Έκθετος σε Ελλάδα και Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ για την αγάπη του στον Μαδούρο
27/04/2017 23:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έκθετος σε Ελλάδα και Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ για την αγάπη του στον Μαδούρο

Αντιδράσεις φαίνεται να έχει προκαλέσει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενάντια στην κυβέρνηση Μαδούρο, το οποίο και καταψήφισε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε με συντριπτική και διακομματική πλειοψηφία (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Ευρωσκεπτικιστές) 450 συνολικά ψήφων έναντι μόλις 35 αρνητικών, το ψήφισμα που καταδικάζει τις πρακτικές του Νικολάς Μαδούρο στην Βενεζουέλα. Ωστόσο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα αποφάσισαν να ψηφίσουν αρνητικά.

Παράλληλα, αρνητικά ψήφισαν και οι δύο ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής, Επιτήδειος και Φουντούλης, όπως επίσης και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Παπαδάκης και Ζαριανόπουλος.

Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η κυβέρνηση εκτίθεται, καθώς η… αγάπη της για τον Μαδούρο δεν κρύβεται.

Ακολουθήστε

Kyriakos Mitsotakis ✔@kmitsotakis

Αρνήθηκαν συζήτηση στη Βουλή. Καταψήφισαν στο ευρωκοινοβούλιο. Εκτίθενται διεθνώς για χάρη του Μαδούρο. Αγάπη που δεν κρύβεται.

Ενδιαφέρον προκύπτει πάντως από το γεγονός πως ο κ. Κώστας Χρυσόγονος φέρεται να διαφοροποιήθηκε, επιβεβαιώνοντας τη διάσταση απόψεων με το κόμμα του και την κεντρική γραμμή που είχε χαραχθεί.

Το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου

Με ένα ιδιαίτερα σκληρό ψήφισμα το οποίο σθεναρά υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους του ALDE, τη σοσιαλιστική ομάδα και τους Ευρωσκεπτικιστές του ECR, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από λίγο αποφάσισε να παροτρύνει τη Βενεζουέλα να αποκαταστήσει τη δημοκρατική τάξη και να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει σθεναρά την «σκληρή καταπίεση», όπως χαρακτηρίστηκε στο ψήφισμα, που ασκούν οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, καθώς και τις ένοπλες ομάδες, κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 20 άνθρωποι να έχουν πεθάνει και πολλοί να τραυματιστούν.

Οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη αντισυνταγματική παραβίαση της δημοκρατικής τάξης στη Βενεζουέλα και την έλλειψη διαχωρισμού των εξουσιών και ανεξαρτησίας των κυβερνητικών κλάδων. Αντιτίθενται στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναστείλει τις εξουσίες της Εθνοσυνέλευσης (που ελέγχονται από την αντιπολίτευση), τις οποίες θεωρούν ως μια αντιδημοκρατική πράξη που παραβιάζει το Σύνταγμα.

Το κείμενο υποστηρίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης από πολλές χώρες της περιοχής και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για εξωτερική πολιτική να διερευνήσει ενεργά με διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς «άλλα μέτρα που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αποκαταστήσει την πλήρη δημοκρατία στη Βενεζουέλα».

eleftherostypos.gr