λέμε να καθαρίσουμε και τις συνειδήσεις μας .
  Είναι ευκαιρία για επανίδρυση του κόμματος με αλλαγές οχι μόνο στα πρόσωπα αλλά και στον τρόπο λειτουργίας .

 8. Τζανής avatar
  Τζανής 07/01/2016 14:44:06

  Ο Καραμανλής είναι ένας πολιτικός, ο οποίος μεθοδεύει την επιστροφή του ως πρωθυπουργός οικουμενικής κυβέρνησης προκειμένου να θάψει την αποτυχία της πρωθυπουργίας του.
  Γι' αυτό προωθεί τον Μεϊμαράκη, γι' αυτό βάζει Αντώναρο και Στυλιανίδη να λένε του κόσμου τις....
  Αλλά γιατί η πατρίδα να ανταμείψει έναν αποτυχημένο πρωθυπουργό και να μην ανταμείψει έναν επιτυχημένο πρωθυπουργό όπως τον Αντώνη Σαμαρά;
  Ποιος έδειξε αποφασιστικότητα, εργατικότητα, πατριωτισμό;
  Ποιος πρόσφερε πραγματικές υπηρεσίες στην πατρίδα;
  Ποιος έσωσε τη χώρα και σήμερα, μετά τη λαίλαπα του Τσίπρα, εξακολουθούμε να υπάρχουμε;
  Μα μόνο ο Αντώνης Σαμαράς. Κανένας άλλος.
  Η πατρίδα οφείλει να ανταμείψει τον μόνο πολιτικό που πρόσφερε πραγματικό έργο.

 9. Κώστας Σταματάκης avatar
  Κώστας Σταματάκης 07/01/2016 15:30:30

  Κρίνοντας τον Κώστα Καραμανλή πρέπει καταρχήν να κρίνουμε τις πολιτικές που εφάρμοσε κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του. Οι κύριες πολιτικές του την περίοδο 2004-2009 ήταν οι πολιτικές της ήπιας προσαρμογής και του ονομαζόμενου μεσαίου χώρου. Ένας νέος και πολλά υποσχόμενος πολιτικός έρχεται στην εξουσία το 2004 μετά από 11 χρόνια «αμαρτωλής» διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και δεν προτείνει τίποτα (!). Όταν η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή και στην χρεωκοπία, ο Καραμανλής προτείνει την πολιτική της ήπιας προσαρμογής, δηλαδή το απόλυτο τίποτα (!). Αντ΄ αυτού, και ενώ ήταν σίγουρο ότι θα κέρδιζε της εκλογές το 2004, προχωράει στην μονιμοποίηση των 400.000 συμβασιούχων, ανεβάζοντας στα ύψη τις κρατικές δαπάνες και το έλλειμμα με αποτέλεσμα την τρομακτική αύξηση του δημόσιου χρέους. Δεν συζητάω τα περί επανίδρυσης του κράτους και άλλα πολλά προεκλογικά, γιατί όλα αυτά αποδείχτηκαν ότι ήταν προεκλογικές υποσχέσεις προς άγραν ψήφων και τίποτα άλλο.

  Ένα άλλο πολύ βασικό ερώτημα που η απάντηση του κρίνει έναν ηγέτη είναι τα στελέχη που αναδεικνύει κατά την διάρκεια της θητείας του. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Μέγας γιατί είχε επιλέξει τους καλύτερους στρατηγούς. Ένας ηγέτης λοιπόν κρίνεται από τους συνεργάτες του και τα στελέχη που αναδεικνύει, την ομάδα του. Ποια είναι τα στελέχη που ανέδειξε ο Καραμανλής;

  Δυστυχώς αγαπητοί, κάποτε χωρίς συναισθηματισμούς πρέπει να αξιολογήσουμε την διακυβέρνηση Καραμανλή και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Καραμανλής ο νεώτερος, με βάση την ηγεσία του στη χώρα και την ΝΔ ήταν μια αποτυχία και αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του, το 2004-2009 αλλά και από την μετέπειτα πορεία και τακτική του αμίλητου πρίγκιπα που έχει επιλέξει.

 10. Διογένης avatar
  Διογένης 07/01/2016 18:45:03

  Το άρθρο είναι αρκετά δίκαιο για τον Καραμανλή, θα είχα όμως πέντε-έξι πράγματα να προσθέσω εις βάρος του και ένα-δυο πράγματα να προσθέσω υπέρ του.

