Διαφωνίες εντός ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο τη Δημοκρατικής Συμπαράταξης
23/04/2017 12:56
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαφωνίες εντός ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο τη Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Για συνέδριο θέσεων τον Ιούνιο μίλησε η Φώφη Γεννηματά, ανοίγοντας τις εργασίες της 7ης κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Η πρόεδρος του Κινήματος επέμεινε στη γραμμή των θεσμικών αντιπροσώπων και διευκρίνισε πως το συνέδριο της 30ης Ιουνίου δε θα εκλέξει όργανα.

«Συνέδριο Επινέ» (ίδρυσης νέου φορέα όπως έκανε το σοσιαλιστικό κόμμα στη Γαλλία) ή ανοιχτή συνδιάσκεψη θέσεων ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, διαφοροποιούμενος από την εισήγηση της προέδρου.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Στέφανος Ξεκαλάκης. «Γιατί να κάνουμε ένα οικογενειακό συνέδριο, με διορισμένους συνέδρους και άλλους από τα συνδικάτα και την αυτοδιοίκηση; Να κάνουμε ένα συνέδριο που να αφορά την κοινωνία, χωρίς να κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν» είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου τέθηκε θέμα ψηφοφορίας, με τα περισσότερα στελέχη του προεδρικού περιβάλλοντος να αντιδρούν λέγοντας ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Στο σημείο αυτό αποχώρησαν και στην αίθουσα έμειναν τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου που επιμένουν να λένε «όχι» στο συνέδριο με 1500 διορισμένους από τα κόμματα συνέδρους και 1500 θεσμικούς από την τοπική αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα κοκ.

Να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Για τη συγκυρία:

Όπως είναι λογικό, βέβαια, στις ομιλίες τους τα στελέχη αναφέρθηκαν και στην κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα. Η κυρία Γεννηματά έκανε λόγο για «κυβέρνηση των αποτυχιών» και επισήμανε ότι «τα νέα μέτρα έχουν την υπογραφή του κυρίου Τσίπρα».

Αν και έθεσε ως στόχο την ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση χαρακτήρισε γραφική την επιμονή στο αίτημα των εκλογών, για τις οποίες προέβλεψε πάντως ότι θα γίνουν πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

«Το ερώτημα είναι πως θα λύσουμε τα προβλήματα της Ελλάδας, η χώρα δεν έχει ανάγκη από μία ακόμη κυβέρνηση μιας χρήσης» προσέθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, επέμεινε στην αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ και την εθνική συνεννόηση στη βάση ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση.

Στη νέα προσπάθεια για την κεντροαριστερά δεν έχουν θέση οι τυχοδιώκτες που βρήκαν καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, και προσέθεσε: «Όσοι συμπεριλαμβάνουν στην προοδευτική παράταξη τον εκφραστή της δημαγωγίας, του λαϊκισμού, της πολιτικής ψευδολογίας και σύντροφο του κυρίου Καμμένου, προσβάλει το χώρο και προσφέρει κακές υπηρεσίες στη χώρα».

Στο κυβερνών κόμμα εστίασε τα πυρά του και ο Γιάννης Μανιάτης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τρώει τις σάρκες της ελληνικής κοινωνίας όταν στην ανικανότητά του να αξιοποιήσει τα 22 δις € του ΕΣΠΑ ή τα δεκάδες δις € του Juncker, ζητά δάνειο 3 δις € από την Παγκόσμια Τράπεζα, για να κάνει επιδοτούμενα προγράμματα επιμόρφωσης».

ΠΗΓΗ: protothema.gr