Γεννηματά: Θα υπάρξουν συνέπειες σε όποιον στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών
17/01/2019 22:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γεννηματά: Θα υπάρξουν συνέπειες σε όποιον στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Το θέμα των Σκοπίων ξεπερνά κατά πολύ το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, γιατί η συμφωνια είναι επιζήμια για τη χώρα» τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

«Ο κ. Τσίπρας μετατρέπει την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών σε στήριξη στην κυβέρνησή του» επισήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και ξεκαθάρισε πως από όλα τα στελέχη της Κεντροαριστεράς αναμένει στάση ευθύνης για την ενότητα του χώρου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha η Φώφη Γεννηματά διευκρίνισε πως δε ζητά πειθαρχία, αλλά σεβασμό στην κοινή πορεία από εδώ και πέρα.

«Κανείς δεν πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να χρησιμοποιήσει μια κακή συμφωνία κατά της προοδευτικής παράταξης» είπε χαρακτηριστικά.

«Ζητώ λοιπόν υπευθυνότητα» προσέθεσε και υπογράμμισε την ευθύνη που έχει για τη συνοχή του χώρου. «Να είστε σόγουρος ότι η ΚΟ θα ψηφίσει ενιαία» τόνισε.

«Είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά όταν φθάνει η κρίσιμη ώρα κανείς δεν πρέπει να πληγώσει την παράταξη, εγώ θα τη διαφυλάξω» επανέλαβε.

«Υπάρχει το πλαίσιο, η πολιτική ενότητα χτίζεται από τη στάση του καθενός, δεν υπάρχει θέμα πειθαρχίας, αλλά προφανώς θα υπάρχουν συνέπειες» ξεκαθάρισε.

«Δε μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν άνθρωποι στο Κίνημα Αλλαγής που θα βάλουν πάνω από τη μεγάλη εικόνα την ιδεολογία τους, έρχεται η ώρα που όλοι θα πρέπει να βάλουν προτεραιότητες» ενίσχυσε το μήνυμά της.

Ως προς τις μετεκλογικές συνεργασίες σημείωσε πως τους ρόλους θα τους αναθέσει ο ελληνικός λαός στις εκλογές. Για τον χρόνο των εκλογών απάντησε πως θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει.

Αινιγματική δήλωση Κρεμαστινού: Δεν έχω πει ότι θα ψηφίσω υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών...

Βελτίωση των συνθηκών για έναν διάλογο «όμορων χώρων» όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ «βλέπει» να διαμορφώνονται μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση ο Δημήτρης Κρεμαστινός, σημειώνοντας πάντως ότι «πρέπει να επουλωθούν και τα τραύματα που υπάρχουν.Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε «πολύ θετικό εάν μέσα από μία ιδεολογική συζήτηση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ προκύψει κάτι. Ωστόσο, μιλώντας «Στο Κόκκινο» διευκρίνισε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα είναι δύσκολο σε προεκλογική περίοδο.

Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κρεμαστινός ανέφερε: «Δεν έχω πει ότι θα ψηφίσω υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω δει ακόμη το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής». Επίσης, σημείωσε ότι εκτός του ότι δεν μπορεί να ψηφίσει «υπέρ χωρίς να το έχει δει, βασική είναι και η στάση που θα κρατήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Κρεμαστινός σχολίασε τα θετικά και τα αρνητικά που θεωρεί ότι έχει η Συμφωνία των Πρεσπών: «Η Συμφωνία αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν θα λέγεται το κράτος αυτό Μακεδονία, η ονομασία θα είναι Βόρεια Μακεδονία, έχει όμως το μειονέκτημα -παρότι έχει γίνει ρηματική διαβεβαίωση πως η γλώσσα και η εθνότητα κτλ. θα είναι όπως εμείς τα θέλουμε- ότι αυτό δεν είναι σαφώς διατυπωμένο στο Σύνταγμα».

Ωστόσο, έθεσε ζήτημα του τι θα συμβεί εάν η αντιπολίτευση των Σκοπίων, όπως προαναγγέλλει, επιχειρήσει να αλλάξει τη συνταγματική τροποποίηση όταν γίνει κυβέρνηση. «Οι αντίπαλοι του Ζάεφ δεν δέχονται την Συμφωνία αυτή την στιγμή ... κάποια στιγμή θα γίνουν κυβέρνηση, πλειοψηφία ... υπάρχει κίνδυνος, δεν μπορώ να πω "τι ωραία που είναι". Αυτό πρέπει να απασχολήσει την ΚΟ μας», ανέφερε.

Η απόφαση της ΚΟ θα πρέπει να γίνει σεβαστή απ' όλους

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε τυχόν διαρροή από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο,που έχει αφήσει ανοιχτό να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα, σημείωσε ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος είναι «και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ», και ως εκ τούτου, η απόφαση της ΚΟ «θα πρέπει να γίνει «σεβαστή από όλους ... αυτός που δεν συντάσσεται, αυτομάτως δημιουργεί πρόβλημα στο κόμμα, όποιος κι αν είναι».

Εάν τελικά υπάρξει στέλεχος του ΚΙΝΑΛ που κινηθεί εκτός της γραμμής, το τι θα γίνει «πρέπει να το δει η ΚΟ και κυρίως η πρόεδρος», συνέχισε ο κ. Κρεμαστινός, «δεν είναι ένα θέμα, θα γίνονται καθ' έξιν, θα προκύψει και κάτι άλλο και κάτι άλλο μετά... Πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο».Αναφερόμενος στην ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, ο κ. Κρεμαστινός διευκρίνισε ότι ναι μεν μπορεί να συνεχίσει ως τον Οκτώβριο, ωστόσο υποστήριξε ότι «η αβεβαιότητα για το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών δεν βοηθάει την οικονομία της χώρας ... υπό την έννοια αυτή, αφού η χώρα μπήκε σε προεκλογική περίοδο, αυτή δεν πρέπει να είναι παρατεταμένη».

Πηγή: protothema.gr