FAZ: Τσίπρας, ο Νομπελίστας;
02/01/2019 12:57
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

FAZ: Τσίπρας, ο Νομπελίστας;

Τα προεκλογικά δώρα που χαρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του έλληνα πρωθυπουργού για Νόμπελ Ειρήνης και το ρεκόρ τουριστών που πέτυχε η Ελλάδα το 2018 είναι τα θέματα της επισκόπησης Τύπου.

«1.350 ευρώ για πολλές ελληνικές οικογένειες» τιτλοφορεί η Frankfurter Allgemeine Zeitungάρθρο στις οικονομικές της σελίδες. Στον υπότιτλο διαβάζουμε ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μοιράζει δώρα πριν τις φετινές εκλογές. Όλα αυτά όμως έχουν ένα τίμημα».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παρατηρεί: «Τα προεκλογικά δώρα θυμίζουν το κέρας της Αμαλθείας, το μυθολογικό σύμβολο της αφθονίας. Περίπου 1,4 εκατομμύρια οικογένειες έλαβαν τον Δεκέμβριο "κοινωνικό μέρισμα" μέχρι και 1.350 ευρώ. Σε 115 χιλιάδες συνταξιούχους του δημοσίου και των ενόπλων δυνάμεων χορηγήθηκαν πριν τα Χριστούγεννα συνολικά 223 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για παλαιότερες περικοπές. Επειδή η κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταργήσει υπό την πίεση των δανειστών τον μειωμένο ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου αποφάσισε στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος να χορηγήσει επίδομα καυσίμων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια ύψους 570 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός αυτού περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, από αγρότες μέχρι δικηγόρους, οι εισφορές των οποίων στα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν το 2016 κατά 27%, λαμβάνουν τώρα έκπτωση που αντιστοιχεί σε περίπου 30%. Ακόμα και ο μισητός ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί ενώ αυξάνεται και ο βασικός μισθός που βρίσκεται σήμερα στα 586 ευρώ μεικτά.

Το σημαντικότερο προεκλογικό δώρο είναι ωστόσο η ακύρωση των περικοπών στις συντάξειςπου αντιστοιχούν σε 2,06 δις ευρώ. Η κυβέρνηση έπεισε την Κομισιόν με το επιχείρημα ότι το καθαρά επιπλέον κόστος είναι μόλις 355 εκατομμύρια, μιας και όπως ισχυρίζεται, οι περικοπές θα οδηγούσαν σε αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων.

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν λαμβάνει θεμελιώδεις και μακροπρόθεσμες αποφάσεις. Καταβάλλονται άπαξ βοηθήματα σε ολοένα και περισσότερες ομάδες δικαιούχων που ορίζονται αυθαίρετα, όταν επιτυγχάνονται πλεονάσματα».

FAZ: Ο Τσίπρας, το Νομπέλ και η απρόβλεπτη πολιτική

Σε άλλο άρθρο της η FAZ αναφέρεται στο ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να τιμηθεί με νόμπελ Ειρήνης. Με τίτλο «Τσίπρας, ο Νομπελίστας;», η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Αν όντως ο έλληνας πρωθυπουργός είναι υποψήφιος για Νομπέλ για την επίλυση της διένεξης με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό τότε αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πόσο απρόβλεπτη είναι η πολιτική. Ο Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε ως υποψήφιος για να απελευθερώσει την Ευρώπη από τον "Μερκελισμό" χωρίς να διστάσει να συνδέσει την καγκελάριο με τους Εθνικοσοσιαλιστές, δεν αποκλείεται να καταλήξει, χωρίς κούρεμα χρέους μεν, αλλά με Νόμπελ Ειρήνης και ως στενός εταίρος της γερμανίδας καγκελαρίου.

Die Presse: «Τουριστική χρονιά ρεκόρ για την Ελλάδα»

Η καλύτερη τουριστική σεζόν στην ελληνική ιστορία είναι γεγονός, γράφει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse: «Με σχεδόν 34 εκατομμύρια αφίξεις από το εξωτερικό το 2018 η Ελλάδα ολοκλήρωσε την καλύτερη τουριστική περίοδο μέχρι σήμερα. Ανακούφιση στην κυβέρνηση. Ο τουρισμός συμβάλλει με 20% στο ελληνικό ΑΕΠ και παράλληλα κατάφερε να συμπιέσει την υψηλή ανεργία την περασμένη χρονιά κάτω από το 20%. Τρεις προορισμοί καταγράφουν αύξηση τουριστών πέρα από το μέσο όρο: Αθήνα, Κεφαλονιά και η πάντα δημοφιλής Μύκονος. Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται ωστόσο και κλασικοί προορισμοί όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Σαντορίνη. Ακόμα και νησιά που επλήγησαν από τα προσφυγικά κύματα, όπως η Λέσβος και η Σάμος κατάφεραν να ανακτήσουν χαμένο έδαφος μετά από τις βαριές απώλειες του 2016.

Η αυστριακή εφημερίδα συνεχίζει: «Την ώρα που η τουριστική υποδομή θεωρείται καλή στην Ελλάδα λόγω της σταθερής βελτίωσης πολυτελών ξενοδοχείων, ορισμένοι τουριστικοί προορισμοί φθάνουν στα όριά τους. Το αεροδρόμιο της Μυκόνου για παράδειγμα θεωρείται ένα από τα χειρότερα του κόσμου. Οι καθυστερήσεις το 2018 ήταν οι μεγαλύτερες σε ευρωπαϊκό έδαφος και λόγω της σημαντικής αύξησης προσγειώσεων και απογειώσεων. Ήδη πάντως η Fraport, o νέος διαχειριστής του αεροδρομίου, έχει ανακοινώσει έργα εκσυγχρονισμού.

Εντυπωσιακή τουριστική ζήτηση βιώνει η Αθήνα, το "ασχημόπαπο" της Μεσογείου, την οποία οι τουρίστες εγκατέλειπαν το συντομότερο μετά την υποχρεωτική επίσκεψη στην Ακρόπολη. Η Αθήνα εξακολουθεί να μην είναι όμορφη λόγω της άναρχης δόμησης και τους μποτιλιαρισμένους δρόμους. Είναι παράδοξο ότι η κρίση έβαλε τελικά στον τουριστικό χάρτη την Αθήνα ως προορισμό. Στο απόγειο της οικονομικής κρίσης η Αθήνα έκανε τόσα πρωτοσέλιδα που τράβηξε την προσοχή και την αλληλεγγύη των τουριστών. Συνοικίες όπως το Κουκάκι, ο Βοτανικός και τα αναρχικά Εξάρχεια προσελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες. Παρά τις πλατφόρμες, όπως το Airbnb, τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, δηλώνει ο Φαρσίν Βαλιζαντέ από τον όμιλο Τέμες, συνιδιοκτήτη του Hilton στην Αθήνα».

Πηγή: dw.com