Γ. Μουζάλας: Υπάρχει πρόβλημα με την παροχή ασύλου στην Γερμανία
10/11/2017 18:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γ. Μουζάλας: Υπάρχει πρόβλημα με την παροχή ασύλου στην Γερμανία

Αποκαλυπτικός και καθόλου αισιόδοξος ως προς την πραγματική κατάσταση σε ό,τι αφορά το προσφυγικό εμφανίστηκε στην Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του Αντιπροέδρου της Βουλής Σπύρου Λυκούδη και του βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο Γ. Μουζάλας παραδέχτηκε επί της ουσίας ότι η παροχή ασύλου από την Γερμανία σε όσους το έχουν αιτηθεί (όπως πχ η οικογένεια του 11χρονου Αμιρ που δέχτηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου) είναι "στον αέρα" λόγω του μεγάλου όγκου της δουλειάς που πρέπει να γίνει.

"Υπάρχει πρόβλημα. Χθες μάθαμε ότι στη Γερμανία, για παράδειγμα, το σύστημά του βρίσκεται σε κρίση. Εμείς είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο σε αναλογία ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό. Έχουμε 56.000 αιτήσεις ασύλου, για τις οποίες γίνονται προσφυγές μετά. Η Γερμανία με ένα άσυλο που λειτουργεί σαράντα χρόνια, με ένα νομοθετικό σύστημα πιο ταχύ από το δικό μας, έχει να αντιμετωπίσει 396.000 προσφυγές και τώρα ξαναψάχνουν και αυτοί νομοθετικά να δούνε πώς –όλοι πρέπει να το δούμε στην Ευρώπη- χωρίς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου μπορούμε να επιταχύνουμε αποτελεσματικά τις αποφάσεις, ώστε να μπορέσει να βρεθεί λύση" .

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας όσοι πρόσφυγες δικαιούνται παροχή ασύλου θα μετεστεγκαταθούν σε χώρες της ΕΕ, αρκετοί θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους, αφού πρώτα τελεσιδικήσει η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος στην χώρα υποδοχής, δηλαδή την Ελλάδα.

Κι ενώ η κατάσταση με τις ροές στα νησιά τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο ο υπουργός είπε σήμερα προς τον κ. Λυκούδη ότι τα πράγματα μέχρι τις 20 Αυγούστου ήταν καλά έως μέτρια στα νησιά.

"Έχουμε μια πολύ μεγάλη χειροτέρευση, στη Μυτιλήνη, στη Χίο, όπου όμως διαλύσαμε έναν καταυλισμό, τη Σούδα, που υπήρχε εκεί και που ήταν πάγιο αίτημα του νησιού, και στη Σάμο. Έχουμε έναν υπερπληθυσμό που υπερβαίνει τα ανεκτά όρια. Θέλει να βρούμε χώρο. Είμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίσουμε. Αλλά εάν, για παράδειγμα, οι ροές αυξηθούν στις πεντακόσιες την ημέρα, δηλαδή έχουμε έναν καινούργιο διπλασιασμό, τότε είναι όλα ζητήματα που θα ξανασυζητηθούν".

Ο κ. Μουζάλας προσπάθησε να δείξει ότι η κατάσταση στα νησιά είναι υπό έλεγχο λέγοντας ότι "εάν τύχει ένα καινούργιο 2015 –που δεν θα τύχει- θα ήταν κανείς υπερβολικός να πει "εντάξει, και θα κάνουμε και θα ράνουμε". Θα το αντιμετωπίσουμε, όμως, όπως αντιμετωπίσαμε πολλές καταστάσεις. Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση"

Σε ό,τι αφορά τα χρήματα από την ΕΕ για το προσφυγικό ο Γ. Μουζάλας απάντησε στον Μ. Βαρβιτσιώτη ότι το ποσοστό απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι 30%. "Από εκεί και πέρα, διαχειριστήκατε τέτοια λεφτά, ξέρετε τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και όλα αυτά" είπε. Και υπογράμμισε ότι "τα χρήματα στα οποία αναφέρεστε, είναι χρήματα για τα οποία το ελληνικό κράτος, με βάση το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει καμία δυνατότητα ελέγχου.

Είναι τα χρήματα που η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από την DG-ECO, έδωσε στις ΜΚΟ. Η διαχείριση των υπολοίπων χρημάτων, τα οποία πήρε το κράτος μέσω του AMIF και του άλλου ταμείου, είναι απόλυτα ελέγξιμη".

