Διαλυμένη η Τουρκία, αλλά εξακολουθεί να κουνάει το δάκτυλο στην Ελλάδα
20/07/2016 07:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαλυμένη η Τουρκία, αλλά εξακολουθεί να κουνάει το δάκτυλο στην Ελλάδα

Αντί να βάλει την ουρά στα σκέλια, μετά τον πρωτοφανή εξευτελισμό που υπέστη η Τουρκία, με τις εικόνες των στρατιωτικών της, να αυτομολούν στον –υποτιθέμενο μεγαλύτερο- «εχθρό» τους, την Ελλάδα, για να ζητήσουν άσυλο, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, με τις προκλητικές δηλώσεις του, δημιούργησε μίνι διπλωματικό επεισόδιο.

Με τις πρώτες δηλώσεις που έκανε, «κουνώντας το δάκτυλο» προς την Ελλάδα, και εμμέσως πλην σαφώς προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαίτησε ουσιαστικά από τη χώρα μας εδώ και τώρα την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, προειδοποιώντας μάλιστα πως, εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό «δεν θα βοηθήσει τις σχέσεις των δυο χωρών». Αυτή η πρωτοφανής κίνησή του, να γράψει στα παλιά του τα παπούτσια κάθε έννοια εθνικού και ευρωπαϊκού Δικαίου, προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο προειδοποίησε την τουρκική πρεσβεία ότι θα υπάρξει αυστηρότατη απάντηση. Έτσι, ο Τούρκος πρέσβης προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, που αναρτήθηκε στο twitter του.

Εκεί, ισχυρίζεται ότι μερίδα των ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τις αρχικές δηλώσεις του, ανέφερε ότι «οι Τούρκοι στρατιωτικοί θα έχουν μια δίκαιη και διαφανή δίκη στη χώρα τους», και έγραψε ότι «η Τουρκία προσδοκά στην άμεση έκδοση τους». Σημείωσε, επίσης, ότι κάτι τέτοιο «θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών», αλλά πρόσθεσε πως «μια αρνητική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη». Κάτι που, όπως έγραψε ο ίδιος, διόλου επιθυμεί, διότι σκοπός του στην Ελλάδα, είναι η καλυτέρευση των διμερών σχέσεων. Τέλος, ευχαρίστησε την Αθήνα «για τη στήριξη κατά του πραξικοπήματος, και του αγώνα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου». Κάπως το «μάζεψε», βέβαια, αλλά μάλλον χρειάζεται κι άλλη προσπάθεια.

Ο πρέσβης στην πρώτη δήλωσή του είχε αφήσει υπονοούμενα ακόμα και για εκ του πονηρού ρόλο των δυο ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών που συνόδευσαν το τουρκικό ελικόπτερο, όταν παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο εκπέμποντας may day, και το οδήγησαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. «Από τη στιγμή που δήλωσε βλάβη, θα έπρεπε να του ζητηθεί να προσγειωθεί οπουδήποτε. Εξάλλου, ελικόπτερο είναι. Όμως το συνόδευσαν F-16 και έλαβαν την απόφαση της προσγείωσης του στο αεροδρόμιο», είπε.

Ο ίδιος, προκειμένου να καθησυχάσει σχετικώς με την ποινή της θανατικής ποινής, την οποία πολύ πιθανώς θα επαναφέρει ο Ερντογάν στην Τουρκία για τους στρατιωτικούς (και ποιος ξέρει για ποιους άλλους στη συνέχεια), εξέφρασε την εκτίμηση πως κάτι τέτοιο ενδέχεται να μην γίνει, αλλά, όπως είπε, «αυτό θα το αποφασίσει το Κοινοβούλιο». Πρόσθεσε, δε, πως ο ηγέτης του ΡΚΚ, Αμντουλάχ Οτζαλάν, δεν εκτελέστηκε. Για το πόσο δίκαιη δίκη είχε ο Οτζαλάν, έχει γίνει πληθώρα καταγγελιών. Για το εάν θα έχουν δίκαιη δίκη οι στρατιωτικοί, αν κρίνει κανείς από το πογκρόμ κατά τους στην Τουρκία από τους ισλαμιστές του Ερντογάν, επίσης καθίσταται ολοφάνερο τι μέλλον τους περιμένει.

Όλα αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που η ερντογανική προπαγάνδα προβαίνει σε μπαράζ παραπληροφόρησης, με προφανή στόχο να δημιουργήσει «κατάσταση πολιορκίας», να ελέγξει όσο γίνεται περισσότερο το εσωτερικό της χώρας, και να προχωρήσει σε εκτεταμένη επιχείρηση εκκαθάρισης του κρατικού μηχανισμού και των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας από αντιπάλους του Ερντογάν. Έτσι, διαρρέει ακόμα και «πληροφορίες», όπως ότι έχουν γίνει καπνός δέκα τέσσερα πολεμικά πλοία. Κάτι τέτοιο, έως τώρα δεν επιβεβαιώνεται, ενώ αξιωματικοί του ελληνικού Πενταγώνου που παρακολουθούν το Αιγαίο προτού ακόμη εκδηλωθεί το πραξικόπημα στην Τουρκία, την περασμένη Παρασκευή, αναφέρουν ότι, με εξαίρεση τη φρεγάτα «Γιαβούζ», την οποία είχαν καταλάβει αρχικά οι πραξικοπηματίες, και πια έχει επιστρέψει στη βάση της, από την Παρασκευή κανένα τουρκικό πολεμικό δεν «ξεμύτισε» από τα λιμάνια. Κάποια πλοία λέγεται ότι βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι στα χέρια πραξικοπηματιών.

Όπως και να’ χει, το πλήγμα που έχουν δεχτεί οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις από τις συλλήψεις και το πογκρόμ κατά των στρατιωτικών –είτε ήταν πραξικοπηματίες, είτε όχι- τόσο στην εικόνα τους ως του πανίσχυρου κεμαλικού πυλώνα, όσο και στη μαχητική ισχύ και ικανότητά τους, φαίνεται να είναι πολύ μεγάλο. Εκτιμάται, δε, ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός για να ξανασταθούν στα πόδια τους. Λέγεται, μάλιστα, πως επικρατεί εικόνα «καταστροφής», αφού έχουν καρατομηθεί σημαντικά στρατιωτικά στελέχη πολύ έμπειρα τόσο στο «μέτωπο» του Κουρδικού, όσο και στο Συριακό, αλλά και στο Αιγαίο.

Υπό αυτές τις δυσμενείς γι’ αυτόν και τη χώρα του συγκυρίες, καλύτερα είναι να ψάχνει ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, τα πλοία – «φαντάσματα», παρά να κουνάει το δάκτυλο στους Έλληνες.