Δημοσκόπηση: Δυσαρεστημένο με την κυβέρνηση το 85% - Πρώτος σε δημοτικότητα ο Μητσοτάκης
22/01/2016 23:03
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δημοσκόπηση: Δυσαρεστημένο με την κυβέρνηση το 85% - Πρώτος σε δημοτικότητα ο Μητσοτάκης

Την δυσαρέσκεια των πολιτών για τις κυβερνητικές πολιτικές, τις αρνητικές προσδοκίες για την οικονομία αλλά και τις σημαντικές μετατοπίσεις στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, κατέγραψε η τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 85% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ το κλίμα παραμένει αρνητικό και στην δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με μόλις το 16,5% συμφωνεί με τις κυβερνητικές πολιτικές.

Πρώτος σε δημοτικότητα έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον οποίο το 35% των ερωτηθέντων διατηρεί θετική γνώμη. Στην δεύτερη θέση περνάει ο Βασίλης Λεβέντης με το 28% του δείγματος να τον αντιμετωπίζει θετικά, ενώ σημαντικές είναι οι απώλειες για τον Αλέξη Τσίπρα που έρχεται τέταρτος, πίσω από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, συγκεντρώνοντας θετικές κριτικές μόνο από το 23% των ερωτηθέντων.

Αρνητική γνώμη για τον πρωθυπουργό διατηρεί το 54,5%.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό βρίσκουν αντίθετο το 73,5% των πολιτών ενώ εφτά στους δέκα φοβούνται πως τα οικονομικά του νοικοκυριού τους θα χειροτερεύσουν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Γκάλοπ για την Αυγή: Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται 8,1% της ΝΔ

Η Αυγή δημοσιεύει δημοσκόπηση που καταγράφει το κέντρο ερευνών, Bridging Europe και η οποία δείχνει μεγάλο προβάδισμα 8,1% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,7% έναντι της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκεται στο 16,6%.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΚΕ με ποσοστό 7,1% και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7%.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται στην πέμπτη θέση με ποσοστό 4,2%, ενώ οριακά στη Βουλή εισέρχονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,1%.

Αξιοσημείωτο είναι πως η Ένωση Κεντρώων με ποσοστό 2,4%, το Ποτάμι με 1,9% και η Λαϊκή Ενότητα με ποσοστό 2,9% δεν εισέρχονται στη Βουλή.

Αντίδραση ΝΔ

«Αν στο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν βάση στα συγκεκριμένα δημοσκοπικά ευρήματα, προφανώς θα συνεχίσουν με ανεμελιά και αισιοδοξία την ίδια πολιτική που τους έχει φέρει απέναντι σε όλη την κοινωνία. Πέραν τούτου, ουδέν», απάντησαν από τη Συγγρού.

Τα στοιχεία

Η πλειοψηφία των πολιτών (40% έναντι 32%) πιστεύει ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα δημιουργήσουν ένα βιώσιμο και δίκαιο σύστημα. Ως προς το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος χαρακτηρίζουν τους θεσμούς (36%), το ίδιο το πρόγραμμα (33%) και την αντιπολίτευση (27%). Ωστόσο οι ερωτηθέντες εμφανίζονται απαισιόδοξοι ως προς την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, καθώς το 60% βλέπει νέα μέτρα, έναντι του 35% που θεωρεί ότι η αξιολόγηση θα είναι επιτυχής.

Στο μεταξύ, πρόβλημα παραμένει η σωστή και ακριβής ενημέρωση του κυβερνητικού έργου (π.χ. ΜΜΕ, υπουργεία, Μαξίμου) καθώς το 41% δηλώνει ότι δεν έχει πλήρη εικόνα. Ως προς την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., αυτή δε φαίνεται να έχει δυναμική καθώς το 56% δεν πιστεύει ότι πρόκειται να ενισχύσει εκλογικά το κόμμα (το 32% έχει διαφορετική γνώμη). Σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται στο χώρο της κεντροαριστεράς, πάνω από έξι στους δέκα πολίτες (66%) δεν βλέπουν να δημιουργείται νέος, ενιαίος πολιτικός σχηματισμός.

Ως προς τα μεγαλύτερα εμπόδια στην αποτελεσματική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, οι πολίτες καταγράφουν την έλλειψη ιδεών και προτάσεων (68%), την έλλειψη αξιοπιστίας (65%), την έλλειψη συνεννόησης πολιτικών ηγετών (63%), την έλλειψη στελεχών (52%), τη συμφωνία με θεσμούς (52%) και την έλλειψη εθνικού οράματος (51%).

Οι πολίτες εμφανίζονται προβληματισμένοι ως προς το κατά πόσο θα έχει βγει η χώρα από την κρίση μέχρι το 2018 (το 37% απαντά δε γνωρίζω/δεν απαντώ, το 36% δε βλέπει έξοδο και το 27% είναι αισιόδοξο), ενώ επτά στους δέκα πιστεύουν ότι η χώρα θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση σήμερα με εθνικό νόμισμα. Τέλος, το 53% πιστεύει ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική πρόταση εξόδου από την κρίση.

Πηγή: imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.