  Από τα "εις βάρος του", θα ήθελα να προσθέσω ότι το υποτιθέμενο πολιτικό κεφάλαιο του Καραμανλή δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αγελαίο ένστικτο των μελών της ομάδας που έχει μάθει να συγκινείται στο όνομα "Καραμανλής". Όπως έχουμε μάθει να συγκινούμαστε στον εθνικό ύμνο. Όπως συγκινούμαστε όταν μπαίνει στο γήπεδο η αγαπημένη μας ομάδα. Δυστυχώς αυτό είναι και τίποτε άλλο.

  Στα "εις βάρος του" πρέπει να προστεθεί η καθαρώς επικοινωνιακή διαχείριση της πολιτικής. Θυμάμαι ότι είχαμε πάει το 2008 σε εκδήλωση για το Μακεδονικό. Πριν το Βουκουρέστι, όταν ο Καραμανλής του μετέπειτα "περήφανου όχι" ήθελε να ξεπουλήσει σε αγαστή συνεργασία με την υπουργό του των Εξωτερικών. Θυμάμαι τότε καραμανλικό νεοδημοκράτη να μου λέει "τι πιστεύεις για το σκοπιανό, για τη στάση του Καραμανλή και της Ντόρας;". Του λέω, πιστεύω ότι η Ντόρα το ξεπουλάει πίσω από την πλάτη του Καραμανλή. Μου λέει, παραμύθια. Και ο Καραμανλής στο κόλπο είναι, αλλά βάζει μπροστά τη Ντόρα ότι τάχα αυτή το ξεπουλάει, για να μην φορτωθεί αυτός το κόστος. Εκείνη τη στιγμή αρνήθηκα να το πιστέψω, όμως εκ των υστέρων και μετά την όλη στάση του σε τόσα μείζονα θέματα, νομίζω ότι είχε απόλυτο δίκιο. Ξαναλέω ότι ήταν καραμανλικό στέλεχος.

  Στα μείον του πρέπει να προστεθεί η ολέθρια πολιτική των αγωγών με τον Πούτιν. Δεν ήταν καθαυτό τόσο κακό ως σκέψη, αλλά ήταν πολύ κακό να νομίζεις ότι θα σε αφήσει η υπερατλαντική δύναμη να αλλάξεις στην ουσία στρατόπεδο από τη μια στιγμή στην άλλη και να είσαι τόσο μα τόσο απροετοίμαστος για τις συνέπειες. Ήρθε η πρώτη επίθεση κατά της χώρας με τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2007 και τους 70 νεκρούς, μετά τα είδαμε όλα. Ζαχόπουλος, Βατοπαίδι, Γρηγορόπουλος, στο τέλος μας βάλανε και στο ΔΝΤ για να στρώσουμε χαρακτήρα και να ελέγξουν λίγο περισσότερο τα πράγματα. Η πολιτική εκείνη έκανε πάρα πολύ κακό στη χώρα, ειδικά με τον πρόχειρο και αβασάνιστο τρόπο με τον οποίο τελικά υλοποιήθηκε.

  Τότε ήμασταν με τον Καραμανλή οι περισσότεροι (και εγώ), αλλά στη συνέχεια, η πολιτική του Σαμαρά που έφερε τον αγωγό TAP στην Ελλάδα και ακύρωσε το σχέδιο για τον αγωγό Nabucco, απέδειξε πόσο εύκολα μπορούσαν να συμβιβασθούν τα σχέδια των ΗΠΑ για τους αγωγούς με τα ελληνικά συμφέροντα, χωρίς να έλθουμε σε αχρείαστη κόντρα με τον επικυρίαρχο της γειτονιάς και - μας αρέσει δεν μας αρέσει - της χώρας μας. Μας είχαν για πρωινό τελικά οι ΗΠΑ, σε κάτι που δεν υπήρχε καν λόγος να ανοιχτεί ως μέτωπο, όπως απέδειξε η μετέπειτα πραγματικά σοφή και μετρημένη πολιτική Σαμαρά.

  Ο Σαμαράς δεν πηγε από την αρχή με τους Αμερικανούς. Κινήθηκε με πολλή σωφροσύνη. Όταν οι Ρώσοι ήταν οι μόνοι πλειοδότες για την ΔΕΠΑ, ο Σαμαράς δεν τους έδιωξε. Αυτό που έλεγε ήταν "φέρτε μου ρε παιδιά έναν δικό σας να δίνει περισσότερα" και δεν υπήρχε κανένας. Μετά μπλόκαρε το πράγμα μέσω Βρυξελλών. Στη συνέχεια ήρθε ο TAP, αλλά και η πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar και τότε πάρα πολλά πράγματα άλλαξαν στη γεωπολιτική θέση της χώρας. Στην ουσία, ο Σαμαράς ξανασυμφιλίωσε τα ελληνικά γεωπολιτικά συμφέροντα με τη Δύση, σχέση που είχε σοβαρά βλαφθεί το 1974 με την εισβολή και κατοχή της Κύπρου.

