Εξαγγελίες Τσίπρα για μεταφορικό ισοδύναμο σε νησιά- Μειωμένο ΦΠΑ
17/04/2018 22:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εξαγγελίες Τσίπρα για μεταφορικό ισοδύναμο σε νησιά- Μειωμένο ΦΠΑ

Την άμεση εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα ελληνικά νησιά ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Ρόδο, όπου πραγματοποιείται το 13ο Περιφερειακό Συνέδριο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2018 για μία σειρά από νησιά, ανάμεσα τους όλα του Ανατολικού Αιγαίου, η Κως, η Πάτμος, η Αστυπάλαια, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Λέρος, η Νίσυρος, η Σύμη, η Τήλος και το Καστελόριζο.
Αλλά και μια σειρά από μικρότερα νησιά, όπως οι μικρές Κυκλάδες.

Η χρηματοδότηση, όπως εξήγησε, για το 2018 ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019, το μεταφορικό ισοδύναμο θα εφαρμοστεί πλήρως, με προϋπολογισμό, τουλάχιστον, 150 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε αορίστως, ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο, θα αλλάξει και το καθεστώς ΦΠΑ για τα νησιά.

Μνημόνιο

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, επέμεινε στα περί ... καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, τονίζοντας πως: Τα πράγματα είναι απολύτως ξεκαθαρισμένα: Οδεύουμε σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Σε έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και χωρίς νέες βαριές δεσμεύσεις για τα χώρα και το λαό, όπως κάποιοι προεξοφλούσαν ότι θα συμβεί και δεν το έκρυβαν μάλιστα με συνεχείς τους δηλώσεις, λίγους μήνες πριν".

Πρόσθεσε μάλιστα επιτιθέμενος σε όσους μιλούσαν για πιστοληπτική γραμμή πως "κάποιοι ενδεχομένως να στενοχωριούνται λίγο με αυτή την εξέλιξη.
Όχι γιατί θεωρούν αποτελεσματικότερη την πιστοληπτική γραμμή. Ίσως κάποιοι να πιστεύουν ότι είναι. Οι περισσότεροι, στενοχωριούνται όμως
Αλλά γιατί την χρειαζόντουσαν, ώστε να μπορούν να φωνάζουν ότι η χώρα δε βγαίνει από τη κρίση, δε μπορεί να ανασάνει, ότι δεν μπορεί να ανακάμψει, ότι δεν μπορεί να πετύχει κανείς εκεί που αυτοί απέτυχαν".

Οικονομία

Στα της Οικονομίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι "μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια σκληρά και πέτρινα, ξαναπατάει στα πόδια της" και πως "Η Ελλάδα, η πατρίδα μας είναι σε θέση μετά από πολύ καιρό να διαμορφώσει αυτόνομα την δική της αναπτυξιακή πολιτική. Να φτιάξουμε το δικό μας σχέδιο, βασισμένο στις δικές μας ανάγκες, χωρίς υποδείξεις τρίτων".

Επίθεση σε αντιπολίτευση

Εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση , χωρίς να την κατονομάσει:

"Αυτοί που στενοχωριούνται, δεν είναι η πρώτη φορά που διαψεύδονται.
Είναι οι ίδιοι που το 2015 προεξοφλούσαν ότι θα γυρίσουμε στη δραχμή, είναι οι ίδιοι που το 2016 προεξοφλούσαν ότι δε θα κλείσουν οι πρώτες αξιολογήσεις και θα καταρρεύσει η οικονομία, είναι οι ίδιοι που το 2017 προεξοφλούσαν ότι θα ενεργοποιηθεί ο περίφημος κόφτης που δεν εφαρμόστηκε ποτέ,
Αυτοί οι ίδιοι λοιπόν, δε κουράζονται φαίνεται προφανώς, να προεξοφλούν διαρκώς αρνητικές εξελίξεις.
Έτσι και το 2018 προεξόφλησαν και ότι δε θα έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια αλλά πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο μνημόνιο.
Ευτυχώς για τη χώρα, ατύχησαν.
Δυστυχώς για αυτούς και ευτυχώς για τη χώρα, ατύχησαν σε όλες τους τις αρνητικές προβλέψεις.
Παρόλα αυτά επιμένουν.
Δε κουράζονται.
Αλλά νομίζω ότι κούρασαν το κόσμο και το ακροατήριό τους.
Δεν τους ακούει πια κανείς κι ας έχουν τη συντριπτική υπεροπλία των μέσων επικοινωνίας με το μέρος τους".

Μεταφορικό Ισοδύναμο

Για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου ο κ. Τσίπρας , ανέφερε εκτενώς ότι μέσα από σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που είναι ήδη έτοιμη, πρόκειται να υλοποιηθεί μια εμβληματικού και ιστορικού χαρακτήρα δέσμευση μας, για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα ελληνικά νησιά.

*Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου, εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης των νησιωτών επιβατών και των εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων.
Το κόστος αυτό, θα επιδοτείται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με κανόνες συμβατούς για τις κρατικές ενισχύσεις στην Ε.Ε.

*Η πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2018 για μία σειρά από νησιά, ανάμεσα τους όλα του Ανατολικού Αιγαίου, η Κως, η Πάτμος, η Αστυπάλαια, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Λέρος, η Νίσυρος, η Σύμη, η Τήλος και το Καστελόριζο.
Αλλά και μια σειρά από μικρότερα νησιά, όπως οι μικρές Κυκλάδες.
Η χρηματοδότηση για το 2018 ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,

*Ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019, το μεταφορικό ισοδύναμο θα εφαρμοστεί πλήρως, με προϋπολογισμό, τουλάχιστον, 150 εκατομμύρια ευρώ.

Το μέτρο, εκτός από οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη, λαμβάνει υπόψη τον δείκτη νησιωτικότητας, ο οποίος αθροίζει διάφορους παράγοντες όπως ο βαθμός απομόνωσης, η απόσταση από ηπειρωτικούς λιμένες ή νησιωτικά διοικητικά κέντρα, οι υποδομές παιδείας και υγείας και άλλα.

capital.gr