Δύσκολη η "επανεκκίνηση" για τον Τσίπρα- Εκνευρισμός για το Μάτι
24/08/2018 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δύσκολη η "επανεκκίνηση" για τον Τσίπρα- Εκνευρισμός για το Μάτι

Σε μεγάλες "φούριες" βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς έχουν να διαχειριστούν πολυμέτωπες προκλήσεις και διλήμματα.

Αφενός, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην τελική ευθεία για να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για τον ανασχηματισμό και ποια πρόσωπα θα πλαισιώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα , αφετέρου η κρίσιμη ημερομηνία για την άνοδό του στην ΔΕΘ ( 8-9 Σεπτεμβρίου) πλησιάζει και οι συσκέψεις πληθαίνουν.

Παρότι είναι βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα ακολουθήσει "συνταγή παροχολογίας",προκειμένου να σηματοδοτήσει τη μετάβαση στη νέα μεταμνημονιακή εποχή, η "δόση" της, είναι κρίσιμη για το μήνυμα που θα λάβουν Θεσμοί και Αγορές.

Αναζητάται η "χρυσή τομή" ώστε οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες να ικανοποιήσουν μεν το κομματικό του ακροατήριο αλλά χωρίς να τινάξει την ...(δημοσιονομική) μπάνκα στον αέρα και στείλει μηνύματα εντός και εκτός ότι η Ελλάδα άρχισε μια από τα ίδια.

Αυτό εξάλλου είπε και από την Ιθάκη ότι είναι η πρόκληση του επόμενου διαστήματος: Να μην επιστρέψει η χώρα στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Εκνευρίζονται

Παραλλήλως πάντως, στο Μαξίμου εκνευρίζονται εμφανώς με την υπενθύμιση των τραγικών συμβάντων του Ιουλίου στο Μάτι.

Είναι ενδεικτική η αντίδραση που επεφύλαξαν στην χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πληγείσα περιοχή, καθώς τον μέμφθηκαν ότι "πήγε σαν τον κλέφτη", αντιπαραβάλλοντας ότι ο Χρ. Σπίρτζης βρίσκεται καθημερινά εκεί. Λίγο μετά εξέδωσαν και ανακοίνωση αναλυτική με όλες τις κυβερνητικές δράσεις των τελευταίων τριάντα ημερών.

Η υπόθεση "Μάτι" άλλωστε, είναι αιμορραγούσα πληγή για την Ηρώδου Αττικού αλλά και για την Κουμουνδούρου, εξ΄ού και δεν είναι καθόλου περίεργο ότι προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα έκτοτε και θυμώνουν εξαιρετικά πολύ, με όποιον (αντιπολίτευση και ΜΜΕ) την επαναφέρει.

Οι τραγικοί επικοινωνιακοί χειρισμοί των ημερών έχουν καταγραφεί στο... συλλογικό ασυνείδητο βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ως τεράστιο "φάουλ" που θα ήθελαν ταχέως να αφήσουν πίσω.

Ο κ. Τσίπρας πάντως, επιχειρεί εμπράκτως την κυβερνητική επιστροφή στην "κανονικότητα".

Μετά την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Ιθάκη, σήμερα πραγματοποιεί νέα ολιγόωρη επίσης επίσκεψη στη Σύρο, όπου το πρωί θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο του νησιού και ακολούθως θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Νεώριο.

Πληροφορίες, τον φέρουν να πυκνώνει τις επόμενες ημέρες τις περιοδείες του.

Πολιτικό Συμβούλιο και ανασχηματισμός

Μόλις επιστρέψει από τη Σύρο, ο Αλέξης Τσίπρας θα προεδρεύσει του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο συνεδριάζει, κατά πληροφορίες, το απόγευμα στις 18.00.

Τα θέματα προς διευθέτηση είναι ουκ ολίγα, αρχής γενομένης από τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Παρότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ανοίξει τα χαρτιά των αλλαγών που ετοιμάζει ενώπιον του κομματικού οργάνου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς θα τοποθετηθεί ο ίδιος απέναντι στη "μεταμνημονιακή" εποχή και το επόμενο κυβερνητικό βήμα. Το αυτό ισχύει και για τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πάντως, τοποθετούνται (εκτός απροόπτου) χρονικά στην επόμενη εβδομάδα ( ή ακόμη και λίγο αργότερα).

"Κλειδί" του ανασχηματισμού, παραμένει το πρόσωπο που θα γίνει νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑκαθώς και το πώς θα τοποθετηθούν οι "53" στις ευρύτερες αλλαγές.

Ο Πάνος Σκουρλέτης παραμένει το "φαβορί" για αυτό τον θώκο, πυροδοτώντας αντιδράσεις αλλά και ...καραμπόλες, ωστόσο τίποτε ακόμη δεν έχει κλειδώσει.

"Ανοιγμα" σε Καραμανλικούς

Έτερος γρίφος προς επίλυση για τον Πρωθυπουργό είναι εάν θα αποφασίσει ή όχι εν τέλει ( και πώς θα "χωνευθεί" αυτό από τον ΣΥΡΙΖΑ), το "άνοιγμα" που φέρεται να επιθυμεί προς στελέχη της καραμανλικής δεξιάς που έχουν διαγραφεί από τη Ν.Δ, όπως ο Κ. Μίχαλος και η Κ. Παπακώστα.

Σε ό,τι αφορά τον Β. Αντώναρο, ο ίδιος, διέψευσε ότι έχει δεχθεί κρούση ή έχει βολιδοσκοπηθεί.

Πηγή:capital.gr