Γιατί δεν κοπάζει η εκλογολογία για τον Ιούνιο παρά τις ...διαβεβαιώσεις Τσίπρα
23/04/2019 11:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί δεν κοπάζει η εκλογολογία για τον Ιούνιο παρά τις ...διαβεβαιώσεις Τσίπρα

Για πολλοστή φορά , στο χθεσινό "πάρτυ" που έστησε ο Αλέξης Τσίπρας στο ΣΕΦ, δόθηκαν νέες διαβεβαιώσεις πως οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το προσεχές Φθινόπωρο.

Όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο κ. Τσίπρας άλλωστε, διατρανώνει την απόφασή του να οδηγήσει την χώρα σε εθνικές κάλπες τον Οκτώβριο, ειρωνευόμενος μάλιστα ΜΜΕ που σε αναλύσεις τους, καταπιάνονται με τα επιχειρήματα εκείνα που υπαγορεύουν στον πρωθυπουργό να μην καθυστερήσει την προκήρυξη εκλογών , ώστε να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τη συντριπτική ήττα από τη Ν.Δ.

Αποδίδει μάλιστα δόλιες σκέψεις και άγχος ο κ. Τσίπρας σε όσους απαριθμούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από την εκπεφρασμένη θέση του για εξάντληση της συνταγματικής θητείας της Κυβέρνησης.

Από την Καλαμάτα, τις προάλλες, είχε διερωτηθεί δημόσια μάλιστα γιατί σπεύδουν αντιπολιτευόμενες δυνάμεις να τον καλούν να πατήσει το κομβίο των εθνικών εκλογών με τόση ένταση και αγωνία.

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση πάντως να την θέσει ο ίδιος όχι στις αντίπαλες δυνάμεις αλλά και σε στελέχη του κόμματός του τα οποία στηρίζουν μεν αλλά απρόθυμα την απόφασή του ( στον βαθμό που αυτή ισχύει ) για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, τον Οκτώβριο.

Είναι κοινό μυστικό εξάλλου, ότι κορυφαία κυβερνητικά τε και κομματικά στελέχη, συνεχίζουν αταλάντευτα τις εισηγήσεις τους προς τον κ. Τσίπρα, ακόμη και τώρα, να μην αφήσει να περάσει το καλοκαίρι "ανεκμετάλλευτο", εκλογικά.

Τα δυο σενάρια

Από τις διαρροές και τον δημόσιο διάλογο, δεν απουσιάζει η εκλογολογία σχετικά με εθνικές κάλπες τον Ιούνιο.

Κυκλοφορούν και "ιδεατές" ημερομηνίες, πότε για τις δύο τελευταίες Κυριακές του πρώτου μήνα του θέρους πότε και για ακόμη νωρίτερα ( αυτές μάλλον θα "καούν" γρήγορα όσο τουλάχιστον ο κ. Τσίπρας δεν προκηρύσσει τις εκλογές, καθόσον είναι γνωστό ότι το Σύνταγμα απαιτεί 21 ημέρες από την ημέρα της προκήρυξής τους).

Τα σενάρια των εκλογών για τον Ιούνιο εδράζονται κατά βάση σε ανέλπιστα καλές ή αναμενόμενα αρνητικές εξελίξεις στις επιδόσεις που θα καταγράψει το κυβερνών κόμμα, στις ευρωεκλογές.

Στο Μαξίμου, διαθέτουν , δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν την διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- Ν.Δ ακόμη και ... στον πόντο.

Είναι αυτές μάλλον που τροφοδοτούν τον κ. Τσίπρα με την αισιοδοξία την οποία εμφανίζεται στις προεκλογικές του ομιλίες απολύτως ειρωνικός, απέναντι στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ( και ρίχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο μαύρο σκότος των ποσοστών).

Στην ανέλπιστη αυτή εκδοχή που η ψαλίδα με τη Ν.Δ αποδειχθεί εν τοις πράγμασι, κοινώς στις 26 Μαίου, ότι είναι μικρότερη των 4 μονάδων, τότε , κατά ορισμένους συνομιλητές του, ο πρωθυπουργός είναι βέβαιον πως θα οδηγήσει πάραυτα την χώρα σε εθνικές εκλογές, επενδύοντας στο momentum.

Στον αντίποδα αυτού του σεναρίου, αναζωπυρώνεται το σενάριο που φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ να υφίσταται συντριπτικό "κάταγμα" στις ευρωεκλογές, με την διαφορά του από τη Ν.Δ να ξεπερνά τις 6-7 μονάδες και υπό το βάρος αυτής, να αναγκαστεί να στήσει άμεσα κάλπες για να μην γίνει το κάταγμα, στο πέρας των μηνών, απόλυτη συντριβή.

Από τα "κεντρικά" της Κυβέρνησης πάντως, εξακολουθούν να απορρίπτουν αμφότερα τα σενάρια, σε ό,τι αφορά τις κάλπες τουλάχιστον, επιμένοντας πάντως ότι η πραγματική δημοσκοπική εικόνα δεν είναι αυτή που εμφανίζεται στις διαδοχικές σφυγμομετρήσεις που δημοσιοποιούνται.

Πηγή:capital.gr