Διακομματικό παρών στο βιβλίο «Δρόμοι Αριστεροί» του Σπύρου Λυκούδη
20/12/2017 21:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διακομματικό παρών στο βιβλίο «Δρόμοι Αριστεροί» του Σπύρου Λυκούδη

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Ντόρα Μπακογιάννη - Παρόντες Φώφη Γεννηματά και Αντώνης Σαμαράς

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας τον ρόλο που έπαιξε ο Σπύρος Λυκούδης για να μη διαλυθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές το 2015.
Εξέφρασε και την πικρία του που επέλεξε το Ποτάμι και όχι τη δημοκρατική παράταξη. Δε θα κάνω κάποιο σχόλιο για αυτό, είπε χαρακτηριστικά και έφθασε στη συμμετοχή του Σπύρου Λυκούδη στο εγχείρημα του νέου φορέα.

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για θετικούς οιωνούς, σχετικά με τις προοπτικές του Κινήματος Αλλαγής. Ως εμπόδιο ανέφερε τη στάση της κοινωνίας που είναι ουσιαστικά απέναντι στις μεταρρυθμίσεις.
Ως προτεραιότητα έθεσε τη συγκρότηση πλειοψηφίας για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κάνει... delivery των απαιτήσεων των δανειστών οικοδομώντας το δικό της αφήγημα με παροχές αναδιανομής της μιζέριας και επιτιθέμενη στους θεσμούς, υπογράμμισε.

Το καθήκον την προοδευτικής παράταξης είναι να αποκτήσει την ιδεολογική ηγεμονία, τόνισε και αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Γερμανία, όπου και ο... Αλέξης Τσίπρας είναι υπέρ της συμμετοχής Σουλτς στην κυβέρνηση για να στηρίξει την Ανγκέλα Μέρκελ!

Η Ντόρα Μπακογιάννη αντί της ηγεμονίας προέταξε τον στόχο της προγραμματικής σύνθεσης και στάθηκε στην ανάγκη μιας σύγχρονης αριστεράς σε ρόλο αξιόπιστου συνομιλητή της φιλελεύθερης παράταξης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόσπαστο μέρος του φθαρμένου πολιτικού συστήματος, ο τόπος δεν έχει ανάγκη από μία κίβδηλη αριστερά» προσέθεσε.

Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά για τη χώρα αν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα είχαν καταφέρει νωρίτερα, σημείωσε η ΝτόραΜπακογιάννη. Είναι σημαντικό να έχεις έναν φίλο που προβλέπει το μέλλον, κατέληξε αναφερόμενη στην επιμονή του Σπύρου Λυκούδη για την ανασυγκρότηση του χώρου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Ο Σπύρος Λυκούδης αμφισβήτησε την έξοδο από την κρίση λέγοντας ότι μπορεί να την βλέπει η κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Για αυτό και χρειάζεται να συγκροτηθεί ο νέος φορέας, τόνισε ο βουλευτής του Ποταμιού.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων έδωσαν το παρών ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Κώστας Μπαργιώτας, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Γρηγόρης Φελώνης κα.

protothema.gr