Διακριτοί ρόλοι αλλά όχι διαχωρισμός Εκκλησίας - Κράτους
25/06/2018 19:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διακριτοί ρόλοι αλλά όχι διαχωρισμός Εκκλησίας - Κράτους

Διακριτοί ρόλοι εκκλησίας- Κράτους, ναι, αλλά διαχωρισμός Εκκλησίας- Κράτους, όχι.

Η επεξήγηση αυτή δίνεται ως απάντηση από αρμόδιες πηγές στα σενάρια περί διαχωρισμού Εκκλησίας- Κράτους.

Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν μάλιστα στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που είχε ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας, σε ειδική εκδήλωση τον Ιούλιο του 2016.

Ο κ. Τσίπρας, είχε δηλώσει τότε για τις σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους: "

"Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας".

Παραλλήλως, σε ό,τι αφορά το θέμα της Εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τους Πολίτες, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την είχε ανακοινώσει ο Α. Τσίπρας, προβλέπει:

"Προτείνουμε τη δυνατότητα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο, μόνο αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της Βουλής στο πρόσωπό του σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες. Αν αποβούν άκαρπες, τότε η τρίτη ψηφοφορία θα ανήκει στο εκλογικό σώμα, που θα αποφασίζει την εκλογή του Προέδρου με καθολική ψηφοφορία που θα διεξάγεται ανάμεσα στους δύο πλειοψηφήσαντες υποψηφίους της τελευταίας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο".

Διαχωρισμός Εκκλησίας- Κράτους

Παρότι η Κυβέρνηση δια αρμόδιων πηγών της διαψεύδει ότι υφίσταται σχετικό ζήτημα, κυβερνητικοί βουλευτές, με δηλώσεις τους ρίχνουν "νερό" στον μύλο των σχετικών σεναρίων.

Ο Σταύρος Κοντονής ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους ενώ υπέρ τάχθηκαν ο Τέρενς Κουικ και ο Γιώργος Κυρίτσης.

Συνάντηση Καμμένου- Ιερώνυμου

Στο μεταξύ, πεδίον δόξης λαμπρόν βρήκαν ως φαίνεται οι ΑΝΕΛ για να διαχωρίσουν τη θέση τους από τυχόν...διαχωρισμό Εκκλησίας- Κράτους.

Με ανακοίνωσή του μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Θ. Τοσουνίδης, προαναγγέλλει ότι "Τις επόμενες ημέρες ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Πάνος Καμμένος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για να καθορίσουν από κοινού τη στάση τους κατά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης".

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

"Οι θέσεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι γνωστές και σταθερές.

Η προσπάθεια για απομόνωση της Εκκλησίας δεν είναι αποδεκτή από εμάς.

Πρέπει να έχουμε αίσθηση ποια είναι η Πίστη, η πεποίθηση και η επιθυμία του Ελληνικού λαού. Θα υπερασπιστούμε τη σχέση της Εκκλησίας με την ελληνική κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω προσπάθεια απομόνωσής της.

Τις επόμενες ημέρες ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Πάνος Καμμένος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για να καθορίσουν από κοινού τη στάση τους κατά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης".

capital.gr