Διπλωματικές πηγές σε Ερντογάν: Ο μόνος δρόμος σταθερότητας είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου
04/11/2018 21:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διπλωματικές πηγές σε Ερντογάν: Ο μόνος δρόμος σταθερότητας είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Εντογάν και του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου Ερντογάν και του Υπουργού Αμύνης της Τουρκίας περί Αιγαίου, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι «ο μόνος δρόμος για την σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα. Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας».

Θυμίζουμε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή παράδοσης της 3ης τουρκικής ναυπήγησης κορβέτας στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό είπε:«Δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο τις προσπάθειες καταπάτησης των δικαιωμάτων του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο που δικαιούται ηΤουρκίακαι η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Όσοι νομίζουν πως στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορέσουν να κάνουν βήματα χωρίς την Τουρκία ήδη έχουν καταλάβει το πόσο λάθος κάνουν.

Όπως εμείς δώσαμε το μάθημα στους τρομοκράτες στη Συρία με τον ίδιο τρόπο δεν θα αφήσουμε ελεύθερο το πεδίο στους ληστές των θαλασσών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μετά τον Ταγίπ Ερντογάν και τις εμπρηστικές δηλώσεις που έκανε αναφερόμενος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ήρθε η σειρά του Χουλουσί Ακάρ να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Ο υπουργός Άμυνας στηνΤουρκία τόνισε σε ομιλία του, ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει ποτέ, οι συνομιλητές της να παραβιάσουν το δίκαιο, τα ιστορικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας στη θάλασσα της, στη «γαλάζια πατρίδα της».

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα:

Παρά την θετική, ειρηνική και εποικοδομητική στάση μας, οι εφαρμογές οι οποίες περιορίζουν τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας και οι ναυτικές δυνάμεις μας, όλοι μας, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν αυτές οι προβοκάτσιες. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και δικαιώματά μας.

Σε αυτό το πλαίσιο το Μπαρμπαρος και ο Πορθητής μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας μας με τη συνοδεία των πολεμικών μας δυνάμεων.

Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ οι συνομιλητές μας να παραβιάσουν το δίκαιο, τα ιστορικά δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη θάλασσα μας , στη »γαλάζια πατρίδα μας» .

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχει καμία τύχη επιτυχίας κάποιο σχέδιο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Πηγή:eleftherostypos.gr