ΕΤ: Νέες αποκαλύψεις για τις επαφές Τσίπρα – Παππά στη Μόσχα
06/08/2017 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΕΤ: Νέες αποκαλύψεις για τις επαφές Τσίπρα – Παππά στη Μόσχα

Νέες αποκαλύψεις φέρνει σήμερα στο φως ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής σχετικά με το «μυστικό» ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Νικολάς Μαδούρο στη Μόσχα το 2013 και τις επαφές που έκανε με τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα αλλά και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, για να εξασφαλίσει βοήθεια εν όψει της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Οπως αποκαλύπτει πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ο Αλέξης Τσίπρας την περίοδο 2012-2013 είχε ξεκινήσει επαφές με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βενεζουέλα, ενώ όταν συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει κάποια συγκεκριμένη βοήθεια από αυτές τις χώρες, στράφηκε στο Εκουαδόρ, στην Αργεντινή και τη Βραζιλία!

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η άφιξη κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στην Αθήνα, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μόλις δύο μήνες μετά τις επαφές Τσίπρα στη Μόσχα.

Ο «Ε.Τ.» αποκαλύπτει επίσης ότι στη συνάντηση της Μόσχας συμμετείχε και στενός συνεργάτης του Μαδούρο, υπεύθυνος για οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, καθώς με τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε και η πιθανότητα σύναψης εμπορικών συμφωνιών της Βενεζουέλας με την Ελλάδα, κυρίως στους τομείς του πετρελαίου και των τροφίμων.

Ενα από τα θέματα, πάντως, τα οποία φέρεται να συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά με τη Βενεζουέλα ήταν η πιθανότητα η Ελλάδα να προμηθευτεί πετρέλαιο από το καθεστώς του Μαδούρο, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Εμπορική συνεργασία

Οπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» την περασμένη Κυριακή, τον Ιούλιο του 2013 ο κ. Τσίπρας είχε μεταβεί στη Μόσχα, μαζί με τον Νίκο Παππά, για να συναντήσει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Το ραντεβού είχε κλείσει ο ίδιος ο Μαδούρο λίγες μέρες πριν. Οπως διαβεβαιώνει αξιόπιστη πολιτική πηγή της Βενεζουέλας, Τσίπρας και Παππάς περίμεναν επί δύο ημέρες σε ξενοδοχείο της Μόσχας το ραντεβού με τον Μαδούρο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δεν εμφανίστηκε και αντ’ αυτού παρουσιάστηκαν ο αντιπρόεδρος της χώρας Ελίας Χάουα και ακόμη δυο κυβερνητικά στελέχη. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν διέψευσε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Ε.Τ.», ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει καμία απάντηση για τις επαφές και τις συζητήσεις που έγιναν εκείνη την περίοδο.

Στη συνάντηση στη Μόσχα συμμετείχε και ο εξ απορρήτων του Νικολάς Μαδούρο, Μαξεμίλιεν Αρβελάιζ, υπεύθυνος για οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές του καθεστώτος με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά και ο Τεμίρ Πόρας, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», ο Αλέξης Τσίπρας σε εκείνη τη συνάντηση «ζήτησε στήριξη από τον Νικολάς Μαδούρο» και επιπλέον να μεσολαβήσει στη Ρωσία, η οποία φέρεται να ζητούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ απίστευτα ανταλλάγματα για να τον στηρίξει, «όπως να της παραχωρήσει μια αεροπορική βάση στην Κρήτη»!

«Θέλω βοήθεια από τη Ρωσία, αλλά όχι και να γονατίσω μπροστά της», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην υπουργός της Βενεζουέλας υποστηρίζει πως «ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμούσε να τους δείξει να καταλάβουν πως ήθελε να κατακτήσει την εξουσία αλλά χωρίς να χρειαστεί η Ρωσία να πάρει την ηγεμονική θέση που είχαν κάποτε οι ΗΠΑ. Είπε πως ήταν αδύνατον να τους δώσει την αεροπορική βάση στην Κρήτη, που ζητούσαν».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δυο πλευρές συζήτησαν και πιθανή εμπορική συνεργασία Ελλάδας-Βενεζουέλας στον τομέα του πετρελαίου και των τροφίμων, με τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων.

