Έλληνας υπουργός στον Guardian: Η προοπτική του Grexit θα αυξηθεί
25/06/2016 19:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έλληνας υπουργός στον Guardian: Η προοπτική του Grexit θα αυξηθεί

Έλληνας υπουργός που επικαλείται ανώνυμα η Βρετανική εφημερίδα “Guardian” λέει ότι «η προοπτική του Grexit θα αυξηθεί. Βραχυπρόθεσμα το Brexit μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, επειδή οι σύμμαχοί μας θέλουν τη σταθεροποίηση και να δείξουν αλληλεγγύη. Όμως μακροπρόθεσμα δεν θα βοηθήσει. Η προοπτική του Grexit θα αυξηθεί».

guardian-grexit

Tο ερώτημα που προκύπτει από δύο πλευρές: εάν οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη επιδεινώσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και επιβεβαιώσουν την χθεσινή πρόβλεψη του πρώην προέδρου της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, στο CNBC ο οποίος δήλωσε ότι: «Η ζώνη του ευρώ… καταρρέει. Η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα και δεν πρόκειται να συνεχίσει στο ευρώ για πολύ ακόμα, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει σήμερα».

Υπάρχει όμως και μία ακόμη πλευρά: η συνεχιζόμενη λιτότητα και το αδιέξοδο πρόγραμμα που συμφώνησε η κυβέρνηση θα αυξήσει τον ευρωσκεπτικισμό της κοινωνίας και τις αντίστοιχες πιέσεις προς την κυβέρνηση από την πλευρά της κοινωνίας. Η επόμενη συζήτηση θα διεξαχθεί υπό το καθεστώς των νέων βαρών για τους Έλληνες πολίτες, σε ένα περιβάλλον που η εικόνα της Ευρώπης θα έχει ξεθωριάσει περισσότερο και ενώ από αριστερά αλλά και από δεξιά θα αυξάνονται οι φωνές. Ήδη τα κόμματα της Αριστεράς από το ΚΚΕ μέχρι την ΛΑΕ μιλούν για την αδιέξοδη πορεία της Ευρώπης.

Καθοριστική βέβαια θα είναι η απάντηση της ίδιας της Ευρώπης. Από το μέτωπο αυτό όμως οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Μέχρι στιγμής το Βερολίνο απαντά γερμανικά και δεν δείχνει πρόθυμο να αλλάξει οτιδήποτε στην αποτυχημένη συνταγή του για την Ευρώπη. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit που έφερε στην δημοσιότητα η Handelsblatt, η Ελλάδα δεν είναι στην ζώνη κινδύνου.

Το έγγραφο σύμφωνα με την εφημερίδα αναφέρει ότι οι χώρες που είναι πιθανό να ακολουθήσουν την Βρετανία μπορεί να είναι η Γαλλία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία. «Η έκταση των συνεπειών ντόμινο θα εξαρτηθεί από τους χειρισμούς που θα γίνουν στην υπόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρεται στο κείμενο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να μην κάνει υποχωρήσεις στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης και στην διάχυση του ρίσκου, καθώς έχει προκρίνει ότι αυτή ακριβώς η γραμμή θα ενθαρρύνει πιέσεις από άλλες χώρες για οικονομική χαλάρωση και εν τέλει θα αυξήσει τους κινδύνους διάλυσης της ΕΕ. Εν ολίγοις η γερμανική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να μην αλλάξει τίποτε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Απορρίπτει ενδεχόμενες προτάσεις υιοθέτησης ενιαίου προϋπολογισμού στην ευρωζώνη ή δημιουργίας ενιαίου πλαισίου εγγύησης των καταθέσεων, καθώς η ανάληψη όμως τέτοιων βαρών και η αύξηση της διάχυσης του ρίσκου δεν θα ήταν η σωστή απάντηση στο Brexit.

Για τους περισσότερους Έλληνες αναλυτές η κρίση που προκαλεί το Brexit προσωρινά τουλάχιστον απομακρύνει τον κίνδυνο για την χώρα. Θα δημιουργούσε περαιτέρω αποσταθεροποίηση όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και στον σκληρό πυρήνα του Euro και θα επιτάχυνε το ξήλωμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Σε δεύτερο χρόνο όμως είναι πολύ πιθανό ότι το ευρύτερο κλίμα ευρωσκεπτικισμού σε συνδυασμό με την αδιέξοδο οικονομική πολιτική να το επαναφέρουν.

eleftherostypos.gr