Επιστολή Τσίπρα στην Ευρώπη: Τι τους ζητά για τα εργασιακά
24/03/2017 14:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιστολή Τσίπρα στην Ευρώπη: Τι τους ζητά για τα εργασιακά

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το απόγευμα επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και στους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι, για τα εργασιακά.

Ενδεχομένως η επιστολή να εστάλη ώστε να μην υπάρξουν εμπλοκές και βέτο κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη για τα 60 χρόνια της ΕΕ.

Σύμφωνα με την επιστολή, τους ζητά ξεκάθαρη απάντηση για το κατά "πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας" καθώς και τη στήριξή τους "ώστε να υπερασπιστούμε μαζί το δικαίωμα της Ελλάδας να επιστρέψει στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου".

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζει, ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι "να υποστηρίξουμε τη Διακήρυξη της Ρώμης, καθώς θεωρούμε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση". Διευκρινίζει ωστόσο πως "για να μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε αυτές τις κατακτήσεις, οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά, αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις".

Υπενθυμίζεται, ότι εδώ και ημέρες, η Κυβέρνηση έχει διατρανώσει την επιδίωξή της για τροποποίηση του κειμένου της Διακήρυξης ώστε να υπάρξει ρητή αναφορά στην προστασία των εργασιακών σχέσεων για όλες τις χώρες της Ε.Ε, χωρίς αστερίσκους. Θέμα "βέτο" και σχετικών σεναρίων, ουδέποτε τέθηκε αλλά η πίεση που προτίθεται να ασκήσει ο έλληνας πρωθυπουργός στους ομολόγους του επ ευκαιρία της Συνόδου στη Ρώμη, αναμένεται να είναι ισχυρή, καθώς αιχμή της διαπραγμάτευσης για την Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει, ότι το ζήτημα των εργασιακών, καθυστερεί την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης βλάπτοντας την οικονομία: "Η απαίτηση αυτή άλλωστε καθυστερεί αδικαιολόγητα την ολοκλήρωση της 2rK αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος στερώντας τη δυναμική της ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας σε μία καθοριστική στιγμή.

Είναι προφανές ότι η ευθύνη καθορισμού του πλαισίου και των θεσμικών ορίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ανήκει σε τρίτους μη ευρωπαϊκούς υπερεθνικούς οργανισμούς, αλλά αποκλειστικά στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και στα διακυβερνητικά όργανα της Ε.Ε".

Αναλυτικά η επιστολή του Πρωθυπουργού, έχει ως εξής:

"Αθήνα, 23 Μαρτίου 2017

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε στη Ρώμη τα 60 χρόνια από την υπογραφή των ιδρυτικών Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα 60 αυτά χρόνια αποτύπωσε θεσμικά τις κατακτήσεις των λαών της.

Κατακτήσεις με στόχο την πρόοδο, την ευημερία, την ειρήνη.

Κατακτήσεις με στόχο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των λαών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων της ελευθερίας της έκφρασης, της μετακίνησης, καθώς και των δικαιωμάτων στην εργασία στην κοινωνική προστασία.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλές από αυτές τις κατακτήσεις απειλούνται παρά τη θεσμική τους κατοχύρωση. Εναπόκειται, όμως, στη δημοκρατική επιλογή των λαών της Ευρώπης και στη βούληση των κυβερνήσεων που εκλέγουν, να τις υπερασπιστούν και να τις διευρύνουν.

Σε όλες τις περιπτώσεις;

Δυστυχώς όχι σε όλες. Στη χώρα μου το δικαίωμα αυτό περιορίζεται.

Η Ελλάδα εδώ και 7 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, στο όνομα των οποίων έχει άρρητα επιβληθεί μια κατάσταση εξαίρεσης από μία σειρά επιτεύγματα του κοινού μας Ευρωπαϊκού κεκτημένου, με σημαντικότερη εξ' αυτών την εξαίρεση από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο των κοινωνικών δικαιωμάτων και ειδικότερα την εξαίρεση από τις "βέλτιστες πρακτικές" σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και από το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να επαναφέρει την Ελλάδα στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και να άρει το καθεστώς της εξαίρεσης σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις.

