Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τις Σκουριές: Ταυτίζεται η κυβέρνηση με το «στα τσακίδια» του Καρανίκα;
13/09/2017 18:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τις Σκουριές: Ταυτίζεται η κυβέρνηση με το «στα τσακίδια» του Καρανίκα;

Ρύπανση κατά μήκος όλης της ακτογραμμής στα νότια προάστια της Αττικής έχει προκαλέσει η βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ" νοτιοδυτικά της Αταλάντης, γεμάτου με 2.570 τόνους καύσιμα.


Η πετρελαιοκηλίδα ξεκίνησε από την Σαλαμίνα και μέχρι τώρα έχει μολύνει Πειραϊκή, Φρεαττύδα, Καλαμάκι, Αγιο Κοσμά, Ελληνικό ακόμα και Γλυφάδα.

Όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο facebook ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου:

"Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη" στη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με εκτεταμένη ρύπανση και έντονη οσμή σε όλο μας το παραλιακό μέτωπο.

Η μάχη είναι άνιση. Από τα χαράματα σήμερα, είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και συνδράμουμε με όποια μέσα διαθέτουμε στο έργο των αρμόδιων φορέων: τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων.

Παρακαλούμε θερμά μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα να μην προσέρχονται οι λουόμενοι στην παραλία και να σέβονται όλοι τις σημάνσεις της δημοτικής αστυνομίας. Ελπίδα όλων μας είναι ότι η ζημιά θα περιοριστεί το συντομότερο δυνατό. Οι ευθύνες, ωστόσο, για την καταστροφή είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα".

Την ανάρτηση μάλιστα του δημάρχου Γλυφάδας συνοδεύουν και οι εξής δυο φωτογραφίες:

Γλύφαδα Πετρελαιοκηλίδα

Γλυφάδα πετρελαιοκηλίδα

Εν τω μεταξύ, αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και στις δυο πλαζ του Αγίου Κοσμά, ενώ όσοι βρέθηκαν εκεί για να κάνουν μπάνιο κάνουν λόγο για έντονη δυσοσμία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνικό ΑΕ αναφέρει: Ψήγματα κηλίδων διαπιστώθηκαν σήμερα, από τις 8:00 π.μ., προς τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Η Ελληνικό ΑΕ ενημέρωσε αμέσως το Λιμεναρχείο και προχώρησε στο σχέδιο αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης για την προστασία της μαρίνας του Αγίου Κοσμά. Το μεσημέρι εμφανίστηκε κηλίδα προς την παραλία του Αγίου Κοσμά, όπου πλέον λαμβάνονται και εκεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα που περιορίζει την εξάπλωση του πετρελαίου και διεξάγονται επιτόπιοι καθαρισμοί από εκπαιδευμένο προσωπικό της Ελληνικό ΑΕ, καθώς και εθελοντές του Δήμου Ελληνικού προκειμένου να καθαριστεί και να προστατευτεί η παραλία από περαιτέρω μόλυνση. Η Ελληνικό ΑΕ βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα για οτιδήποτε επιπλέον προκύψει.

"Δεν ξέρουμε την έκταση της θαλάσσιας μόλυνσης"

Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσιος Χαράλαμπος Καλαματιανός παραδέχθηκε ότι "δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή την έκταση της θαλάσσιας μόλυνσης".

πετρελαιοκηλίδαΣυγκεκριμένα έπειτα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή δημάρχων, βουλευτών της περιοχής και εκπροσώπων των εταιρειών, ο γγ σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε "βαρύ" το περιστατικό και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η επικέντρωση των ενεργειών βρίσκεται στη απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο, προκειμένου να μην υπάρξει άλλη διαρροή ρυπογόνων ουσιών, αλλά και στον εντοπισμό των πετρελαιοκηλίδων που υπάρχουν στη θάλασσα με σκοπό τη συλλογή τους.

Πρόσθεσε, ότι οι επιχειρήσεις στις ακτές είναι επαρκείς με τα πλέον σύγχρονα μέσα, ενώ επέστησε την προσοχή σε όλους τους εμπλεκόμενους να υπάρξει η δέουσα λειτουργία και αποτελεσματικότητα.

πετρελαιοκηλίδαΤόνισε ακόμη ότι, σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Ναυτιλίας είναι εδώ για να ελέγχει την όλη επιχείρηση και τις ενέργειες και των ιδιωτών.

Σε ερώτηση αν υπήρξε άμεση αντιμετώπιση του περιστατικού ρύπανσης από την πρώτη στιγμή, ο κ. Καλαματιανός απάντησε ότι η κινητοποίηση των λιμενικών Αρχών ήταν άμεση ενώ από την πρώτη ώρα του περιστατικού περιπολούσε στο σημείο του ναυαγίου σκάφος του λιμενικού σώματος.

Είπε, εξάλλου, ότι η ανάθεση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία στην εταιρεία απορρύπανσης έγινε επίσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε λιγότερο από τέσσερις ώρες.

