Επιμένουν στο "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν" Ζάεφ και Ντιμιτρόφ
21/05/2018 19:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιμένουν στο "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν" Ζάεφ και Ντιμιτρόφ

Στην πρόταση για "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν" επιμένει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, με την γειτονική χώρα μάλιστα να αφήνει να εννοηθεί πως επί του παρόντος δεν προτίθεται να δεχτεί άλλη ονομασία.

Όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε πως ο εξέγερση του Ίλιντεν, που έλαβε χώρα το 1903, δεν ενέχει εδαφικές διεκδικήσεις, και συνιστά λύση αξιοπρέπειας καθώς δεν επηρεάζει αρνητικά το ευαίσθητο ζήτημα της ταυτότητας.

Φέρεται να τόνισε επίσης πως τα Σκόπια μελετούν το πάγιο αίτημα της Αθήνας για αναθεώρηση του Συντάγματός τους μόνον εφόσον προκριθεί η ονομασία "Ίλιντεν".

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος είπε πως δεν υπάρχει καταλληλότερη πρόταση για το όνομα από το "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν", όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι εξ όσων γνωρίζει η πρόταση για το "Ίλιντεν" δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή, εξέφρασε όμως την ελπίδα πως η ελληνική πλευρά θα επανεξετάσει σοβαρά την θέση της.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός υποστήριξε πάντως πως η λύση του "Ίλιντεν" είναι "win-win", δηλαδή συνιστά κέρδος και για τις δύο πλευρές, και πρόκειται για μια καλή λύση που μπορεί να λύσει την 25ετή διένεξη για το ονοματολογικό.

Οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό θα συνεχιστούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη και την Παρασκευή, με τον Νίκο Κοτζιά να συναντά τον ομόλογό του Ντιμιτρόφ στην Νέα Υόρκη, υπό τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

capital.gr