  Στο βαθμό που υπάρχουν στοιχεία συνωμοσίας για το ελληνικό Μνημόνιο (προσωπικά είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν), πιστεύω ότι η αφροσύνη να κινηθεί με τη Ρωσία στο θέμα των αγωγών, χωρίς να μετρήσει τις εναλλακτικές που είχε με τις ΗΠΑ, αυτό έπαιξε ρόλο πολύ μεγαλύτερο από τα ελλείμματα, διορισμούς κλπ. Και εδώ θέλω να έλθω σε ένα-δυο "θετικά" του Καραμανλή που ίσως τον αδικεί το άρθρο. Το έλλειμμα του 15% γνωρίζουμε όλοι ότι είναι φουσκωμένο. Το Νοέμβριο του 2010 η Ελλάδα συμφώνησε να συμπεριφληφθούν και άλλα ελλείμματα που κανονικά δεν θα έπρεπε να είνα στη Γενική Κυβέρνηση, έτσι, για να βοηθηθούμε να μειώσουμε "όλα" μας τα ελλείμματα. Αυτό έδωσε συν 2,2% στο έλλειμμα και συν 12% στο χρέος. Άρα, μετράμε εξαρχής λάθος. Από την άλλη, όπως έχει καταγγελθεί από 1) Μ. Κεφαλογιάννη στην ομιλία για τον προϋπολογισμό του 2010 στις 22 Δεκεμβρίου 2009, 2) Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο 1 και 3) Γιάννη Παπαθανασίου στο πολύ κατατοπιστικό έντυπο "με τη γλώσσα των αριθμών", ο ΓΑΠ προσέθεσε στο έλλειμμα του 2009 περίπου 9 με 10 δις. Τρίτον: Το σοβαρό έλλειμμα εσόδων του 2009 οφείλεται κυρίως στην κρίση της Λέμαν Μπράδερς, που στοίχειωσε σχεδόν ολόκληρο το 2009. Αυτό ο Σαμαράς το είχε εξηγήσει πολύ ωραία στο Ζάππειο 1 πώς είχε επηρεάσει, με βάση τον διαχωρισμό του ελλείμματος σε διαρθρωτικό και κυκλικό. Το 2009 η Ελλάδα είχε στην ουσία κυκλικό έλλειμμα σε μεγάλο βαθμό, λόγω της ύφεσης. Η επιπλέον ύφεση του 2010 αύξησε κι άλλο το κυκλικό έλλειμμα. Ο Σαμαράς είχε εξηγήσει πολύ εύστοχα ότι χωρίς την ύφεση και με τα πολλά μέτρα του 2010, λίγο πριν το Μνημόνιο (3 Μαρτίου 2010) και με το Μνημόνιο, το διαρθρωτικό έλλειμμα είχε μηδενιστεί και αν είχε εκλείψει και το κυκλικό έλλειμμα, τότε θα είχαμε μηδενικό έλλειμμα. Άρα, έπρεπε να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη. Και το τι ακριβώς σήμαινε ανάπτυξη, μας έδωσε πολύ καλά ο ίδιος ο Σαμαράς να το καταλάβουμε στα δυόμιση χρόνια της πρωθυπουργίας του, με τον αριστοτεχνικό χειρισμό της οικονομίας.

  Άρα, οι ευθύνες του Καραμανλή είναι κάπως μικρότερες. Υπάρχουν, αλλά δεν είναι αυτές που λέει το άρθρο.

  Το χειρότερο όλων για τον Καραμανλή είναι ότι εμπέδωσε και άλλο την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς, λέγοντας μάλιστα τη φράση κλειδί "τιμούμε και σεβόμαστε τους αγώνες της αριστεράς". Ολοκλήρωσε τον εκπασοκισμό της χώρας, εκπασοκίζοντας και τον άλλο πυλώνα της πολιτικής, τη συντηρητική παράταξη. Και άφησε έτσι τη χώρα ιδεολογικά γυμνή απέναντι στην επέλαση της ανταγωνστικότητας, που εκφράστηκε πολύ σκληρά στη χώρα μας με την πολιτική των Μνημονίων. Όταν ο Σαμαράς απέδειξε ότι υπήρχε και άλλος δρόμος, υγιής, ανταγωνιστικός, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της χώρας και παράλληλα ισχυρή υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων, ο Καραμανλής βρέθηκε σε πολιτικό αδιέξοδο. Τούτο συνοψίστηκε στην επιδέξια μη-στήριξη εκ μέρους του, με τον Αντώναρο να ρίχνει όσες βολές μπορεί εις βάρος του Σαμαρά μέσα από τα γραφεία της Παναγή Κυριακού.