Βερολίνο: Δεν υπάρχει όριο για 70 μεταφορές προσφύγων μηνιαίως προς επανένωση με τις οικογένειές τους από Ελλάδα σε Γερμανία

Τον ισχυρισμό ότι έχουν τεθεί ως όριο οι 70 μηνιαίως μεταφορές ατόμων από την Ελλάδα στην Γερμανία βάσει του δικαιώματος επανένωσης που προβλέπει ο Κανονισμός "Δουβλίνο ΙΙΙ" διέψευσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε. Παρέπεμψε δε στους πραγματικούς αριθμούς των ατόμων που έφτασαν σε αυτό το πλαίσιο στην Γερμανία για το τρέχον έτος.

"Όχι. Δεν υπάρχει τέτοιο όριο. Αυτό φαίνεται και από τους πραγματικούς αριθμούς των μεταφορών, οι οποίες πρώτον τους τελευταίους μήνες είχαν μεγάλες διακυμάνσεις για διάφορους λόγους και δεύτερον στον μήνα με τον πιο χαμηλό αριθμό ήταν πάνω από 80 και σε αυτόν με τον υψηλότερο πάνω από 200. Έτσι ήταν και τον περασμένο μήνα, τον Οκτώβριο, άρα ο αριθμός 70 ως όριο δεν υπάρχει", τόνισε ο κ. Πλάτε και διευκρίνισε ότι η διακύμανση στους αριθμούς σχετίζεται με τις διακυμάνσεις στις δυνατότητες και από την ελληνική πλευρά.

"Ο συντονισμός απαιτεί πολλή δουλειά και μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας με τα κρατίδια", εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι "τα άτομα που πρόκειται να έρθουν πρέπει και κάπου να πάνε, καθώς έδαφος διαθέτουν τα κρατίδια και όχι η ομοσπονδία και για αυτό χρειάζεται πάντα μια σχετική οργανωτική προετοιμασία".

Σύμφωνα με τον κ. Πλάτε, η αιτία για γερμανοελληνικές συνεννοήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα σε ό,τι αφορά τους αριθμούς .ήταν ότι σε ένα μήνα ήρθαν μονομιάς πάρα πολλοί και σχετικά απροσδόκητα και έτσι "διαπιστώθηκε η ανάγκη να υπάρξει περισσότερη εγκυρότητα εκ των προτέρων". Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι μόνο κατά το 2017 η Γερμανία πέρα από τις 2.176 μεταφορές από την Ελλάδα στο πλαίσιο του Δουβλίνου ΙΙΙ, δέχτηκε εθελοντικά και 4.552 άτομα (μέχρις τις 7.11.2017) μέσω των αποφάσεων για μετεγκατάσταση (relocation), ενώ από το σύνολο των μεταφορών βάσει του Δουβλίνου από όλα τα κράτη-μέλη προς την Γερμανία, σχεδόν οι μισές ήταν από την Ελλάδα. "Αυτό σημαίνει ότι ήδη τώρα από την Ελλάδα γίνονται δυσανάλογα πολλές μεταφορές βάσει του Δουβλίνου σε σχέση με άλλες χώρες που υποβάλλουν αιτήματα προς εμάς. Και πρέπει να προσέξει κανείς ώστε να εξακολουθήσουμε να μπορούμε να δικαιολογήσουμε το να μην χρησιμοποιούμε όλη τη διαθέσιμη δυνατότητα μόνο για τα άτομα που βρίσκονται στην Ελλάδα. Και πρέπει βεβαίως κοιτάξουμε ότι η Γερμανία ήδη αναλαμβάνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις την αρμοδιότητα βάσει του Δουβλίνου, όπου κανονικά άλλα κράτη-μέλη θα είχαν για αυτό την υποχρέωση και δεν το κάνουν για διάφορους λόγους. Και αυτό επίσης δεσμεύει δυνατότητες", πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα που έχουν λάβει διαβεβαίωση ότι θα τους δοθεί άδεια εισόδου στην Γερμανία αλλά ακόμη δεν έχει γίνει η μεταφορά, ο κ. Πλάτε δήλωσε δεν μπορεί κανείς να πει με απόλυτη σιγουριά εάν ένας μεγάλος αριθμός τέτοιων ατόμων εισήλθε είτε από άλλες οδούς, δηλαδή μέσω του σχεδίου της μετεγκετάστασης ή από μόνοι τους είτε συνέχισαν προς άλλα κράτη-μέλη. Αυτά τα στοιχεία, διευκρίνισε, δεν μπορούν να αποσαφηνιστούν 100% με την ελληνική πλευρά. "Εξακολουθούμε όμως να προσπαθούμε να συνεχίσουμε εκεί την επανένωση των οικογενειών σε μεγάλους αριθμούς και εάν δείτε τους αριθμούς των τελευταίων μηνών, θα διαπιστώσετε ότι μάλλον η τάση είναι αυξητική και όχι το αντίθετο", κατέληξε.

Πηγή: capital.gr-ΑΠΕ - ΜΠΕ