Αγνωστο παραμένει με ποια ιδιότητα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς θα λειτουργούσαν ως μεσάζοντες ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, καθώς εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρισκόταν στην κυβέρνηση αλλά στην αντιπολίτευση, ενώ σε εκείνη τη συνάντηση δεν συνοδεύονταν από εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται πως ένα μήνα μετά, τον Αύγουστο του 2013, ο Νίκος Παππάς μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο στη διαχείριση off shore εταιριών, Αρτέμη Αρτεμίου, ταξίδεψαν στη Βενεζουέλα, αυτή τη φορά μαζί με εκπροσώπους ελληνικής εταιρίας πετρελαιοειδών, όπου, μεταξύ άλλων, είχαν συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βενεζουέλας, με στελέχη της κρατικής εταιρίας πετρελαίου PDVSA και με στελέχη του τηλεοπτικού σταθμού Telesur.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο (τότε) Συνασπισμός δεν είχε βγάλει καμία ανακοίνωση ούτε για τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με μέλη της κυβέρνησης Μαδούρο στη Μόσχα ούτε και για το ταξίδι στη Βενεζουέλα και τις εκεί επαφές του Νίκου Παππά.

Επαφές σε Εκουαδόρ, Αργεντινή και Βραζιλία

Σύμφωνα με ανώτατη πολιτική πηγή της Βενεζουέλας, ο εξ απορρήτων του Νικολάς Μαδούρο, Μαξεμίλιεν Αρβελάιζ, είναι εκείνος που πρώτος εισηγήθηκε στον Μαδούρο να μη μεσολαβήσει στους Ρώσους για τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν αξίζει να μεσολαβήσεις στη Ρωσία για αυτόν τον Ελληνα πολιτικό», φέρεται να είπε ο Αρβελάιζ στον Μαδούρο αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τσίπρα στη Μόσχα.

Ο Αρβελάιζ ανήκει στη λεγόμενη «ομάδα των Γάλλων», μια ομάδα νέων κυβερνητικών αξιωματούχων της Βενεζουέλας, που ανατράφηκαν στη Γαλλία και τους οποίους είχε καλέσει ο Ούγο Τσάβες να εργαστούν για την «μπολιβαριανή επανάσταση». Στην ίδια ομάδα ανήκει και ο Τεμίρ Πόρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί της «ομάδας των Γάλλων», αλλά και ένας σημαντικός Γάλλος διανοούμενος που είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με το καθεστώς, «δεν εμπιστεύονταν τον Ελληνα πολιτικό Αλέξη Τσίπρα». Ο Νικολάς Μαδούρο φέρεται να ήταν επιφυλακτικός με τον κ. Τσίπρα, σε αντίθεση με τον Ούγο Τσάβες, ο οποίος φέρεται να είχε διαφορετική αντίληψη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στελέχη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας πρότειναν στον Αλέξη Τσίπρα να απευθυνθεί στο Εκουαδόρ, στην Αργεντινή και στη Βραζιλία για να ζητήσει βοήθεια και στήριξη. Λίγο καιρό μετά, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ταξίδεψε στις χώρες αυτές.

«Ενα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στο Εκουαδόρ, στην Αργεντινή και στη Βραζιλία αλλά και εκεί βρήκε πόρτες κλειστές», επισημαίνει ο πρώην υπουργός της Βενεζουέλας. «Οταν ο Αλέξης συνειδητοποίησε ότι ούτε η Βενεζουέλα ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα ούτε και οι άλλες λατινοαμερικανικές χώρες θα μπορούσαν να του εγγυηθούν κάποια συγκεκριμένη βοήθεια, εγκατέλειψε την ιδέα της εξόδου από το ευρώ και έγινε… φιλοευρωπαϊστής», δηλώνει ο πρώην αξιωματούχος της Βενεζουέλας.

Στην Αθήνα, το 2013, το κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας με 5 επιβαίνοντες

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αποκαλύπτει σήμερα πως αμέσως μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και το ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα, το καλοκαίρι του 2013, προσγειώθηκε στην Αθήνα κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας με πέντε επιβαίνοντες. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το αεροσκάφος παρέμεινε στην Αθήνα για μία μέρα και την επομένη αναχώρησε. Η επίσκεψη αυτή δεν ανακοινώθηκε ποτέ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν έγινε γνωστό ούτε ποιοι επέβαιναν στην πτήση ούτε και ο σκοπός της επίσκεψης, μόλις δυο μήνες μετά τα ταξίδια Τσίπρα και Παππά σε Μόσχα και Βενεζουέλα. Σε κάθε περίπτωση, η τότε κυβέρνηση Σαμαρά, που έδωσε την άδεια προσγείωσης, δεν είχε προσκαλέσει στην Ελλάδα αξιωματούχους της Βενεζουέλας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να αρνηθεί στο κυβερνητικό αεροσκάφος να προσγειωθεί.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμη ούτε στο ερώτημα που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή για το αν ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Μαχέντ Χαλίλ έχει επισκεφθεί τη χώρα μας την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο κ. Νίκος Παππάς είχε παραπέμψει τον κ. Βενιζέλο στο υπουργείο Εξωτερικών για να πληροφορηθεί αν ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας, με το ιδιωτικό αεροσκάφος του οποίου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είχε ταξιδέψει στην Καραϊβική, έχει έρθει στην Ελλάδα και για ποιο λόγο.

