Ευ. Βενιζέλος: Καμπανάκι για το ‘erga omnes’ – βολές προς τους ΑΝΕΛ
08/02/2019 15:26
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευ. Βενιζέλος: Καμπανάκι για το ‘erga omnes’ – βολές προς τους ΑΝΕΛ

Απολογητική, χαρακτήρισε την αίτηση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ, στην έναρξη της διαδικασίας συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την ένταξη της πΓΔΜ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο ίδιος επισήμανε πως οι ΑΝΕΛ, αφού κράτησαν το στυλό του κ. Τσίπρα όταν υπέγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να απολογηθούν καταθέτουν σήμερα αιτήσεις αντισυνταγματικότητας.

Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε έλλειψη ιστορικής συνείδησης και επιπολαιότητα στους ΑΝΕΛ σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία, η οποία οδηγεί σήμερα στην ψηφοφορία του Πρωτοκόλλου ένταξης της "Βόρειας Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ.

Όπως είπε, πέρα από το πραγματολογικό μέρος, το οποίο είναι αστείο, υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα από την ερμηνευτική συνεπαγωγή που προκαλεί αυτή η θέση του μέχρι πρότινος Υπουργού Εθνικής Άμυνας της χώρας. Είναι σαν να ισχυρίζεται, ο μέχρι πριν λίγες ημέρες διαχειριστής των θεμάτων αμυντικής πολιτικής από κοινού με τον Πρωθυπουργό, ότι το επιχείρημά μας πως σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης κατά της Ελλάδος, η Ελλάδα μπορεί να επικαλεσθεί έναντι συμμάχου στο ΝΑΤΟ την ρήτρα αλληλεγγύης του άρθρου 5 του Βορείου Ατλαντικού, δεν ισχύει. Για να κάνουν οι ΑΝΕΛ και ο κ. Καμμένος το κομμάτι τους, έρχονται και απεμπολούν ένα θεμελιώδες επιχείρημα της αμυντικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ.

Και συνέχισε να "πυροβολεί" προς τους ΑΝΕΛ λέγοντας ότι "λύνουν", ανεπιγνώστως ένα πρόβλημα ερμηνείας της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού που παραπέμπει στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο δικαίωμα αυτοάμυνας που έχει κάθε χώρα. Τέτοια επιπολαιότητα και τέτοια έλλειψη και ιστορικής συνείδησης, αλλά και στοιχειώδους διορατικότητας για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν επιχειρήματα τα οποία αναπτύσσονται μέσα στο Κοινοβούλιο. Ευτυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών δυνάμεων της χώρας απέρριψε, χωρίς περαιτέρω συζήτηση, αυτό το επιχείρημα, το τόσο βλαπτικό για τα εθνικά συμφέροντα.

Κι αφού χαρακτήρισε "τετελεσμένα" τα όσα έγιναν με την Συμφωνία, επισήμανε τους κινδύνους για το erga omnes έναντι των ενταξιακών διαπραγματεύσευν της "Βόρειας Μακεδονίας" στην ΕΕ.

Τι είπε για το erga omnes

O κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο άρθρο 1 παράγραφος 10 στοιχείο β της Συνθήκης των Πρεσπών λέγοντας ότι σε αυτό προβλέπεται μία μακρά πολιτική μεταβατική περίοδος για τη χρήση του ονόματος "Βόρεια Μακεδονία" στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. "Αυτό το περιβόητο erga omnes, "Βόρεια Μακεδονία" για το εσωτερικό και το εξωτερικό, για κάθε χρήση διμερή και πολυμερή, προφανώς δεν ισχύει για το εσωτερικό" τόνισε. "Γιατί η εφαρμογή του νέου σύνθετου ονόματος στο εσωτερικό της γειτονικής μας χώρας θα γίνει σταδιακά και θα ξεκινά στο άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο συναφές πεδίο, άρα τα έγγραφα και το λοιπό υλικό θα προσαρμόζονται για το πεδίο, ας πούμε, της αλιευτικής πολιτικής –γιατί αλιευτική πολιτική στην πραγματικότητα δεν έχει, λόγω έλλειψης θάλασσας και περίκλειστου χαρακτήρα η γειτονική μας χώρα– και θα ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο κεφάλαιο αυτό και για το πεδίο του κεφαλαίου αυτού. Το δε κρισιμότερο, που αφορά ευθέως την Ευρωπαϊκή Ένωση, το άρθρο 2 στην παράγραφο 1 προβλέπει ότι το πρώτο μέρος, η Ελλάδα δηλαδή, συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή στην ένταξη του δευτέρου μέρους υπό το όνομα και τις ορολογίες του άρθρου 1 παράγραφος 3, δηλαδή "Βόρεια Μακεδονία", σε διεθνείς πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς όπου το πρώτο μέρος είναι μέλος. Για να μην υπάρχει αμφιβολία, στην παράγραφο 4βί, του ίδιου άρθρου 2, προβλέπεται ότι το πρώτο μέρος, δηλαδή εμείς, θα γνωστοποιήσει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του δευτέρου μέρους, υπό το όνομα και τις ορολογίες του άρθρου 1 της παρούσας συμφωνίας. Που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιτάσσεται στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στο άνοιγμα κεφαλαίων, διότι αυτό θα παρεμποδίζει την εφαρμογή του συνθέτου ονόματος "Βόρεια Μακεδονία" στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, άρα η δική μας αντίρρηση θα προκαλεί καθυστέρηση στην εφαρμογή του σύνθετου ονόματος. Και δεύτερον, ότι εάν προκύπτουν προβλήματα μη εναρμόνισης των γειτόνων μας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι αντιρρήσεις της Ελλάδος ανά κεφάλαιο, δεν μπορούν να αφορούν το όνομα και τις ορολογίες, αλλά μπορούν να αφορούν τα ουσιαστικά ζητήματα από μία ευρωπαϊκή οπτική γωνία, όπως μπορεί να κάνει και κάθε άλλη χώρα-μέλος. Γιατί, βεβαίως, αυτή η διερεύνηση που γίνεται, αυτή η σάρωση για να δούμε εάν η χώρα αυτή εναρμονίζεται με το Κοινοτικό κεκτημένο, αφορά τα συμφέροντα της Ένωσης και των κρατών-μελών ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Πηγή:capital.gr