ΔΕΠΑ, μεταναστευτικό και τίμημα παραχώρησης Ελ. Βενιζέλος, η απάντηση της ΝΔ στην κυβερνητική σκανδαλολογία
19/11/2018 12:04
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΔΕΠΑ, μεταναστευτικό και τίμημα παραχώρησης Ελ. Βενιζέλος, η απάντηση της ΝΔ στην κυβερνητική σκανδαλολογία

Μεταναστευτικό, τίμημα παραχώρησης για άλλα 20 χρόνια του Ελ. Βενιζέλος και ΔΕΠΑ, έχουν τεθεί σε πρώτο πλάνο από την ΝΔ για διερεύνηση με εμπλεκόμενους κυβερνητικούς παράγοντες μετά την ανάληψη δράσης εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών.

Πολιτικά πρόκειται ουσιαστικά για το θεώρημα της δράσης και της αντίδρασης, αφού είναι σαφές πως η κυβέρνηση έχει επενδύσει σε μια προεκλογική ατζέντα γεμάτη από "σκάνδαλα" με αναφορές – κυρίως- στο παρελθόν, και σε πολλές περιπτώσεις με πρόσωπα τα οποία είναι πολιτικά ανενεργά. Σε αντιδιαστολή έρχεται η επιλογή της ΝΔ να "σηκώσει" θέματα τα οποία αφορούν, όπως καταγγέλλεται, πρόσωπα τα οποία πρωταγωνιστούν σήμερα στην πολιτική επικαιρότητα.

Οι τρεις αυτές υποθέσεις, που από το επίπεδο των δημοσιευμάτων ή των καταγγελιών έχουν περάσει στο επίπεδο της δικαστικής διερεύνησης, είναι ξεκάθαρο πως θα αποτελέσουν την προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής αντεπίθεσης σε όσα καταγράφονται για υποθέσεις όπως η Novartis, τα δάνεια των κομμάτων, οι χειρισμοί στην Υγεία, τα εξοπλιστικά κλπ.

1. Η ΔΕΠΑ
Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρίσκεται ήδη η υπόθεση της δίωξης στον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη αλλά και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ (επί Συριζα) Θεόδωρο Κιτσάκο, σχετικά με τη μη είσπραξη οφειλών 115 εκατομμυρίων ευρώ της Λιπασματοβιομηχανίας ELFE (συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη).

Το θέμα πήρε μεγάλες πολιτικές διαστάσεις, όταν η εκπρόσωπος της ΝΔ με δήλωσή της τόνισε πως ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την "εκτόξευση" των χρεών της βιομηχανίας λιπασμάτων ELFE στη ΔΕΠΑ και την "απόπειρα παράνομης ανταλλαγής" ακινήτων έναντι χρεών, ανέφερε δημοσίως ότι το θέμα ήταν σε πλήρη γνώση των πρώην και νυν υπουργών Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και Γιώργου Σταθάκη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Επικράτειας Αλέκου Φλαμπουράρη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και της τότε υφυπουργού Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη.

"Ο κ. Κιτσάκος κατονομάζει έξι στελέχη της κυβέρνησης και τους εμπλέκει σε ένα πρωτοφανές σκάνδαλο, από το οποίο προκύπτει τεράστια ζημιά για το Δημόσιο και τους Έλληνες πολίτες. Τι απαντούν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί; Γνώριζαν ή όχι τις ενέργειες του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που οι ίδιοι διόρισαν; Συμφώνησαν ή όχι με τις ενέργειες του εκλεκτού τους;" ρώτησε η κυρία Σπυράκη. Επισημαίνει δε ότι "οι κ. Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Σκουρλέτης, Σταθάκης, Τζάκρη και Πιτσιόρλας κατονομάζονται δημόσια από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Θεόδωρο Κιτσάκο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε" και υπογραμμίζει ότι "τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι στιγμής κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτε, καλούνται να πάρουν άμεσα θέση γύρω από αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση που έχει ζημιώσει με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τη ΔΕΠΑ και τελικά τους Έλληνες φορολογούμενους".