  Με βάση τα τελευταία, ο Καραμανλής άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προδότης της παράταξης και της χώρας. Διότι, μη μου πείτε ότι θεωρείτε πιθανό, ο έρωτάς του με τον Τσίπρα να ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου 2015, ενώ πριν δεν έτρεχε τίποτε...

 11. Τζανής avatar
  Τζανής 07/01/2016 21:20:03

  "Ο Καραμανλή εμπέδωσε την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς, λέγοντας μάλιστα τη φράση κλειδί "τιμούμε και σεβόμαστε τους αγώνες της αριστεράς". Ολοκλήρωσε τον εκπασοκισμό της χώρας, εκπασοκίζοντας και τον άλλο πυλώνα της πολιτικής, τη συντηρητική παράταξη. Και άφησε έτσι τη χώρα ιδεολογικά γυμνή απέναντι στην επέλαση της ανταγωνιστικότητας, που εκφράστηκε πολύ σκληρά στη χώρα μας με την πολιτική των Μνημονίων".
  ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ.

 12. dimitris avatar
  dimitris 07/01/2016 21:30:46

  Την Κυριακή νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών της ΝΔ θα είναι με βεβαιότητα 100% ο Τσίπρας!

 13. Επαρχιώτης avatar
  Επαρχιώτης 07/01/2016 22:19:16

  Τη χώρα τη κρίσιμη δεδομένη στιγμή δεν τη....σώζει κανένας Καραμανλής- Αντώναρος-Παπαθανασίου- Βουλγαράκης και λοιπά απολιθώματα, παρά μόνο το....δίδυμο ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Παλαιότερα ήμουν από τους επικριτές του Βενιζέλου, αλλά είναι πολιτικός με μέγιστο κύρος και ευθύνη και πιστεύω ότι είναι η μόνη σωτηρία για τη χώρα μαζί μα τον Σαμαρά. Δυστυχώς ο σοφός Λαός βλέπω να δίνει στον τσίπρα κανα δυο τετραετίες με την....αβάντα των Καραμανλικών και όσοι τουλάχιστον είστε κάτω των σαράντα καλό θα ήταν να ξεσκονίζεται διαβατήρια............

 14. Αργόστροφος avatar
  Αργόστροφος 08/01/2016 02:27:38

  Επιτέλους γράφονται και αλήθειες για το ''ιερό τοτέμ της δεξιάς''. Προσωπικά, ''ο κουρασμένος'' με έχει κουράσει αφάνταστα! Το μόνο καλό της υπόθεσης Καραμανλή, είναι κάτι τύποι σαν τον Αντώναρο, τον Στυλιανίδη, κλπ, που προσφέρουν άφθονο γέλιο στους Έλληνες, σε μια στιγμή που το χαμόγελο έχει εξαφανιστεί από τα χείλη των περισσοτέρων (ακόμη και αυτών που χόρευαν στο Σύνταγμα τη βραδιά της νίκης του Αλέξη)......

 15. George N avatar
  George N 08/01/2016 06:57:30

  Αν και είναι θετικό ότι επιτέλους γράφονται κάποιες αλήθειες για τον Καραμανλή και τον Παυλόπουλο αυτό που πρέπει να κρατήσουμε δεν είναι οι ατομικές προσωπικές ευθύνες. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η ΝΔ πασοκοποιήθηκε και μάλιστα στην χειρότερη μορφή του αν εξαιρέσουμε την περίοδο 74-85. Από μόνο του θα ήταν αδιάφορο για τους ψηφοφόρους (είχαν και έχουν εναλλακτικές) και κομματικά ίσως και θεμιτό για τους επαγγελματίες της πολιτικής. Με την προϋπόθεση όμως ότι η χώρα βρίσκεται στο 81 ή έστω στο 2004. Τώρα όμως με το καράβι να βουλιάζει το σημαντικό είναι αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί εναλλακτική πρόταση ή θα συνεχισθεί ο χορός στα σαλόνια του Τιτανικού. Το αν θα υπάρχει και...πορτιέρης! απλά προσθέτει την τελευταία πινελιά στο σουρεαλιστικό σκηνικό...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.