Ελληνική ενεργειακή γέφυρα για τα κοιτάσματα Ισραήλ, Κύπρου προς Ευρώπη
28/01/2016 16:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελληνική ενεργειακή γέφυρα για τα κοιτάσματα Ισραήλ, Κύπρου προς Ευρώπη

Την εξαγωγή φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από το φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ, ως πρώτο βήμα για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου συμφώνησαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο. Για την αξιοποίηση και εξαγωγή των κοιτασμάτων, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας η Ελλάδα θα παίξει ρόλο γέφυρας. Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε ως ιστορικής σημασίας την τριμερή απόφαση Κύπρου- Ελλάδας-Ισραήλ για την ενεργειακή συνεργασία τους, τονίζοντας ότι αυτή θα προαγάγει την ενεργειακή ασφάλεια τόσο των χωρών αυτών όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Στις από κοινού δηλώσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο κ. Τσίπρας μίλησε για "στρατηγική επιλογή η οποία μπορεί να προάγει τη σταθερότητα" και να αναδείξει τα οφέλη της καλής γειτονίας.

"Στέλνουμε μήνυμα ότι ενώνουμε τις δυνάμεις μας" είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως: "Το τριμερές αυτό σχήμα για την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική επιλογή" με αιχμή τη συνδεσιμότητα σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός.

Συμφωνήσαμε στην προώθηση έργων που θα συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιοποιώντας τα κοιτάσματα της περιοχής, ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης.

Όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου στη συνάντηση αποφασίστηκε να μελετηθεί το θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού προς την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μεγάλο σχέδιο, τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προοπτική της διασύνδεσης των τριών χωρών.

Παράλληλα, μελετάται η κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας ώστε να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο της Μεσογείου εξαγόμενο με τη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η αναφορά του ισραηλινού πρωθυπουργού αφορά στην περίφημη διασύνδεση Euroasia Interconnector (Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα) η οποία θα τροφοδοτείται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στο Ισραήλ που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο.

Όπως δήλωσε ο Α. Τσίπρας, μελετάται η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο. Ο συγκεκριμένος αγωγός έχει προταθεί από τη ΔΕΠΑ.

Αιχμή της συνεργασίας είναι η συνδεσιμότητα σε τομείς όπως η ενέργεια, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε η εξέταση ενεργειακών δικτύων που θα προωθήσουν την ενεργητική ενεργειακή ασφάλεια. Η Ελλάδα θα παίξει το ρόλο της γέφυρας μεταξύ των δύο χωρών για την εξαγωγή των κοιτασμάτων τόνισε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση η οποία χαρακτηρίζεται ως κομβικής γεωπολιτικής σημασίας.

Σε ό,τι αφορά το κυπριακό, ο κ. Τσίπρας είπε πως: "Συζητήσαμε για την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα είναι σε όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Το κυπριακό δεν αφορά μόνο την Κύπρο Ελλάδα και Τουρκία αλλά είναι ένα διεθνές ζήτημα" και ως εκ τούτου η διεθνοποίησή του βοηθάει.

Για το παλαιστινιακό ζήτημα ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη λύση ώστε "να έχουν και οι παλαιστίνιοι το δικό τους κράτος".

Επί του προσφυγικού, ο έλληνας πρωθυπουργός, δήλωσε ότι και οι τρεις πλευρές έχουν συναντίληψη για την ανάγκη να λυθεί το "προβλημα στην πηγή του", δηλαδή την παύση των περιφερειακών κρίσεων .

capital.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.