Γ. Κουμουτσάκος: Φέρτε τώρα στη Βουλή τη συμφωνία με την Αλβανία
20/06/2018 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γ. Κουμουτσάκος: Φέρτε τώρα στη Βουλή τη συμφωνία με την Αλβανία

Την άμεση κατάθεση της συμφωνίας που προετοιμάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας ζήτησε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος στην Ολομέλεια της Βουλής, παρόντος του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Αμανατίδη.

"Ζητάμε να ενημερωθεί η Βουλή άμεσα για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την επικείμενη οριστικοποίηση της οποία έχουν ήδη κάνει δηλώσεις οι υπουργοί Κοτζιάς και Μπουσάτι", δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος στη Βουλή. "Το προηγούμενο διαμόρφωσης αρνητικών για την Ελλάδα τετελεσμένων με την συμφωνία της πΓΔΜ μας υποχρεώνει να ζητήσουμε την άμεση κατάθεση της συμφωνίας με την Αλβανία".

Νωρίτερα ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στην άλλη συμφωνία, αυτή με την πΓΔΜ λέγοντας πως "το γενικό πολιτικό μου σχόλιο είναι πως η Ελλάδα θα προχωρήσει. Αύριο κλείνει ένας κύκλος μνημονίων. Είμαστε περήφανοι που μετά από 8 χρόνια καταφέρνουμε να βγάλουμε τη χώρα μπροστά. Η Ελλάδα θα προχωρήσει μακριά από πατριδοκαπηλίες και ενωμένη χωρίς καιροσκόπους που θέλουν να επενδύσουν σε τέτοια θέματα".

Ο κ. Κουμουτσάκος κατέθεσε και σχετική επίκαιρη ερώτηση στον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά:

Θέμα: Θεματολογία και περιεχόμενο συνομιλιών Ελλάδας - Αλβανίας

Σε δηλώσεις του από 18 Ιουνίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, κ. Μπουσάτι, δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει νέα συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, καθώς και συνάντηση των ομάδων διαπραγματευτών των δύο χωρών. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες για την ελληνό-αλβανική συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες έχουν εισέλθει σε "μη αναστρέψιμη” φάση, ενώ παράλληλα διευκρίνισε ότι το περιεχόμενο της δέσμης θεμάτων που συζητούν Ελλάδα και Αλβανία είναι πολύ ευρύτερο. Δεν απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο να υπάρξει κατάληξη των συνομιλιών έως τις 28-29 Ιουνίου, δηλαδή εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά σας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με το Ρώσο ομόλογό σας στη Μόσχα, δηλώσατε ότι βρισκόμαστε σε πορεία επίλυσης των ανοικτών ζητημάτων με την Αλβανία και ότι θα υπάρξει σύντομα κατάληξη των συνομιλιών.

Δεδομένου ότι στο Κοινοβουλευτικό Έλεγχο που σας έχει ασκηθεί από την Αντιπολίτευση με αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το περιεχόμενο των ελληνο-αλβανικών συνομιλιών, το εύρος των θεμάτων και αν σε αυτές περιλαμβάνονται αστήρικτες αλβανικές αξιώσεις περί Τσάμηδων, έχετε αποφύγει να απαντήσετε ή έχετε απαντήσει με υπεκφυγές.

Δεδομένου ότι στην περίπτωση των συνομιλιών με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό η κυβέρνηση και το Υπουργείο των Εξωτερικών έφεραν προ αρνητικών για τα ελληνικά συμφέροντα τετελεσμένων τόσο τη Βουλή των Ελλήνων όσο και τους Έλληνες πολίτες, δεδομένης της ανάγκης να αποφευχθεί επανάληψη του αρνητικού αυτού προηγουμένου ερωτάσθε:

Σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες με την Αλβανική πλευρά;

Ποιο είναι το εύρος της θεματολογίας που συζητάτε με τον Αλβανό ομόλογό σας;

Συνεχίζει η Αλβανική πλευρά να εγείρει τις αξιώσεις της περί Τσάμηδων;

Σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε σύγκριση με την αρχική συμφωνία που είχε υπογραφεί από Ελλάδα και Αλβανία;

Έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραφής της επικείμενης ελληνό-αλβανικής συμφωνίας που διαπραγματεύεστε και ποια είναι;

Υπό το φως των ανωτέρω, και του προηγουμένου με την συμφωνία με την ΠΓΔΜ, και προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα, αιτούμαι την άμεση κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία του κειμένου της προς υπογραφή Συμφωνίας με την Αλβανία ώστε να ενημερωθεί για το περιεχόμενό της και να τη συζητήσει η Βουλή των Ελλήνων πριν τη δεσμευτική υπογραφή της.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κουμουτσάκος Γεώργιος

capital.gr