Ειρωνείες Γαβρόγλου στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία
22/04/2019 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ειρωνείες Γαβρόγλου στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Με την προκλητική φράση και ειρωνικό ύφος προς την αξιωματική αντιπολίτευση "αν δεν μπορείτε να διαβάσετε 1.200 σελίδες σε λίγες ώρες να σας στείλουμε βοηθούς" ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου άναψε τον καυγά με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου-μαμούθ για την Παιδεία στην ολομέλεια της Βουλής.

Ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να διεξαχθεί ονομαστική επί της αρχής στο νομοσχέδιο, η οποία αναμένεται αύριο.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο καταργούνται οι Πανελλήνιες και αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ, ενώ αλλάζει ριζικά ο χάρτης των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, κατατέθηκε μεσάνυχτα Παρασκευής και εισήχθη το επόμενο πρωί για συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η φράση Γαβρόγλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κ.κ. Κ. Χατζηδάκη και Β. Κικίλια, οι οποίοι από τα έδρανα φώναζαν "ντροπή ντροπή".

Οι υψηλοί τόνοι συνεχίστηκαν και αργότερα όταν ο υπουργός κατήγγειλε την τομεάρχη Παιδεία της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως πως λέει ανακρίβειες. Το επιχείρημα Γαβρόγλου ήταν μάλιστα ότι τα πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου έχουν ψηφίσει ομόφωνα υπέρ των αλλαγών ΣΥΡΙΖΑ. "Ακούσαμε μερικές ανακρίβειες από την εισηγήτρια της ΝΔ, γιατί το Πατρών ψήφισε ομόφωνα για να γίνει Νομική και Γεωπονική. Ακριβώς το ίδιο και το Πελοποννήσου εκτός από το θέμα των τριών τμημάτων. Όσο για το τι είπαν τα πανεπιστήμια Κρήτης, ΕΜΠ και ΑΠΘ, δεν τους αφορά το θέμα", οπότε δεν έχει σημασία η άποψή τους σύμφωνα με τον υπουργό.

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο η κ. Κεραμέως η οποία αντέκρουσε άμεσα τους ισχυρισμούς Γαβρόγλου. "Σχετικά με τις ανακρίβειες, κύριε υπουργέ, δεν ισχύουν αυτά που λέτε. Η Σύγκλητος του Πατρών πήρε απόφαση επί τους παρόντος νομοσχεδίου. Η απόφαση είναι 23 κατά και 10 υπέρ. Το Κρήτης απέρριψε την πρόταση να απορροφήσει το ΤΕΙ Κρήτης. Και το ΕΜΠ που έχει μηχανικούς, πώς λέτε ότι δεν το αφορά το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων;"

Κεραμέως: Θα αποκαταστήσουμε την ζημιά

Η κ. Κεραμέως υποσχέθηκε πως με τη Ν.Δ. θα γίνει αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας κατά τρόπο σύννομο, ενώ υπογράμμισε πως και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής βάζει τέτοιο θέμα. "Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχέδιου" τόνισε. "Εγώ κύριε υπουργέ στην θέση σας δεν θα κοιμόμουνα πολύ καλά το βράδυ. Όλα τα κόμματα διαφωνούν μαζί σας. Εμεί θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αποκαταστήσουμε την τεράστια ζημιά που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση στο εκπαιδευτικό σύστημα".

Κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας διαμαρτυρήθηκε ξανά για την επιλογή της κυβέρνησης αν φέρνει με την πρακτική του "ψεκάστε-σκουπίστε" ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο για την Παιδεία και η Βουλή να καλείται να συζητήσει και να ψηφίσει Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη.

Ευτελίζετε την κοινοβουλευτική διαδικασία, να γίνει λέσχη ψηφισμάτων η Βουλή έτσι όπως το πάτε, στραγγαλίζεται ο διάλογος, δεν σας ενδιαφέρει ο διάλογος. Απλά κυρώνεται με τους πρόθυμους της πλειοψηφίας τα νομοσχέδια" είπε ο κ. Τζαβάρας.

Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης καταδίκασε το γεγονός πως η κυβέρνηση φέρνει τόσο σημαντικές αλλαγές για την Παιδεία ενώ τα σχολεία είναι κλειστά. "Εμείς ζητάμε να αποσυρθεί" τόνισε.

Ο υπουργός Παιδείας συνέχισε στο ίδιο ειρωνικό στυλ λέγοντας στον κ. Παφίλη: "δεν ήξερα πως το ΚΚΕ είναι τόσο θρησκευόμενο" προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Παφίλη που τον κατηγόρησε για διαστρέβλωση.

Υπενθυμίζεται πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική διαδικασία καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την fast track διαδικασία σε ένα τόσο νομοσχέδιο που επιφέρει τόσο σημαντικές αλλαγές στην Παιδεία.

Πηγή:capital.gr