Έχουν κλειδώσει πράγματι οι εθνικές κάλπες για τον Οκτώβριο;
18/04/2019 11:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έχουν κλειδώσει πράγματι οι εθνικές κάλπες για τον Οκτώβριο;

"Πλώρη" για να γυρίσει όσες περισσότερες Περιφέρειες προλαβαίνει έχει βάλει ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες περίπου 40 ημέρες που υπολείπονται έως τις ανησυχητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ ευρωεκλογές της 26ης Μαίου.

Η "Προοδευτική Συμμαχία" επιχειρεί να συντονίσει τα οργανωτικά της βήματα ( χθες συνεδρίασε στην Κουμουνδούρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα το Συντονιστικό της Εκλογικής Επιτροπής) ωστόσο στην πραγματικότητα το "βάρος" της προεκλογικής καμπάνιας θα το σηκώσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος.

Καλαμάτα, Πάτρα, Κρήτη, Βόρεια Ελλάδα είναι οι επόμενοι - εν Ελλάδι- σταθμοί του κ. Τσίπρα, ο οποίος φρενάροντας τα σενάρια περί εθνικών εκλογών πριν από τον Οκτώβριο, προσέφερε μια -βραχυπρόθεσμη έστω- ανάσα στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Μέσα στους κόλπους των βουλευτών, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με την ευρεία ήττα του ΣΥΡΙΖΑ άρα και με λιγότερες πιθανότητες επανεκλογής, υπάρχει σφοδρή ανησυχία και δυσαρέσκεια που εκφράζεται πλέον ακόμη και δημόσια.

Μια "παράταση" παραμονής -έστω πέντε μηνών- στα βουλευτικά έδρανα σε συνδυασμό με την επιχείρηση ανάκαμψης μέσω της οικονομίας που θα επιχειρήσει το κυβερνών κόμμα, λειτουργεί σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης της έντασης εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας εξάλλου, στους μήνες που υπολείπονται έως τη λήξη της Συνταγματικής θητείας της Κυβέρνησής του, θα επιχειρήσει να "παίξει" τα ρέστα του: σκανδαλολογία και παροχές ( κάποιες ακόμη και εν είδει υποσχετικής αν επανεκλεγεί) θα είναι σε πρώτο πλάνο το επόμενο διάστημα, πριν και μετά τον πρώτο εκλογικό σταθμό, αυτόν της ευρωκάλπης.

Έχει κλειδώσει πράγματι η προσφυγή σε εθνικές κάλπες τον προσεχή Οκτώβριο;

Είναι γνωστό μεν πως οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται απλώς προκηρύσσονται αλλά με την επιμονή του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, φαίνεται πως και ίδιος πλέον έχει αυτοεγκλωβιστεί στην δέσμευσή του.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο πλέον, να βρει επαρκώς αιτιολογημένο λόγο για να προκηρύξει εκλογές έως τις 4 Μαίου ( είναι η καταληκτική ημερομηνία που του επιτρέπει το Σύνταγμα να προκηρύξει εκλογές εάν σκόπευε να πάει σε τετραπλές κάλπες στις 26.05).

Υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας του Ιουνίου, να αποφασίσει δηλαδή έχοντας δει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να πάει αρον -άρον σε εθνικές εκλογές αν κρίνει ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ευρεία ( ή και το αντίθετο- αν κρίνει ότι είναι διαχειρίσιμη ώστε μπορεί να ρισκάρει για να μειώσει ακόμη περισσότερο την διαφορά με τη Ν.Δ).

Ακόμα και το παραπάνω σενάριο ωστόσο, φαίνεται πως "καίγεται" και θα προκριθεί το πρωθυπουργικό plan A: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας , καθώς ο "χρόνος κυλά υπέρ μας" , όπως έχει πει χαρακτηριστικά και πολλάκις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Προς το παρόν, η ένταση από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέρεται στις "μάχες" των ευρω-υποψηφίων.

Χθες ο Στέλιος Κουλογλου, εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ επετέθη με σφοδρότητα στον ανθυποψήφιό του,Παναγιώτη Κουρουμπλή, με αφορμή τους εναγκαλισμούς του δεύτερου με τον Αμβρόσιο.

Όχι μόνον επανέφερε στην ατζέντα της επικαιρότητας ένα ζήτημα το οποίο το κόμμα του προσπαθεί να ξεχάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται αλλά εμφάνισε τον κ. Τσίπρα ως ... όμηρο του κ. Κουρουμπλή, λόγω της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Πηγή:capital.gr