Δύσκολα τα πράγματα για τον «αρχιερέα της κάθαρσης»
29/02/2016 20:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δύσκολα τα πράγματα για τον «αρχιερέα της κάθαρσης»

Όπως ακριβώς το περιμέναμε. Ο Σταύρος Ψυχάρης έχει καταφέρει με το άρθρο του για την... γάτα Ιμαλαΐων να προκαλέσει υπόγειο πολιτικό σεισμό. Στην κυβέρνηση έχουν πάθει μεγάλη πλάκα, τρέμουν ότι κάτι κρύβεται πίσω από το πραγματικά αριστοτεχνικά γραμμένο άρθρο. Ποια να είναι η γάτα; Είναι πραγματική ή πρόκειται περί καμερών και κοριών; Εχει κάτι στα χέρια του ο εκδότης και θα βαράει τα νταούλια για να χορεύει ο Αλέξης;

Οι λεπτομέρειες της συνάντησης, ακόμη και με το πόσες ρίγες είχε η γραβάτα δεν είναι καθόλου τυχαίες. Κάθε λέξη που χρησιμοποίησε ο Ψυχάρης προκειμένου να περιγράψει τις μυστικές συναντήσεις με τον νυν πρωθυπουργό, είναι διαλεγμένες και με πολύ προσοχή τοποθετημένες στο κείμενο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πανικόβλητοι μαθαίνουμε και ψάχνουν να δουν τι θα μπορούσε να έχει πει ο Τσίπρας στον Ψυχάρη. Τι μπορεί να του έχει τάξει και το κυριότερο πώς να του το είπε. Άλλο να είναι μια γενικόλογη τοποθέτηση τύπου «κ. Ψυχάρη, θα έχετε ισότιμη αντιμετώπιση, θα δούμε όταν γίνουμε κυβέρνηση τι μπορούμε να κάνουμε με τα δάνειά σας». Κι άλλο να λέει «Σταύρο μου, μη σε νοιάζει. Και τα χρέη θα σου κουρέψω και το Mega θα σου δώσω, αλλά βάλε λίγη πλάτη στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς».

Και μάλλον το δεύτερο ισχύει αφού όλοι θυμόμαστε τα πρωτοσέλιδα του Βήματος και των Νέων πέρυσι τον Ιανουάριο που νίκησε ο Τσίπρας. Τόσο κόκκινα πρωτοσέλιδα και τόσο γλυψιματικοί τίτλοι και άρθρα από τα στελέχη του ΔΟΛ ούτε... η Αυγή δεν είχε. Επομένως, να συμπεράνουμε ότι ο Ψυχάρης τήρησε το μέρος της συμφωνίας να στηρίξει την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. Και περίμενε την ανταπόδοση από τον Τσίπρα ο οποίος μάλλον τον πούλησε.

Βεβαίως δεν έχει σημασία ποιος πούλησε ποιον. Σημασία έχει ότι ο "αρχιερέας της κάθαρσης", ο "πολέμιος της διαπλοκής" είχε μυστικά ραντεβού με τον Ψυχάρη και του έταξε διάφορα. Και ο τελευταίος προφανώς τον κρατάει από κάπου. Από ηχογραφήσεις; Από κάμερες; Από κάτι άλλο;

Χαρακτηριστικό του πανικού που έχει πιάσει τους Συριζαίους είναι η διαρροή από κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που προειδοποίησε ότι η χρησιμοποίηση καταγραφόμενων συνομιλιών είναι προϊόν υποκλοπής και είναι κακούργημα. Για να απειλεί σημαίνει ότι κάτι υπάρχει και φοβούνται μήπως βγει. Όμως, όπως θυμόμαστε, με την συνομιλία Κασιδιάρη με Μπαλτάκο που είχε βγει παράνομα, είχε καταδικαστεί ο Χρυσαυγίτης ή μήπως αθωώθηκε τελικά;

Η εικόνα σήψης δεν τιμά την Ελλάδα. Το βορβορώδες σκηνικό με εκδότες να εκβιάζουν πολιτικούς και πολιτικούς να εκβιάζουν εκδότες δεν είναι καθόλου καλό. Επιστρέψαμε στην εποχή του Μαυρίκη με τις υποκλοπές στα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ; Θα δούμε κασέτες στην Ομόνοια όπως αυτές που κυκλοφορούσαν πριν χρόνια στην Ομόνοια; Θα εκβιάζεται μια κυβέρνηση και θα κάνουν κουμάντο οι εκδοτικές εταιρείες; Θα έχουμε διαμερίσματα συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή του πρωθυπουργού να χρησιμοποιούνται ως μυστικές φωλιές για περίεργες συναντήσεις; Πραγματικά μια πολύ άσχημη εικόνα για την Ελλάδα που βουλιάζει στο Προσφυγικό και τα οικονομικά προβλήματα και δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται και με αθλιότητες.

Ωστόσο, είναι αυτό που λέμε, όπως έστρωσε ο Τσίπρας θα κοιμηθεί. Και όταν ο Ψυχάρης μιλά για «χρυσές εφεδρείες» τον χτυπά εκεί ακριβώς που ξέρει ότι θα πονέσει. Για παράδειγμα ρωτάμε εμείς:

1.Έχει υπάρξει συνάντηση του Τσίπρα και με άλλον εκδότη στα κρυφά;

2.Έχει υπάρξει πολλαπλή επαφή του Νίκου Παππά με μεγαλοεκδότες, σε σπίτια στα βόρεια προάστια;

3.Υπήρχαν κι άλλες γάτες στις συναντήσεις με το μάτι τους να γυαλίζει;

Έχει τάξει και σε άλλους ότι θα τους διαγράψει χρέη και ότι θα τους κάνει πανίσχυρους στον τομέα τους;