Επιμένει ο Κοντονής: Αν το ζητήσει η Τουρκία θα δικάσουμε εμείς τους αξιωματικούς
05/01/2018 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιμένει ο Κοντονής: Αν το ζητήσει η Τουρκία θα δικάσουμε εμείς τους αξιωματικούς

Για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, την Παρασκευή.

Σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7, ο κ. Κοντονής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν υπάρχει. Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι σαφής και εκφράζοντας την απορία πως κάποιοι -και μάλιστα νομικοί – επαναφέρουν το θέμα. Ούτε με έμμεσο τρόπο μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία» και υπογράμμισε ότι «η υπόθεση Οτσαλάν ήταν διαφορετικό ζήτημα καθώς δεν υπήρχε δικαστική απόφαση». Ωστόσο, κάλεσε όσους ευθύνονται για τη σύλληψη Οτσαλάν να μην μιλάνε».

Αναφερόμενος στην άρση ασύλου που ζητά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τον αξιωματικό που του δόθηκε άσυλο, είπε ότι το υπουργείο, είχε κάποιες ενστάσεις και ζήτησε να παγώσει το θέμα μέχρι να βγει απόφαση από το δικαστήριο. Πρόσθεσε ότι «και ο Τούρκος αξιωματικός θα έκανε το ίδιο εάν η δευτεροβάθμια επιτροπή δεν του έδινε άσυλο».

Τόνισε ότι εάν η Τουρκία υποβάλλει μήνυση με κατηγορίες που μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα, «τότε θα αρχίσει η διαδικασία από τα στάδιο της προανάκρισης». Ωστόσο, όπως είπε, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει μήνυση

Νέες βολές κατά δικαστών

Αναφερόμενος στο ζήτημα του πόθεν έσχες των δικαστικών, επισήμανε ότι οι ίδιοι έπρεπε να είναι εκείνοι που επιδιώκουν τη διαφάνεια, προσθέτοντας ότι ο νόμος ζητά να δηλωθούν χρήματα και τιμαλφή προκειμένου να γίνεται έλεγχος κάθε χρόνος, ώστε να μπορεί να εξεταστεί μια αγορά μεγάλης αξίας.

Ο κ. Κοντονής είπε ότι «εάν υπάρχουν εξαιρέσεις και αστερίσκοι, τότε δεν υπάρχει πόθεν έσχες και κοροϊδεύουμε την κοινωνία» Αναφορικά με τα paradise parers είπε ότι είναι θέμα ελέγχου και επισήμανε ότι «μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις αποκαλύψεις».

Απαντώντας, τέλος, στις κατηγορίες ότι με το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση ιδιωτικοποιείται η δικαιοσύνη, τόνισε ότι «αυτό το επιχείρημα δεν ευσταθεί», συμπληρώνοντας ότι «δίνεται η δυνατότητα σε αντίδικους να λύσουν τη διαφορά τους εξωδικαστικά». Ξεκαθάρισε ότι «ο διαμεσολαβητής δεν λαμβάνει απόφαση, αλλά περιορίζεται στη διεκπεραίωση, καθώς οι αντίδικοι εκπροσωπούνται από δικηγόρους».

eleftherostypos.gr