Φίλης: Οχι γαλαντομίες και μεσοβέζικες λύσεις με την Εκκλησία
07/11/2018 13:01
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φίλης: Οχι γαλαντομίες και μεσοβέζικες λύσεις με την Εκκλησία

Σκληρή κριτική ασκεί και πάλι ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, στις ενέργειες της Κυβέρνησης , με αφορμή, αυτή τη φορά, τη συμφωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αναφορικά τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους.


Ιδιαίτερα, ο Νίκος Φίλης διατρανώνει την αντίθεση του αναφορικά με την ανακοίνωση ότι οι κληρικοί δεν θα θεωρούνται πλέον δημόσιοι υπάλληλοι αλλά το κράτος θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει το ισόποσο της μισθοδοσίας τους στην ηγεσία της εκκλησίας, η οποία θα καταβάλει στη συνέχεια τους μισθούς τους κληρικούς.

«Δεν καταλαβαίνω πώς αυτό το να μην είναι οι κληρικοί δημόσιοι υπάλληλοι θα επιτευχθεί ουσιαστικά όταν το κράτος διατηρεί την υποχρέωσή του να πληρώνει στην Εκκλησία τουλάχιστον 210 εκατομμύρια ετησίως προκειμένου αυτή να μισθοδοτεί εις τον αιώνα τον άπαντα τους ιερείς» δήλωσε στο Ποντίκι ο Νίκος Φίλης. «Γιατί, όμως, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνονται τόσα χρήματα και να διασφαλίζονται οι 10.000 θέσεις των ιερέων; Γνωρίζετε ότι στα χρόνια των μνημονίων είχαμε μόνο 8.000 μόνιμους νοσοκομειακούς γιατρούς;» αναρωτιέται, ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Φίλης αναφέρεται παράλληλα και στην ρύθμιση σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία, μιλώντας για «γαλαντομία του κράτους».

«Χρειάζεται πολλή δημόσια συζήτηση και νομική διευκρίνιση και όχι γαλαντομίες εκ μέρους του κράτους. Η εκκλησιαστική περιουσία είναι ένα ακανθώδες ζήτημα και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί προωθείται μια ρύθμιση τύπου «περαίωση» υπέρ της Εκκλησίας – και μάλιστα προκαταλαμβάνοντας το Κτηματολόγιο, που θα ολοκληρωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή:topontiki.gr,skai.gr