Economist: Οδεύει σε εκλογική εξαφάνιση ο Τσίπρας
22/03/2019 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Economist: Οδεύει σε εκλογική εξαφάνιση ο Τσίπρας

Στην τελική ευθεία για την κάλπη των ευρωεκλογών και των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, ένα ακόμα άρθρο, αυτή τη φορά του "Economist", έρχεται για να προδικάσει την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας, οδεύει προς την εκλογική ήττα του", είναι ο τίτλος του σχετικού σημερινού άρθρου. Ενός άρθρου που φιλοξενεί δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα , όσο και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη , αποτυπώνοντας τις…μαύρες τρύπες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις προκλήσεις, που ανοίγονται (μετά τις εθνικές εκλογές) στον ορίζοντα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Για έναν άνδρα που βρίσκεται ενώπιον της επερχόμενης εκλογικής του εξαφάνισης, ο 44χρονος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται όσο ατάραχος έμοιαζε ο Σωκράτης όταν ετοιμαζόταν να πιει το κώνειο", είναι μία από τις χαρακτηριστικές αποστροφές του άρθρου, το οποίο επισημαίνει πως και οι δώδεκα δημοσκοπήσεις που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας από την αρχή του 2019 αποτυπώνουν δύο στοιχεία:

-Η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ.

-Οι εννέα από τις δώδεκα έρευνες εμφανίζουν διψήφια την διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων.

Το άρθρο του "Economist" εκτιμά επίσης ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μοιάζει πλέον να ασχολείται αποκλειστικά με την παρακαταθήκη του, παρά με το μέλλον της χώρας. Πέρα, δε, από την περιγραφή της "εντυπωσιακής", όπως χαρακτηρίζεται μεταστροφής του Αλέξη Τσίπρα, μετά το δημοψήφισμα του 2015, ο "Economist" σημειώνει: "Το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ επιτεύχθηκε με την επιβολή υψηλότερων φόρων στη μεσαία τάξη αντί για τη μείωση των δαπανών και τη δρομολόγηση νέων ιδιωτικοποιήσεων".

Το άρθρο σημειώνει πως, παρά τη βελτίωση της απόδοσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ελάχιστα έχουν γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση της παραγωγικότητας. Παράλληλα, στέκεται ιδιαίτερα στο αρνητικό αποτύπωμα της κυβέρνησης Τσίπρα στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν την οικονομία και τις τράπεζες. "Ένα μέρος της μεγάλης κινεζικής επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία.

Το γεγονός ότι η επένδυση στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας μοιάζει να έχει παραλύσει, αποτελεί άλλο ένα στοιχείο που πλήττει την εμπιστοσύνη", αναφέρει ο "Economist", μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη υψηλού συμβολισμού του κ. Μητσοτάκη, στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, από όπου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έστειλε σήμα επενδυτικό στη διεθνή κοινότητα.

Απαξιωτική είναι η αναφορά στην κυβέρνηση και για τις σχέσεις της με τη Δικαιοσύνης. Ο "Economist" μεταφέρει την αγωνία του νομικού κόσμου για τις παρεμβάσεις που επιχειρούνται τα τελευταία χρόνια. "Οι δικηγόροι ασκούν κριτική για την πρόσφατη πολιτικοποίηση του δικαστικού σώματος", είναι η επισήμανση, ενώ η κριτική περνά και στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας.

Ανάμεσα στις χειρότερες επιλογές που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται η δια νόμου αναβίωση της εμπλοκής των πολιτικών παρατάξεων στη διοίκηση των πανεπιστημίων. Επίσης, αναφορά γίνεται και στην κατάργηση της αξιοκρατικής επιλογής του σημαιοφόρου στις μαθητικές παρελάσεις, με το στοιχείο αυτό να αναδεικνύεται ως ακόμα μία απόδειξη της εναντίωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιοκρατία.

"Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο, μαζί με την Κούβα, που δεν επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων…Εξαιτίας των νέων γραφειοκρατικών παρεμβάσεων, είναι πρακτικά αδύνατο για ξένα πανεπιστήμια να προσφέρουν μαθήματα στην Ελλάδα", σχολιάζει το άρθρο, στον απόηχο της κίνησης του κυβερνητικού στρατοπέδου να γυρίσει την πλάτη στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Με καυστική διάθεση, πάντως, το άρθρο του "Economist" αντιπαραβάλλει τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά των δύο πολιτικών αρχηγών με τους οποίους συνομίλησε. Περιγράφοντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει ότι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα που "είναι χαρισματικός, ισχυρογνώμων και εκπέμπει αυτοπεποίθηση", ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι "πράος και υπερβολικά σχολαστικός" και φαινομενικά το στυλ του είναι ίσως δύσκολο να…περάσει στους απλούς πολίτες, αναφέροντας μάλιστα ότι ένας γελοιογράφος θα μπορούσε να τον σκιτσάρει ως ένα τυπικό παράδειγμα της Αθηναϊκής ελίτ.

"Θα ήταν λάθος να υποτιμήσει κανείς τον κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα, καθώς οι ψηφοφόροι δεν φαίνονται να επηρεάζονται από όλα αυτά", επισημαίνει ο "Economist" και εκτιμά πως "οι πραγματικές προκλήσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να προκύψουν μετά την νίκη του, από το κόμμα του, που, όπως ακριβώς έκανε ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να το αλλάξει".

Κι αυτό διότι, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, πολλοί Έλληνες κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία για παρεοκρατικό καπιταλισμό και απροθυμία να κάνει την αυτοκριτική της για την οικονομική κρίση. Ο αρθρογράφος αναδεικνύει και τον ισχυρισμό του κ. Τσίπρα ότι "ο κ. Μητσοτάκης υποχώρησε στη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του", καθώς και ότι "προσπάθησε αλλά απέτυχε να σταματήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίσει τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας με το συμβιβαστικό όνομα Βόρεια Μακεδονία".

Το άρθρο του "Economist" κλείνει με θετικά σχόλια για τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της "γαλάζιας" παράταξης.

"Έχει νοικοκυρέψει τα οικονομικά της ΝΔ μεταφέροντας την έδρα των κεντρικών γραφείων της και μειώνοντας έτσι το ενοίκιο κατά 90%". Ταυτόχρονα, εκθειάζει τη θητεία του ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ τονίζει ότι η πρώτη προτεραιότητά του προέδρου της ΝΔ θα είναι μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη στις επιχειρήσεις, καθώς και ότι θα επιμείνει στις ιδιωτικοποιήσεις και θα επιδιώξει μια λιγότερο αυστηρή συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας.

"Κληρονόμησα ένα πολιτικό κόμμα σε βαθιά κρίση και ανέστρεψα αυτήν την πορεία", σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης στον Economist και επιφυλάσσεται να κάνει το ίδιο για την Ελλάδα.

Πηγή:capital.gr