Χθες υπήρξε κλιμάκωση καθώς "μετά και τη δημοσίευση των πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΑ σε κυριακάτικες εφημερίδες καθίσταται πλέον σε όλους ξεκάθαρο ότι ηθικοί αυτουργοί αυτού του πολύ σοβαρού σκανδάλου για το οποίο έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις είναι κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ανάκριση

Το θέμα μάλιστα είναι σε προχωρημένο δικαστικό στάδιο καθώς ήδη για την υπόθεση διενεργείται κυρία ανάκριση μετά από μήνυση της διοίκησης της ΔΕΠΑ (τον Δεκέμβρη του 2017) η οποία οδήγησε στην άσκηση δίωξης για τα κακουργήματα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και το έγκλημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Δημοσίου σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων 11 ατόμων για την υπόθεση της ELFE Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα.

Ακολούθησε νέα κακουργηματική δίωξη- προ λίγων ημερών- σε βάρος του κ. Κιτσάκου με πηγές της ΔΕΠΑ να διευκρινίζουν ότι η άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Κιτσάκου δεν προήλθε από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον εισαγγελέα η νυν διοίκηση της εταιρείας τον Δεκέμβριο του 2017 και η οποία στρεφόταν κατά της ELFE και συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών. Αντίθετα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η δίωξη είναι αποτέλεσμα έρευνας της οικονομικής αστυνομίας που έγινε το Μάρτιο του 2017 στη ΔΕΠΑ μετά από ανώνυμη καταγγελία η οποία εικάζεται ότι προήλθε από εργαζόμενους των λιπασμάτων.

Οι διαρροές προς τον Τύπο μάλιστα επιχειρούν να συνδέσουν τη δίωξη σε βάρος του κ. Κιτσάκου με την ανοχή που φέρεται να επέδειξε για τα οφειλόμενα της ELFE. Τo συνέδεαν δε και με το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της γνωστής ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ αλλά και γενικός διευθυντής της ίδιας της ELFΕ. Η δική του άποψη βέβαια (όπως καταγράφεται σε επίσημη ανακοίνωση) είναι τελείως διαφορετική και θα έχει την ευκαιρία να την αναπτύξει και ενώπιον των αρχών.

2. Το μεταναστευτικό
Οι αποκαλύψεις για το μεταναστευτικό ζήτημα είναι συνεχείς και αναμένονται σύντομα εξελίξεις και σε εισαγγελικό επίπεδο.

Το επίπεδο των καταγγελιών έχει ανέβει μετά τα όσα είπε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Ηλιόπουλος σε συνέντευξή του στον "Φιλελεύθερο" με την οποία ζήτησε παρέμβαση εισαγγελέα (όπως και έγινε) για όσα συμβαίνουν με τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα και εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς, όπως είπε.

Ο αντιστράτηγος ε.α. που βρισκόταν στο πλέον νευραλγικό πόστο διαχείρισης των προσφυγικών ροών, καθώς είχε υπό την διεύθυνσή του τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου), μέσω της συνέντευξής του, παραδέχτηκε πως υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ και άλλων φορέων, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Οι καταγγελίες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της επικεφαλής της Οικονομικής εισαγγελίας, Μαριάννας Ψαρουδάκη η οποία διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να προσκομιστούν τα στοιχεία εκείνα τα οποία θα δείχνουν τις ατασθαλίες. Πληροφορίες αναφέρουν πως στοιχεία ήδη έχουν προσκομιστεί και αξιολογούνται. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα κονδύλια είναι κοινοτικά άρα η όποια- τυχόν- έκνομη ενέργεια μας εκθέτει σε επίπεδο ΕΕ όσο βέβαια και διεθνώς.

Πηγή: capital.gr