Η 26η Μαΐου θα δείξει την ημερομηνία των εθνικών εκλογών
12/05/2019 13:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η 26η Μαΐου θα δείξει την ημερομηνία των εθνικών εκλογών

Να μαζέψει την δημοσκοπική διαφορά με τη Ν.Δ ώστε να είναι ελεγχόμενο το εύρος της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κύριος στόχος του Αλέξη Τσίπρα στον δρόμο για τις ευρωεκλογές που αποτελούν τον κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα των αποφάσεών του για την "επόμενη ημέρα".

Υποσχετικές

Ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα και του επιτελείου του για τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές είναι ενιαίος όπως κατέδειξαν και επισήμως οι δηλώσεις του ίδιου. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για σχέδιο τετραετίας, το οποίο θα κληθεί σε πρώτη φάση να το επικυρώσουν οι Πολίτες στις ευρωκάλπες και στην ...τελική φάση στις εθνικές εκλογές που ακολουθούν.

Η παρουσίαση του "πολιτικού σχεδίου" του ΣΥΡΙΖΑ , έχει ξεκάθαρη επιδίωξη: Πρωτίστως να υπάρξει βραχυπρόθεσμη εξαργύρωση πολιτικών κερδών ( με προφανή επιδίωξη το δέλεαρ του "ζεστού" χρήματος να προσελκύσει εδώ και τώρα ψηφοφόρους) και δευτερευόντως να μείνουν "υποσχετικές" για εφαρμογή των θετικών μέτρων την επόμενη ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές.

Η ενιαία στρατηγική για ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές που ακολουθεί το κυβερνών κόμμα, δεν φανερώνει απλώς ότι ποντάρει σε ένα αφήγημα νέο που να περνάει μέσα από την "επανεκκίνηση" της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα.

Παραλλήλως φανερώνει και την ελπίδα του κυβερνώντος κόμματος να μπορέσει να πραγματοποιήσει το ίδιο "reset" στη μέχρι τώρα πορεία της διακυβέρνησής του.

Εκλογικές εξελίξεις

Το στοίχημα πλέον έως τις 26 Μαΐου για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η ψαλίδα της διαφοράς με την Ν.Δ να μην υπερβεί τις επτά μονάδες.

Η ανάγνωση συνομιλητών του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά την διαφορά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ευρωεκλογές, συνοψίζεται σε:

1. Εάν η κάλπη της 26ης Μαΐου "βγάλει" μια διαφορά με τη Ν.Δ της τάξεως των επτά μονάδων, τότε μπορεί να διεκδικήσει μια καλύτερη επίδοση στις εθνικές εκλογές το Φθινόπωρο. ( Προσδοκώντας αφενός ότι θα μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά η κυβέρνηση τα νέα μέτρα και ταξίματα και αφετέρου ότι δεν θα συμβει κάποιο απρόοπτο μεσούντος του καλοκαιριού που θα την "αποτελειώσει" πολιτικά).

2. Εάν η διαφορά κυμανθεί στις περίπου τέσσερις μονάδες ( Από το κυβερνών κόμμα επιμένουν στην πρόβλεψη ότι δεν πρόκειται να είναι μεγαλύτερη του 4% στις ευρωεκλογές), τότε είναι εξόχως πιθανό ο κ. Τσίπρας να αξιοποιήσει το momentum ( γλιτώνοντας και από τυχόν ασύμμετρες εξελίξεις το θέρος) οδηγώντας την χώρα σε εκλογές αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, δηλαδή μέσα στις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου.

Πηγή:capital.gr