Δ. Τζανακόπουλος: Πολιτική σκοπιμότητα τα περί απόκρυψης νεκρών
30/07/2018 21:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δ. Τζανακόπουλος: Πολιτική σκοπιμότητα τα περί απόκρυψης νεκρών

Θολό άφησε το τοπίο πέριξ του κρίσιμου και μείζονος ερωτήματος εάν, δηλαδή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, γνώριζε ή δε γνώριζε την ύπαρξη νεκρών, στη σύσκεψη το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Τζανακόπουλος επιχείρησε να θέσει εκτός πλάνου τα απανωτά στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και σχετίζονται με εκείνες τις κρίσιμες ώρες, υποστηρίζοντας ότι όποιος λέει πως η συγκυβέρνηση έπαιξε επικοινωνιακά παιχνίδια και έκρυψε νεκρούς, υποκινείται από πολιτική και επικοινωνιακή σκοπιμότητα.

"Οι νεκροί δεν κρύβονται. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τη Βοσνία. Την ώρα εκείνη δεν υπήρχαν ούτε διασταυρωμένοι, ούτε επιβεβαιωμένοι νεκροί. Μετείχε σε σύσκεψη που κράτησε μέχρι τις 3 και 30 τα ξημερώματα. Βγήκε στις 12 και 30 το βράδυ, για να κάνει μία δήλωση, που έλεγε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το δευτερόλεπτο που διασταυρώσαμε τις πληροφορίες για νεκρούς, εγώ ο ίδιος ενημέρωσα τον ελληνικό λαό και τους δημοσιογράφους. Όποιος θεωρεί ότι η κυβέρνηση εκείνη την ώρα είχε στο μυαλό της να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια ή να κρύψει νεκρούς καθοδηγείται από πολιτική σκοπιμότητα. Δε θα μπούμε σε κανένα παιχνίδι πολιτικής τυμβωρυχίας", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που τοποθέτησε το φάσμα της έμπρακτης πολιτικής ευθύνης στη στήριξη των πληγέντων, στην αποκατάσταση των ζημιών και στην αποκατάσταση των οικιστικών στρεβλώσεων (αυτή είναι η έμπρακτη πολιτική ευθύνη από την πλευρά της κυβέρνησης, δήλωσε) προσπάθησε να βάλει τελεία στη σεναριολογία περί ανασχηματισμού, λέγοντας πως μέλημα της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της τραγωδίας. "Η λογική των παραιτήσεων στοχεύει μόνο σε επικοινωνιακού τύπου αποσυμπίεση. Θα αποτιμήσουμε όσα έγιναν. Σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις περί ανασχηματισμού είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση", ανέφερε, τη στιγμή που διογκώνεται το κλίμα των καταγγελιών για ανεπάρκεια και λάθη επί λαθών τόσο από την πλευρά των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής, όσο και από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τζανακόπουλος έδειξε προς την πλευρά των δημάρχων αναφορικά με το καίριο ζήτημα της εντολής εκκένωσης. "Η επιχειρησιακή αποτίμηση θα γίνει με νηφαλιότητα, όταν βγούμε από την κρίση. Από την πρώτη στιγμή η Πυροσβεστική είχε ενημερώσει ότι εισηγήθηκε την εκκένωση. Αρμόδιος με βάση το νόμο είναι ο δήμαρχος. Δεν έχω διάθεση να επιρρίψω ευθύνες στον οποιοδήποτε", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της επιλογής του πρωθυπουργού να επισκεφθεί σήμερα το πρωί το Μάτι (μία εβδομάδα μετά τη "μαύρη" Δευτέρα της Ανατολικής Αττικής) χωρίς την παρουσία τηλεοπτικών καμερών.

"Ο κ. Τσίπρας έμεινε περίπου μία ώρα. Ούτε κρυφά πήγε, ούτε τίποτα", σχολίασε, ενώ ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός θεωρεί πως παραπλανήθηκε ή δεν ενημερώθηκε τις κρίσιμες ώρες ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για ορθή διαχείριση της κατάστασης, εγκαλώντας τα Μέσα Ενημέρωσης για…επικοινωνιακή τυμβωρυχία.

Πρώτα βοηθήματα-Διαδικασία

Από αύριο, Τρίτη 31 Ιουλίου, ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία ή των 6.000 ευρώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, και στις 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στα τέσσερα κατά τόπους γραφεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τα οποία βρίσκονται

-στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας

-στο κλειστό γυμναστήριο Μαραθώνα

-στο ΚΑΠΗ Κινέττας

-Και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία ενιαίος αριθμός κλήσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΑΑΔΕ όπου οι πληγέντες θα μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με το Υπουργείο Υποδομών καθώς επίσης και για σχετικά φορολογικά ζητήματα.

Τόσο ο αριθμός που θα μπορούν να καλούν οι πληγέντες όσο και επιπλέον πληροφορίες θα δοθούν από τους αρμόδιους φορείς.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα από το Υπουργείο Εργασίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι:

Η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυση δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές θα γίνει αυτόματα από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Η χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος στα προστατευόμενα τέκνα των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές, ύψους 1.000 ευρώ το μήνα, θα γίνει αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.

Η καταβολή του εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος, ύψους 2 μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους καθώς και στους ανασφάλιστους-υπερήλικες θα ολοκληρωθεί μέχρι την 20η Αυγούστου.

Για τους δικαιούχους που έχουν κύρια κατοικία στην πληγείσα περιοχή, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.

Για τους δικαιούχους που έχουν στις πληγείσες περιοχές δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό απαιτείται η κατάθεση σχετικής αίτησης στον ΕΦΚΑ (για σύνταξη) ή στον ΟΠΕΚΑ, είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

To επίδομα ανεργίας και το εφάπαξ ποσό 650Euro, σε όσους έχει ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών, θα καταβάλλεται μετά από αίτηση του δικαιούχου στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ.

Η επίσπευση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν από πυρόπληκτους έως 30/9/2018, θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ.

Για τις ρυθμίσεις και τις διευκολύνσεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς προϋποθέσεις, την επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχων απαιτείται αίτηση στον ΕΦΚΑ.

Για τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος επικοινωνεί ήδη με τους δικαιούχους.

Επιπλέον, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα χορηγήσει στους πυρόπληκτους εφάπαξ ποσό ύψους 1.200 ΕΥΡΩ για την ετήσια κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών τους. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα ξεκινήσει τις πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων αντλώντας τα στοιχεία τους από τους σχετικούς καταλόγους του Υπουργείου Υποδομών χωρίς οι πληγέντες να χρειαστεί να προβούν σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.

Επίσης στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό -ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- αποφασίστηκε και η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής υπό τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη για την εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης για την αναδιαμόρφωση και αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας με στόχο την ενίσχυση του επιτελικού και συντονιστικού ρόλου της.

Τέλος, επανέλαβε ότι εκπονείται σχέδιο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και δέσμη συγκεκριμένων χωροταξικών παρεμβάσεων στο Μάτι.

Κλείνοντας το εισαγωγικό μέρος της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι "ο σεβασμός προς τα θύματα επιτάσσει να μην ξεχάσουμε κανέναν και καμία. Να μην αφήσουμε κανένα και καμία μόνοι τους.

Επιτάσσει να σταθούμε ως Πολιτεία δίπλα και στις οικογένειές τους αλλά και να πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών και στρεβλώσεων στη χώρα.

Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της" κατέληξε.

Πηγή: Capital.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