Σεβόμαστε απολύτως τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε για την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και την εξυγίανση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

Άλλωστε έχουμε τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις κατά γράμμα.

Δεν μπορούμε, όμως, να κατανοήσουμε απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων αυτών, όπως αυτή της παράτασης της εξαίρεσης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Η απαίτηση αυτή άλλωστε καθυστερεί αδικαιολόγητα την ολοκλήρωση της 2rK αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος στερώντας τη δυναμική της ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας σε μία καθοριστική στιγμή.

Είναι προφανές ότι η ευθύνη καθορισμού του πλαισίου και των θεσμικών ορίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ανήκει σε τρίτους μη ευρωπαϊκούς υπερεθνικούς οργανισμούς, αλλά αποκλειστικά στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και στα διακυβερνητικά όργανα της Ε.Ε..

Ενόψει λοιπόν της Συνόδου της Ρώμης, υπογραμμίζω ότι η Ελλάδα επιθυμεί να γιορτάσει μαζί με τους εταίρους της την επέτειο των 60 χρόνων της Ε.Ε. και ειδικότερα τις μεγάλες κοινές κατακτήσεις των λαών μας.

Για το λόγο αυτό πρόθεσή μας είναι να υποστηρίξουμε τη Διακήρυξη της Ρώμης, καθώς θεωρούμε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Ωστόσο για να μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε αυτές τις κατακτήσεις, οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά, αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις.

Να γνωρίζουμε αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα.

Ζητώ λοιπόν την υποστήριξη σας ώστε να υπερασπιστούμε μαζί το δικαίωμα της Ελλάδας να επιστρέψει στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Αλέξης Τσίπρας

Προς:

Α.Ε. κ. Donald TUSK

Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Α.Ε. κ. Jean Claude JUNCKER Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Α.Ε. κ. Joseph MUSCAT

Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Μάλτας

Α.Ε. κ. Paolo GENTILONI

Πρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών της Ιταλικής Δημοκρατίας Κοιν:

Α.Ε. κ. Christian KERN

Ομοσπονδιακό Καγκελάριο της Δημοκρατίας της Αυστρίας

Α.Ε. κ. Charles MICHEL Πρωθυπουργό του Βασιλείου του Βελγίου

Α.Ε. κ. Η.Ε. Mr Rumen RADEV Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας

Α.Ε. κ. Andrej PLENKONIC Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κροατίας

Α.Ε. κ. Nicos ANASTASIADES Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Α.Ε. κ. Bohuslav SOBOTKA Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Τσεχίας

Α.Ε. κ. Lars Lekke RASMUSSEN Πρωθυπουργό του Βασιλείου της Δανίας

Α.Ε. κ. Enda KENNY

Taoiseach, Δημοκρατία της Ιρλανδίας

Α.Ε. κ. Jiiri RATAS

Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Εσθονίας Α.Ε. κ. Julia SIPILA

Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Φιλανδίας

Α.Ε. κ. Frangois HOLLANDE Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας

Α.Ε. κα Angela MERKEL

Ομοσπονδιακή Καγκελάριο της Δημοκρατίας της Εερμανίας Α.Ε. κ. Viktor ORBAN

Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας

Α.Ε. κ. Maris KUCINSKIS

Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Λετονίας

Α.Ε. κ. Xavier BETTEL

Πρωθυπουργό του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου

Α.Ε. κα Dalia GRYBAUSKAITE Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λιθουανίας

Α.Ε. κ. Mark RUTTE

Πρωθυπουργό του Βασιλείου της Ολλανδίας Α.Ε. κα Beata SZYDLO

Πρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών της Δημοκρατίας της Πολωνίας Α.Ε. κ. Antonio COSTA

Πρωθυπουργό της Πορτογαλικής Δημοκρατίας

Α.Ε. κ. Klaus Werner IOHANNIS Πρωθυπουργό της Ρουμανίας

Α.Ε. κ. Robert FICO

Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Σλοβακίας

Α.Ε. κ. Mir ο CERAR

Πρόεδρο της Κυβέρνησης της Σλοβενίας

Α.Ε. κ. Mariano RAJΟΥ

Πρόεδρο της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Ισπανίας

Α.Ε. κ. Stefan LOFVEN

Πρωθυπουργό του Βασιλείου της Σουηδίας"

imerisia.gr