Ερντογάν: Άναψε πράσινο φως για την εκλογή μουφτή στη Δ. Θράκη
14/07/2018 20:52
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερντογάν: Άναψε πράσινο φως για την εκλογή μουφτή στη Δ. Θράκη

Σε μεγάλη διαφοροποίηση της έως σήμερα πολιτικής όλων των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα του μουφτή στη Δυτική Θράκη προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα πάντως με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΣΚΑΙ, σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε τις εξής αποκαλύψεις για τις συζητήσεις του με τον κ. Τσίπρα:

"Συζητήσαμε και το θέμα της Δυτικής Θράκης… Αν θέλει ο Θεός, θα γίνει το θέμα του εκλεγμένου μουφτή. Μας λέει (ο Τσίπρας) θα περάσουμε νέο σύστημα, θα καταργήσουμε το διορισμό του μουφτή. Ας πούμε αυτή τη φορά ότι στο θέμα αυτό άναψε πράσινο φως, όμως μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε ότι τελείωσε η δουλειά.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα ο θρησκευτικός ηγέτης των μουσουλμάνων της Θράκης ορίζεται από το υπουργείο και δεν εκλέγεται.

Aμέσως μετά την επίσκεψη Ερντογάν σε Αθήνα και Θράκη, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, έθεσε θέμα εκλογής μουφτή - υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το θέμα είχε τεθεί από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο σαν παράδειγμα μη τήρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, με τον κ. Γαβρόγλου να φαίνεται ανοιχτός σε σχετική πρωτοβουλία.

Πηγή:capital.gr