Εξεταστική για να μάθει ο λαός  την αλήθεια
29/07/2017 11:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εξεταστική για να μάθει ο λαός την αλήθεια

Ο ένας μετά τον άλλον οι... επαναστάτες της δεκάρας αποκαλύπτουν λεπτομέρειες από το σχέδιο επιστροφής στη δραχμή. Επιβεβαιώνουν επίσης το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν κοινό μυστικό, το γνώριζαν όλοι δηλαδή και δεν ήταν το σχέδιο ενός τρελού οικονομολόγου, ούτε μια ασαφής πρόταση, όπως πρόσφατα είπε ο Τσίπρας.

Ο Δημ. Στρατούλης, γνωστός βεβαίως για τις θέσεις του περί εξόδου από το ευρώ, αν και καλοβολεμένος σε κυβερνητική θέση το πρώτο εξάμηνο του 2018 σήμερα είπε ότι συνολικά περίπου 35 βουλευτές και 5 υπουργοί ζητούσαν επιστροφή στην δραχμή το 2015. Ο κ. Στρατούλης πρόσθεσε μάλιστα πως η πρόταση για Grexit τέθηκε σε σειρά συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο οκτάμηνο του 2015, και μάλιστα τον Απρίλιο τροπολογία τους για διακοπή της εξυπηρέτησης του χρέους σχεδόν απέσπασε πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, η πρόταση για οικειοθελές Grexit απορρίπτονταν σταθερά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο, συμπεριλαμβανομένου του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης ήταν «φανατικά» κατά της εξόδου από το ευρώ, είπε ο κ. Στρατούλης.

Τέλος, ο κ. Στρατούλης διέψευσε κατηγορηματικά ως «ωμό ψέμα» τις φήμες ότι η ομάδα Λαφαζάνη σχεδίαζε έφοδο στο Νομισματοκοπείο και κλοπή των αποθεμάτων ευρώ.

Παράλληλα τόνισε πως ο στόχος όσων έβλεπαν την δημοσιότητα τότε, ήταν να μας χαρακτηρίσουν «συμμορία της δραχμής», προσθέτοντας πως η πρόταση των πέντε υπουργών ήταν να τεθεί η Τράπεζα της Ελλάδος εκτός ευρωσυστήματος και υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο, ώστε να αρχίσει να τυπώνει δραχμές.

Ουσιαστικά ο Στρατούλης λέει ότι ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν και μετά τη νίκη στις εκλογές, είχε γνώση του σχεδίου αυτού περί επιστροφής στη δραχμή, αλλά απορριπτόταν επειδή προφανώς έβλεπαν ότι επρόκειτο περί ατελέσφορης και καταστροφικής διαδικασίας. Την ίδια στιγμή, όμως, που έκαναν διαπραγμάτευση είχαν στο μυαλό τους και το Grexit. Γεννά απορία, ωστόσο, πώς αυτό το ζήτημα περνά ελαφρά τη καρδία. Όχι μόνο γιατί μας οδήγησε σε νέο μνημόνιο και σε ζημιά 100 δις ευρώ. Αλλά και για άλλους λόγους:

Ο πρώτος είναι ποιοι ήταν αυτοί οι υπουργοί και βουλευτές που ήθελαν τη δραχμή; Ήταν απλά… ιδεολογικό το ζήτημα, κάποιοι είχαν «πιαστεί» από το λόμπι των επιχειρηματιών που ήθελαν έξοδο από το ευρώ ή κάποιοι ήταν απλά αφελείς;

Ο δεύτερος είναι, και το έχουμε ξανατονίσει, αν υπήρξε κερδοσκοπία εκείνη την περίοδο. Αν κάποιοι πλούτισαν παίζοντας με τα CDS, αν κάποιοι έβγαλαν δισεκατομμύρια στο εξωτερικό, αν κάποιοι έγιναν πλουσιότεροι.

Ο τρίτος είναι η πολιτική απάτη. Πώς να εμπιστευτείς τους ψεύτες που το έχουν δηλώσει κιόλας επίσημα, και πώς να πιστέψεις ό,τι σου λένε όταν εδώ και δύο χρόνια δεν δέχονταν πως υπήρχε οργανωμένο σχέδιο, μια συνωμοσία της δραχμής από την οποία τη γλιτώσαμε παρά τρίχα;

Και γιατί όλα αυτά πρέπει να τα μαθαίνουμε από τα τηλεπαράθυρα κι όχι από μια οργανωμένη εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή;