Επιβεβαιώνεται ότι δεν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο Τσίπρας- Στα χαρακώματα η Ν.Δ
03/01/2019 13:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιβεβαιώνεται ότι δεν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο Τσίπρας- Στα χαρακώματα η Ν.Δ

Οι από καιρού σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου για το πώς θα κινηθεί η Κυβέρνηση μετά το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αποτυπώθηκαν χθες απολύτως ξεκάθαρα σε δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου στο πλαίσιο συνέντευξής του.

Όπως έγραφε εγκαίρωςτο Capital.gr, στα μέσα του Δεκεμβρίου:

"Δεν προτίθεται ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει έως τις εκλογές ( ιδιαίτερα αν πραγματοποιηθούν τον Μάιο) ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή, είτε αποχωρήσει ο Πάνος Καμμένος από την Κυβέρνηση, είτε αλλάξει γνώμη ( πράγμα που αποκλείουν ως εκτίμηση στην Κυβέρνηση) όταν φτάσει στην Βουλή, η Συμφωνία των Πρεσπών" καθώς "η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα εξάλλου, είναι απολύτως ξεκάθαρη, ως προς αυτό: Έχοντας τη ρητή δέσμευση του συγκυβερνήτη του ότι δεν πρόκειται να συνταχθεί με τη Ν.Δ, δεν έχει κανένα σκοπό να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής , άμα τη αποχωρήσει των ΑΝΕΛ από την Κυβέρνηση.

Αντιθέτως, θα καμωθεί ότι τίποτα δε συνέβη και θα επιζητήσει να πράξει η Ν.Δ την προαναγγελία της ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών ( ώστε να "μετρηθεί" και ο Μακεδονομάχος Καμμένος)".

"Ψήφος ανοχής"

Μόλις χθες δια των ερτζιανών ( News 24/7), ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες:

"Δεν εξετάζουμε κανένα ενδεχόμενο πρότασης ψήφου εμπιστοσύνης. Δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανένα τρόπο απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής. Ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει σαφώς ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όμως δεν θα στηρίξει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης" και πρόσθεσε πως θα οδηγηθούμε σε κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία.

Στην πραγματικότητα, ο σχεδιασμός αυτός προκρίθηκε από τα "κεντρικά" του Μαξίμου, όταν βεβαιώθηκε ο κ. Τσίπρας ότι ο Πάνος Καμμένος σκοπεύει να τηρήσει τη δέσμευσή του πως ο ίδιος και το κόμμα του θα αποχωρήσουν μεν από τους υπουργικούς θώκους, αλλά δεν πρόκειται να συνταχθούν με ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένο άλλωστε ότι για να "περάσει" η πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να πέσει η Κυβέρνηση απαιτούνται 151 ψήφοι υπέρ, το "όχι" του Π. Καμμένου σε κοινοβουλευτική συμπόρευση με τη Ν.Δ "λύνει" στρατηγικά τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συνεχίσει να κυβερνά έως ότου αποφασίσει να οδηγήσει την χώρα σε κάλπες.

Επισήμως, η κυβέρνηση μιλά για εξάντληση τετραετίας ( με συνομιλητές του πρωθυπουργού να επιμένουν ότι πράγματι εξετάζει το σχετικό ενδεχόμενο και ότι δεν έχει αποφασίσει - ακόμη τουλάχιστον- να προσφύγει νωρίτερα σε κάλπες).

Ίδιοι συνομιλητές πάντως, ξορκίζουν το ενδεχόμενο για διεξαγωγή εθνικών καλπών νωρίτερα, Φεβρουάριο ή Μάρτιο, χωρίς να αποκλείουν ωστόσο την πιθανότητα για τετραπλές κάλπες τον Μάιο.

Ν.Δ: Ψήφο εμπιστοσύνης ή δεν έχει νομιμοποίηση

Στους επισήμως καταγεγραμμένους δια κυβερνητικού εκπροσώπου σχεδιασμούς τούτους, η Ν.Δ αντέδρασε χθες έντονα και αστραπιαία, δια της Μαρίας Σπυράκη, αποκαλύπτοντας μέρος των δικών της σχεδιασμών.

Η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια της ίδιας συχνότητας, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, αν αποχωρήσει ο Π. Καμμένοςαπό την Κυβέρνηση, να αναζητήσει νέα κυβερνητική πλειοψηφία άλλως δεν θα έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση η κυβέρνησή του.

Όπως εξήγησε δε: "Δεν υπάρχει κυβέρνηση μειοψηφίας στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά".

Σε ό,τι αφορά την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Σπυράκη απάντησε πως όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα είναι για τη Ν.Δ στο τραπέζιμεν αλλά το πότε και το πώς θα αξιοποιηθούν θα το αποφασίσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Προς ώρας, η Ν.Δ στρατηγικά, θα επιμείνει στην ανάγκη ο Α. Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή ( ώστε να εκτεθεί έτι περαιτέρω και ο Π. Καμμένος) ώστε να δυσχεράνει και τους κυβερνητικούς τακτικισμούς.

Μετωπική και για Novartis

Στην Πειραιώς πάντως, σκοπεύουν να κινηθούν άκρως επιθετικά προς την Κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά τις νέες εξελίξεις στη Novartis, μετά και από τις καταγγελίες Μανιαδάκη.

Εξ΄ου και χθες, έθεσαν προς την Κυβέρνηση το πλέγμα των ερωτημάτων στο οποίο θα κινηθούν το επόμενο διάστημα, αυξάνοντας το πρεσάρισμα προς τον Τσίπρα:

1. Ισχύει ή όχι η δημόσια καταγγελία του κ. Μανιαδάκη ότι η εισαγγελία διαφθοράς τού άσκησε έντονες πιέσεις προκειμένου να ενοχοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο ίδιος εξ αρχής δήλωνε ότι δεν έχει τίποτα να καταθέσει εναντίον τους.

Ισχύει ή όχι ότι βρέθηκε ξαφνικά από μάρτυρας κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς που του ζητήθηκε να ενοχοποιήσει;

2. Ισχύει ή όχι ότι η εισαγγελία διαφθοράς ενέταξε παραδόξως τον κ. Μανιαδάκη σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, ενώ γνώριζε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται εφόσον υπήρχαν μαρτυρίες σε βάρος του;

3. Ισχύει ή όχι ότι οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες λόγω κακού συντονισμού των εισαγγελικών αρχών γνώριζαν ο ένας τον άλλον (!), ενώ κάτι τέτοιο είναι ανήκουστο για προφανείς λόγους;

4. Ισχύει ή όχι ότι ενώ ο ίδιος είχε ενημερώσει τις αρχές ότι θα μεταβεί στο εξωτερικό ανταλλάσσοντας μέχρι και ευχές με την εισαγγελία, ξαφνικά εμφανίστηκε ως επιτυχία της κυβέρνησης η δήθεν αποτροπή της διαφυγής του;

Πηγή: capital.gr