Ερώτηση 42 βουλευτών της ΝΔ για τον αφελληνισμό των τραπεζών
07/07/2016 18:32
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερώτηση 42 βουλευτών της ΝΔ για τον αφελληνισμό των τραπεζών

Την υπογράφουν Σαμαράς, Μεϊμαράκης και Πλακιωτάκης, μεταξύ άλλων - Κάνουν λόγο για «πόλεμο» στο τραπεζικό μας τοπίο, από τον οποίο κινδυνεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά - «Για πρώτη φορά στην ιστορία είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μια ευρωπαϊκή συστημική τράπεζα -η Τράπεζα Πειραιώς- να τεθεί υπό τον έλεγχο ενός hedge fund»

Το ζήτημα του αφελληνισμού του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη χώρα επαναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, με πρωτοβουλία του βουλευτή Σερρών, κ. Κώστα Καραμανλή.

Σαράντα δύο «γαλάζιοι» βουλευτές ανάμεσα στους οποίους ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς και οι πρώην πρόεδροι του κόμματος κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιάννης Πλακιωτάκης, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, τονίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονούνται για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά από την οικονομική πολιτική που χαράσσει η κυβέρνηση.

«Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται στο τραπεζικό μας τοπίο ένας ανοιχτός "πόλεμος", από τον οποίον κινδυνεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά. Για πρώτη φορά στην ιστορία είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μια ευρωπαϊκή συστημική τράπεζα -η Τράπεζα Πειραιώς- να τεθεί υπό τον έλεγχο ενός hedge fund» δήλωσε ο Καραμανλής μετά την κατάθεση της ερώτησης και συνέχισε:

«Η Νέα Δημοκρατία είχε από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσει ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης θέτουν όλο το τραπεζικό μας σύστημα υπό την απειλή των distress funds, δηλαδή όχι κάποιων θεσμικών μακροχρόνιων επενδυτών από το εξωτερικό, αλλά εξ ορισμού ευκαιριακών επενδυτικών σχημάτων. Ταυτόχρονα, στη θέση των δοκιμασμένων στην αγορά Ελλήνων που αναγκαστικά αποχωρούν από τις διοικήσεις των Τραπεζών, θα έχουμε αλλοδαπούς τραπεζίτες χωρίς πλήρη εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Και την ίδια ώρα, τόσο η δημόσια (ΤΑΙΠΕΔ) όσο και η ιδιωτική περιουσία (επιχειρηματικά δάνεια μέσω τραπεζών, που ελέγχονται από το ΤΧΣ) περνάνε στο νέο Υπερταμείο, που ελέγχεται -πρακτικά- από μέλη εκτός Ελλάδος.

Με όλα αυτά, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει με αφελληνισμό. Όμως μέσω του ελέγχου των Τραπεζών, ελέγχει κανείς τα δάνεια και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να περάσει σε άλλα χέρια ο έλεγχος της οικονομίας μιας χώρας. Και οι κίνδυνοι που κρύβει αυτό για τον τόπο μας είναι μεγάλοι: Όχι μόνο για όσους έχουν ήδη «κόκκινα δάνεια» αλλά για όλους τους δανειολήπτες που –λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος– μπορεί να χρειαστεί να αναδιαπραγματευθούν τους όρους του δανεισμού τους. Στην πρώτη γραμμή του κινδύνου βρίσκονται τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα αγροτικά δάνεια.

Το είπαμε και το ξαναλέμε: Ο αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας εν γένει. Η Ελλάδα κινδυνεύει να περάσει στο έλεγχο των λεγόμενων «κορακιών της αγοράς» -και μάλιστα με τις ευλογίες μιας αριστερής κυβέρνησης. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να ακουστούμε, πριν να είναι πολύ αργά».

protothema.gr