Το χρονικό των επαφών

ΙΟΥΛΙΟΣ 2013

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς ταξιδεύουν στη Μόσχα για να συναντήσουν τον Νικολάς Μαδούρο. Γίνονται επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βενεζουέλας.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013

Ο Νίκος Παππάς μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο στη διαχείριση off shore εταιριών, Αρτέμη Αρτεμίου, ταξιδεύουν στη Βενεζουέλα. Ο Νίκος Παππάς μεταβαίνει και στην Καραϊβική με το ιδιωτικό λίαρ τζετ αμφιλεγόμενου Λιβανέζου επιχειρηματία, τον οποίον οι ΗΠΑ ερευνούν για πολύ σοβαρές υποθέσεις.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

Προσγειώνεται στην Αθήνα κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας με πέντε επιβαίνοντες.

Τα πέντε ερωτήματα του «Ε.Τ.»

Από τις νέες αποκαλύψεις του Ελεύθερου Τύπου προκύπτουν 5 ερωτήματα:

1 Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βενεζουέλας βοήθεια σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ; Τι άλλη βοήθεια ζήτησε και για ποιο λόγο; Είχε από το 2013 σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη;

2 Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακοίνωσε ποτέ τις συναντήσεις που είχαν κορυφαία στελέχη του με μέλη της κυβέρνησης Μαδούρο στο έδαφος της Ρωσίας;

3 Με ποια ιδιότητα οι κύριοι Τσίπρας και Παππάς φέρονται να λειτούργησαν ως μεσάζοντες επιχειρηματικών συμφερόντων με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας;

4 Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζήτησε βοήθεια από το Εκουαδόρ, την Αργεντινή και τη Βραζιλία; Τι είδους βοήθεια και για ποιο λόγο;

5 Ποιος ήταν ο σκοπός της άφιξης κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2013; Ποιοι επέβαιναν σε αυτή την πτήση;

Το who is who του Μαξεμίλιεν Αρβελάιζ που δεν εμπιστευόταν τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Μαξεμίλιεν Αρβελάιζ, 44 ετών, είναι ο εξ απορρήτων του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα το 2013 και φέρεται να εισηγήθηκε στον πρόεδρο της Βενεζουέλας να μη μεσολαβήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ στους Ρώσους.

Ο Αρβελάιζ ανήκει στη λεγόμενη «ομάδα των Γάλλων», στους οποίους πολλοί «τσαβίστας» καταλογίζουν ότι αγνοούν την πραγματικότητα της Βενεζουέλας. Ο Αρβελάιζ το 2001 είχε οργανώσει μια συνάντηση του Ούγο Τσάβες με Ευρωπαίους διανοούμενους στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Ο Τσάβες, που τον αποκαλούσε «ο αδύνατος», τον θαύμαζε για τις ικανότητες και τις γνώσεις του και σύντομα τον πήρε κοντά του στο Μέγαρο Μιραφλόρες ως πολύτιμο συνεργάτη. Ο Αρβελάιζ στο παρελθόν διετέλεσε πρέσβης της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία. Τον περασμένο Απρίλιο ΜΜΕ της Βραζιλίας μετέδωσαν ότι ο Αρβελάιζ ενεπλάκη στη χρηματοδότηση της προεκλογικής καμπάνιας του Ούγο Τσάβες το 2012 από την κατασκευαστική εταιρία της Βραζιλίας Odebrecht. Η εν λόγω εταιρία έχει κατηγορηθεί ότι χρηματοδότησε με παράνομο τρόπο και άλλους Λατινοαμερικανούς ηγέτες. Το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της Odebrecht έχει προκαλέσει σάλο σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ο Αρβελάιζ πρόσφατα απασχόλησε έντονα τα ΜΜΕ της Βενεζουέλας και λόγω της εμπλοκής του στην παραγωγή της ταινίας του Ολιβερ Στόουν «Snowden», η οποία φέρεται να χρηματοδοτήθηκε και από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

eleftherostypos.gr