CNBC: Τα λαϊκιστικά κόμματα λειτουργούν καλύτερα στην αντιπολίτευση – Παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ
05/01/2017 12:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

CNBC: Τα λαϊκιστικά κόμματα λειτουργούν καλύτερα στην αντιπολίτευση – Παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Το αυξανόμενο αίσθημα κατά του κατεστημένου και η άνοδος των λαϊκίστικων κομμάτων είναι ένα φαινόμενο που ανησυχεί πολλούς, ειδικά στην Ευρώπη, όπου κατά τη διάρκεια του 2017 αναμένεται μία σειρά από κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές χώρες.

Ένας αναλυτής, ωστόσο, εκτιμά ότι μπορεί σύντομα να μπει ένα τέλος στην υποστήριξη του λαϊκισμού.

Συγκεκριμένα, ο David Moss της BMO Global Asset Management, με δηλώσεις του στο CNBC, υποστηρίζει ότι τα λαϊκίστικα κόμματα «είναι πιο ισχυρά, όταν δεν είναι στην εξουσία, διότι είναι εύκολο να… πετάνε πέτρες (σ.σ. να επικρίνουν τους άλλους».

Μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελλάδα, που κυβερνάται από τον ΣΥΡΙΖΑ: «ένα λαϊκιστικό κόμμα της Αριστεράς με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Ανέλαβε την εξουσία το 2015, όταν οι Έλληνες ψηφοφόροι ήταν θυμωμένοι με τα κόμματα του κατεστημένου λόγω της οικονομικής κρίσης αρκετών ετών».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Τσίπρας -ο οποίος κάποια στιγμή παρουσίαζε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά- τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση, καθώς απέτυχε να εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να βάλει τέλος στη λιτότητα, όπως είχε υποσχεθεί.

Στη συνέχεια, το CNBC αναφέρεται στον χριστουγεννιάτικο «μποναμά» του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, «σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα ποσοστά του». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, αυτή η εξέλιξη εκνεύρισε τους Ευρωπαίους πιστωτές, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

«Η Ελλάδα και πάλι θα έχει μια δύσκολη χρονιά, διότι θα έχουμε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ» δήλωσε από την πλευρά του στο CNBC ο Vincenzo Scarpetta του Open Europe.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο μεγάλος ελέφαντας στο δωμάτιο παραμένει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ενώ θεωρείται πολύ απίθανο η Γερμανία να κάνει παραχωρήσεις σε ένα εκλογικό έτος. Αν κοιτάξετε τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και, αν γίνονταν τώρα εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα θα έχανε από το παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του CNBC, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που εξέλεξε ένα λαϊκίστικο κόμμα, αλλά η στήριξη σε αυτού του είδους τον λαϊκισμό αυξάνεται και αυτά τα κόμματα διεισδύουν όσο και περισσότερο στην πολιτική.

Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά και στις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία -όπου το κόμμα της Μαρίν Λεπέν δεν αποκλείεται να κερδίσει τον πρώτο γύρο- αλλά και στην Ολλανδία, όπου δεν αποκλείεται η χώρα να αποκτήσει ακροδεξιά κυβέρνηση.

«Μόλις αυτά τα κόμματα αποκτήσουν την εξουσία, έρχονται αντιμέτωπα με την πραγματικότητα της διακυβέρνησης μιας χώρας» δήλωσε ο Scarpetta, σχολιάζοντας ότι είναι άλλο να βλέπεις τα πράγματα από την σκοπιά της αντιπολίτευσης και άλλο να πρέπει να κυβερνήσεις ένα κράτος…

eleftherostypos.gr