Διορίζουν ανίψια και ακόμα 27.000 για να καταφέρουν να μείνουν στην εξουσία
07/01/2017 23:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διορίζουν ανίψια και ακόμα 27.000 για να καταφέρουν να μείνουν στην εξουσία

Νέες αποκαλύψεις σχετικά με τους διορισμούς συγγενικών προσώπων σε θέσης του Δημοσίου, υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις εξαγγελίες από τα έδρανα της Βουλής όταν ήταν αντιπολίτευση και τα κατήγγειλε έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σήμερα, δύο χρόνια στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι τίποτα από όλα όσα έλεγε δεν μπορεί να τα κάνει πράξη.

Τρανό παράδειγμα είναι η υπόθεση του νυν υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος, αφού διόρισε την γυναίκα του και τέσσερα ανίψια του, αποφάσισε να διορίσει τις πρώτες μέρες του κιόλας στο υπουργείο Ναυτιλίας, με απόσπαση την αγαπημένη του ανίψια, κόρη του αδερφού του.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Κυριακάτικο Πρώτο Θέμα, η ανιψιά του υπουργού αποσπάστηκε στο γραφείο του σε προσωρινή αμειβόμενη θέση η οποία μάλιστα συστάθηκε κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων ενώ μάλιστα την υπογραφή για την μετακίνηση της ανιψιάς του κ. Κουρουμπλή την είχε βάλει ο ίδιος ο υπουργός.

Εκτός όμως του Παναγιώτη Κουρουμπλή από ότι φαίνεται είναι πάγια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να κρατηθεί στην εξουσία κάνοντας προσλήψεις.

Κατά το χρόνο που πέρασε, οι μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 1%, η δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε κατά 0,8% , ενώ το ωριαίο κόστος εργασίας στο δημόσιο αυξήθηκε κατά 4,5%. Πιο συγκεκριμένα, τους 697.228 έφτασαν οι μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο τον Οκτώβριο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2015, δηλαδή έχουν αυξηθεί κατά 6.803 ή κατά σχεδόν 1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο δαπάνες για μισθούς απασχολουμένων στη γενική κυβέρνηση αυξήθηκαν κατά 104 εκατ. ευρώ ή κατά 0,8% στο διάστημα Ιανουαρίου –Οκτωβρίου 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2015.

Παράλληλα, στο γ΄ τρίμηνο του 2016, το ωριαίο κόστος εργασίας στο μη επιχειρηματικό τομέα της οικονομίας, ο οποίος κυριαρχείται από το Δημόσιο σημειώθηκε αύξηση 4,5% στο ωριαίο κόστος εργασίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το σύνολο το μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο έφτασε στους 697.228 ενώ τον Οκτώβριο του 2015 ανερχόταν στους 690.425.

Η αύξηση αυτή του μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο οφείλεται στην κυρίως στην αύξηση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, των συμβασιούχων έργου, των ωρομισιθίων, του έκτακτου προσωπικού των φορέων του Δημοσίου αλλά και του τακτικού προσωπικού και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Συγκεκριμένα:

· Το έκτακτο προσωπικού του Δημοσίου εκτός ΝΠΙΔ αυξήθηκε κατά 5.586

· Οι Αιρετοί (σε φορείς δημοσίου πλην ΝΠΙΔ) αυξήθηκαν κατά 856

· Οι λοιπές ειδικές κατηγορίες εκτός ΝΠΙΔ αυξήθηκαν κατά 914

· Το Τακτικό Προσωπικό σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου αυξήθηκε 1.523.

Έτσι η ποσοστιαία αύξηση των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο στον παραπάνω διάστημα (0,9% -1%) είναι σχεδόν εφάμιλλη με την ποσοστιαία αύξηση των δαπανών της γενικές κυβέρνησης για αμοιβές (0,8%).

Συγκεκριμένα, οι δαπάνες για αμοιβές εργαζομένων στη γενική κυβέρνηση έφτασε τον Οκτώβριο του 2016 τα 13 δις. ευρώ έναντι 12,896 δις. ευρώ τον Οκτώβριο του 2015.

Κατά τα άλλα, ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει εξοικονόμηση σχεδόν 50 εκατ. ευρώ από τη μείωση των προσλήψεων στο Δημόσιο. Και όλα αυτά τη στιγμή που το Μνημόνιο επιβάλλει τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου σαν ποσοστό του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

eleftherostypos.gr