Ευ. Βενιζέλος: Δεν τολμώ να πιστέψω ότι η διαπραγμάτευση για την έξοδο από το μνημόνιο συνδέεται με κινήσεις στην εξωτερική πολιτική
13/06/2018 22:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευ. Βενιζέλος: Δεν τολμώ να πιστέψω ότι η διαπραγμάτευση για την έξοδο από το μνημόνιο συνδέεται με κινήσεις στην εξωτερική πολιτική

Η Βουλή θα κυρώσει τη συμφωνία με την πΓΔΜ όταν ήδη θα έχουν διαμορφωθεί νομικές και πολιτικές καταστάσεις οι οποίες δεν θα μπορούν να ανατραπούν, ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας απόψε στην Ολομέλεια. Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε την κυβέρνηση να κατανοήσει την πολιτική και ιστορική ευθύνη που αναλαμβάνει με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα και πρόσθεσε με νόημα πως «δεν τολμώ να πιστέψω ότι μπορεί η διαπραγμάτευση για την έξοδο από το μνημόνιο να συνδέεται με κινήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής που δεσμεύουν τη χώρα».

«Έχω ταχθεί πολλές φορές υπέρ της ενιαίας εθνικής γραμμής που έχει διαμορφωθεί από τον Απρίλιο του 1993 και μετά και που έχει υιοθετηθεί από όλες τις κυβερνήσεις που μεσολάβησαν. Δηλαδή υπέρ μιας λύσης με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, μιας λύσης με τη μορφή μιας διεθνούς συμφωνίας σε εφαρμογή της οποίας θα αναθεωρηθεί και το Σύνταγμα της χώρας. Όμως στοιχείο της ενιαίας εθνικής γραμμής είναι και ήταν πάντα η συνολική και οριστική αναίρεση του αλυτρωτισμού» είπε ο Ε. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Θέλω να είμαι και θα είμαι δίκαιος και ακριβής ως προς την αξιολόγηση του σχεδίου της συμφωνίας, χωρίς πολιτικούς τακτικισμούς και χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους αλλά δεν θα είμαι ούτε ανιστόρητος ούτε αδιάφορος για πιθανές νομικές και πολιτικές εμπλοκές οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο να εθνικά συμφέροντα. Γι΄αυτό περιμένω να δω το κείμενο της συμφωνίας».

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και απαιτείται ενημέρωση της Βουλής και υπεύθυνη τοποθέτηση» είπε επίσης ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι η υπεύθυνη τοποθέτηση αυτή δεν μπορεί να αφορά μόνο το όνομα και τη χρήση erga omnes «πρέπει να αφορά και τη γλώσσα και την ιθαγένεια και κυρίως τον συγχρονισμό των ενεργειών σε διεθνές επίπεδο, σε σχέση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, γιατί πράγματα που γίνονται δεν μπορεί να ξεγίνουν, δημιουργούνται πολύ συχνά με έμμεσους τρόπους τετελεσμένα που δεσμεύουν τη χώρα».

Ο Ε. Βενιζέλος επισήμανε ακόμα ότι «η κυβέρνηση, έχει εκ των πραγμάτων, ήδη δεσμεύει τη χώρα, πριν καν την υπογραφή της συμφωνίας, με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε, μόνη αυτή, τη διαπραγμάτευση και τη δεσμεύει ουσιαστικά, στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ».

«Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση με τον χειρισμό και τακτικισμό της, προσπαθώντας να δημιουργήσει προβλήματα στην αντιπολίτευση και όχι να χειριστεί από το ύψος που πρέπει ένα μεγάλο εθνικό θέμα, δεν αφήνει περιθώρια βελτιώσεων στο κείμενο της συμφωνίας που δεν έχει υιοθετηθεί τυπικά αλλά στην πραγματικότητα παράγει ήδη αποτελέσματα και δημιουργεί τριβές» είπε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι «χωρίς εθνική συναίνεση και ενότητα δεν μπορούμε να λύσουμε μεγάλα ιστορικά ζητήματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