"Η αντιμετώπιση είναι επαρκής και αποτελεσματική και η εικόνα που έχουμε σήμερα είναι ότι στο σημείο του ναυαγίου υπάρχει πλωτός γερανός και τρεις σειρές φραγμάτων που εμποδίσουν κηλίδες από το ναυάγιο να εξέλθουν και να μολύνουν περαιτέρω την περιοχή" δήλωσε ο κ. Καλαματιανός και συμπλήρωσε ότι "στις ακτές τόσο της Σαλαμίνας όσο και στην Πειραϊκή, όπου έχει εμφανιστεί πετρελαιοκηλίδα, επιχειρούν χερσαίες δυνάμεις ενώ χρησιμοποιούνται και εναέρια μέσα του λιμενικού που περιπολούν τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Σαρωνικού".

πετρελαιοκηλίδαΟ γγ του υπουργείου Ναυτιλίας επισήμανε ότι η αντιμετώπιση όλων των περιστατικών είναι ικανοποιητική και επαρκής, καθώς για πρώτη φορά ενεργοποιείται σκάφος που έχει ειδικό απορρυπαντικό εξοπλισμό πιστοποιημένο από τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την ασφάλεια στη θάλασσα EMSA που επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές.

Σχετικά με το χρόνο που θα διαρκέσει η επιχείρηση απορρύπανσης, ο γγ δήλωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη εκτίμηση, αλλά η εταιρεία καθαρισμού και όσοι άλλοι εμπλέκονται αναφέρουν περίπου σε ένα μήνα.

"Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή την έκταση της θαλάσσιας μόλυνσης, αλλά όταν όταν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία και γι αυτό θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε" ανέφερε.

"Ένα από τα μεγαλύτερα περιστατικά ρύπανσης τα τελευταία χρόνια"

Για ένα από τα μεγαλύτερα περιστατικά ρύπανσης που έχουν προκληθεί στη θάλασσα τα τελευταία χρόνια, έκανε λόγο από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, ενώ σε δηλώσεις του τόνισε, ότι έως στιγμής δεν είναι εμφανείς οι λόγοι και τα αίτια της βύθισης του πλοίου, καθώς δεν έχει προκύψει πρόσκρουση και δεν υπήρχε έντονη θαλασσοταραχή.

"Η επέκταση της ρύπανσης γίνεται με ταχύτητα που μας κάνει να ανησυχούμε. Ζητήσαμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα και μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση της θάλασσας, η οποία απλώνεται σε όλη την ακτογραμμή και της Πειραϊκής και όχι μόνο" τόνισε ο κ. Γαβρίλης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι τον διαβεβαίωσαν πως έχουν χρησιμοποιηθεί όλα τα σύγχρονα μέσα και οι απαραίτητες αναγκαίες δυνάμεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το θέμα και πως η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη τις επόμενες ημέρες.

Προανήγγειλε, επίσης, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα συγκροτήσει ένα συντονιστικό όργανο το επόμενο διάστημα και θα επιχειρήσει με δικά της μέσα αυτοψία όλης της ακτογραμμής και στη βάση αυτών των διαπιστώσεων η περιφέρεια θα ζητά και νέα μέτρα αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού σημαντικού προβλήματος ρύπανσης.

Τη λύπη της εξέφρασε η πλοιοκτήτρια εταιρεία


Τη λύπη της για την αδόκητη πρόκληση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου "Αγ. Ζώνη ΙΙ" και την εξ αυτού ακόλουθη μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της παράκτιας περιοχής της Σαλαμίνας εκφράζει σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία "Αγία Ζώνη ναυτική εταιρεία".

"Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους, τους επιχειρηματίες της περιοχής και τις τοπικές αρχές. Από την πλευρά μας, αμέσως μετά την βύθιση του πλοίου, που είναι τεράστιο πλήγμα για εμάς, το προσωπικό και τις οικογένειές μας, δόθηκαν εντολές στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο της απορρύπανσης, να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως και τεχνικώς δυνατό, ώστε να καθαριστεί πλήρως η πληγείσα περιοχή. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η εταιρεία δηλώνει εξάλλου ότι η διαρροή καυσίμων από το πλοίο έχει σταματήσει και συνεχίζονται οι προσπάθειες άντλησης του φορτίου, που θα μεταφορτωθεί σε άλλο πλοίο το οποίο ναύλωσε η εταιρεία για το σκοπό αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μελλοντικής διαρροής.

"Σε κάθε περίπτωση είμαστε και θα παραμείνουμε σε διαρκή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως το περιβάλλον" αναφέρει ενώ σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου, ενημερώνει ότι "οι αυτοψίες των δυτών και οι πραγματογνωμοσύνες από τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς είναι σε εξέλιξη και όταν ολοκληρωθούν", θα είναι σε θέση να γνωρίζει.

Επισημαίνει ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, τα πιστοποιητικά του ήταν εν ισχύι και είχε υποβληθεί σε όλους τους ελέγχους, όπως η κείμενη νομοθεσία απαιτεί.

"Η "υποψία” που εκφράζεται από οιονδήποτε σχετικά με υποτιθέμενη μη καταλληλότητα του πλοίου να εκτελεί το έργο για το οποίο προοριζόταν είναι ψευδής, συκοφαντική και η εταιρεία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της", αναφέρει τέλος η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