Διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ το προσφυγικό. Στα δύο η πολιτική γραμματεία για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών
29/03/2016 16:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ το προσφυγικό. Στα δύο η πολιτική γραμματεία για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν σήμερα στην βουλή και τα όσα πρόκειται να (ή δεν θα) γίνουν μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη σε ένα σκηνικό ροντέο όπως περιγράφεται από τα ΜΜΕ αλλά το πραγματικό ροντέο γίνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό.

Η είδηση είναι πολύ σοβαρή και δεν της έχει δοθεί η διάσταση που πρέπει. Χτες το βράδυ για πρώτη φορά, μετά από τη διάσπαση του προηγούμενου καλοκαιριού, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πάρθηκε απόφαση κατά πλειοψηφία με το σχεδόν μισό ανώτατο κομματικό όργανο του κυβερνώντος κόμματος να την καταψηφίζει. Πρόκειται για απόφαση που αφορά την προσφυγική κρίση και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την καταψήφισαν οι Χ. Γολέμης, Π. Λάμπρου, Μ. Σαρρής και Μ. Υδραίος.

Μάλιστα σήμερα όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί αύριο και αφορά στην ενσωμάτωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, η κυβέρνηση υπαναχωρεί από τις αρχικές της προθέσεις και αποφεύγει να χαρακτηρίσει την Τουρκία ασφαλή χώρα, θέτοντας απλά ορισμένα κριτήρια για το ποια είναι ασφαλής χώρα. Η ουσία του ζητήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι αν η Ελλάδα ορίσει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα τότε μπορεί να κάνει σχετικά ανεμπόδιστα επαναπροωθήσεις ή απελάσεις μεταναστών προς την Τουρκία.

Ακριβώς εκεί βρίσκεται και η διαφωνία του μισού ουσιαστικά ΣΥΡΙΖΑ όπως καταγράφηκε στην πολιτική γραμματεία του. Οι διαφωνούντες οι οποίοι είχαν κάνει την επανεμφάνισή τους μετά τις εκλογές διαφωνώντας με κυβερνητικές συνεργασίες με Ποτάμι ή ΠΑΣΟΚ ή με την προσέγγιση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, τώρα δίνουν ηχηρό παρών και ως προς ένα από τα δύο κορυφαία ζητήματα που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Διαφωνούν με τις επαναπροωθήσεις μεταναστών αλλά και τα κέντρα κλειστού τύπου που κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία έχει τροποποιήσει τη στάση του το Μαξίμου.

Αλλά ως γνωστόν… Τι έχεις ΣΥΡΙΖΑ; Τι είχα πάντα. Η ουσία πάντως είναι ότι ο Τσίπρας πρακτικά είναι χωρίς κόμμα να μπορεί να υποστηρίξει τις όποιες αποφάσεις που δηλώνουν «στροφή στο ρεαλισμό». Επί της ουσίας πρόκειται για μια κυβέρνηση που βρίσκεται στον αέρα και δεν πρέπει διόλου να υποτιμηθεί το ότι η ομάδα αυτή των στελεχών που διαφοροποιούνται ουσιαστικά έχουν πρόσβαση και σε ορισμένους βουλευτές που αποτελούν ικανό αριθμό για να ρίξουν ακόμα και την κυβέρνηση.

Ακριβώς αυτά τα αδιέξοδά του προσπαθεί να κρύψει ο Τσίπρας φτιάχνοντας φιέστες κατά τη διαφθοράς και της διαπλοκής, «ξεχνώντας» βέβαια κάτι λεπτομέρειες όπως οι γάτες…