Βρούτσης: Λαθροχειρία ακόμη και στο σύστημα “ΗΛΙΟΣ”: Αλλοίωσαν τα στοιχεία για να δείξουν ότι οι συντάξεις αυξήθηκαν
10/05/2019 16:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βρούτσης: Λαθροχειρία ακόμη και στο σύστημα “ΗΛΙΟΣ”: Αλλοίωσαν τα στοιχεία για να δείξουν ότι οι συντάξεις αυξήθηκαν

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η άνευ προηγουμένου προσπάθεια του υφυπουργού Eργασίας κ. Πετρόπουλου να εξαπατήσει τους συνταξιούχους από το βήμα της βουλής, προσβάλει τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα, στην προσπάθειά του να αποκρύψει το χάος και τη διάλυση που επικρατεί στον ΕΦΚΑ, κυρίως όμως, τις αχρείαστες περικοπές που έγιναν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε στο σημείο να δηλώσει -επικαλούμενος τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ- ότι τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ οι συντάξεις αυξήθηκαν!

Μια τέτοια προκλητική δήλωση δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη, ιδιαίτερα μάλιστα όταν όλοι οι συνταξιούχοι έχουν νιώσει ήδη τις απώλειες στην τσέπη τους. Τα στοιχεία που ανέφερε στη βουλή και που απορρέουν από το σύστημα ΗΛΙΟΣ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, αποτελούν προϊόν αλχημείας, καθώς από τον Ιούλιο του 2015 το υπουργείο μεθόδευσε την πλασματική εμφάνιση αυξημένου μέσου όρου των συντάξεων, προσθέτοντας στον υπολογισμό και τις κρατήσεις υπέρ Υγείας και ΑΚΑΓΕ. Ποσά, που ουδέποτε κατέληξαν στην τσέπη των συνταξιούχων.

Μάλιστα, στις επικουρικές πρόσθεσαν και την επιβληθείσα από το ΣΥΡΙΖΑ -για πρώτη φορά- εισφορά υγείας 6%. Η μεθόδευση αυτή, αποδεικνύεται με απλή σύγκριση των δυο εκθέσεων για τον Ιούλιο του 2015, που υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ.

Εκεί, αποδεικνύεται ότι:

· η μέση κύρια σύνταξη από τα 666,07 ευρώ εμφανίζεται πλασματικά αυξημένη στα 714,20 Ευρώ –πλασματική αύξηση 7,23%.

· η μέση κύρια σύνταξη Γήρατος από τα 743,50 ευρώ εμφανίζεται πλασματικά αυξημένη στα 802,64 ευρώ –πλασματική αύξηση 7,95%.

· Η μέση επικουρική από τα 169 ευρώ εμφανίζεται πλασματικά αυξημένη στα 172 ευρώ– πλασματική αύξηση 1,7%.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει σταματήσει τη δημοσίευση των στοιχείων του συστήματος ΗΛΙΟΣ -εδώ και 5 μήνες- προκειμένου να μην αποτυπωθεί η αρνητική επίδραση των πολύ χαμηλών συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου που έχουν απονεμηθεί στο διάστημα αυτό και επιδεινώνουν περαιτέρω τους μέσους όρους.

Συγκεντρωτικά, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του 2019 και τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ, η κυβέρνηση -για το 2018- “φούσκωσε” με αέρα τις τσέπες των συνταξιούχων κατά 1,44 δισ. ευρώ (700 εκατ. ευρώ εισφορά υπέρ υγείας και 740 εκατ. ευρώ ΑΚΑΓΕ).

Προκαλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να δημοσιεύσει σήμερα το πραγματικό ύψος της μέσης σύνταξης, μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και ΑΚΑΓΕ και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους συνταξιούχους.

Αν το έκαναν, θα διαπιστώναμε όλοι, αυτό που ήδη βιώνουν και γνωρίζουν οι συνταξιούχοι καλύτερα από τον κ. Πετρόπουλο: Ότι έχει χαθεί μια ολόκληρη σύνταξη, καθώς η μέση κύρια σύνταξη έχει μειωθεί πάνω από 60 ευρώ το μήνα και πάνω από 750 ευρώ ετησίως, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015, δηλαδή τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, στις ανωτέρω απώλειες δεν περιλαμβάνονται η απώλεια του ΕΚΑΣ ύψους 900 εκατ. ευρώ και η αφαίμαξη από την πρώτη μείωση του αφορολογήτου του ΣΥΡΙΖΑ».

Τάσος Πετρόπουλος: Η ΝΔ προκαλεί κάθε φορά που μιλά για τις συντάξεις

«Είναι πρόκληση να ενδύεται ο κ. Βρούτσης τον μανδύα του υπερασπιστή των συνταξιούχων. Είναι ο υπουργός που παρέδωσε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ και 400.000 απλήρωτες συντάξεις. Ο υπουργός που έκοψε 11 φορές τις συντάξεις και κατάργησε ολοσχερώς τα δώρα, περιλαμβανομένης και της 13ης σύνταξης. Ο υπουργός της εφαρμογής των αντισυνταγματικών νόμων 4051/12 και 4093/12».

Αυτό αναφέρει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, σε γραπτή δήλωσή του, απαντώντας στον τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της ΝΔ Γιάννη Βρούτση.

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει ότι τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος» αποδεικνύουν ότι το μέσο εισόδημα των συνταξιούχων από συντάξεις σταμάτησε να μειώνεται και άρχισε να σημειώνει μικρή αύξηση. «Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τους συγκριτικούς πίνακες του "Ήλιου" για τους μήνες Δεκέμβριο του 2014 και Δεκέμβριο του 2018» υποστηρίζει ο κ. Πετρόπουλος.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, «στον πίνακα 2, σελ. 4, της Έκθεσης του μηνός Δεκεμβρίου του 2014, αναφέρεται ρητά ότι το μέσο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ήταν τότε 953,58 ευρώ και στον αντίστοιχο πίνακα 1 σελ. 3 της Έκθεσης του Δεκεμβρίου του 2018, το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 973,34 ευρώ».

«Η συγκρισιμότητα και η ακρίβεια των στοιχείων δεν αμφισβητείται ούτε από την Ε.Ε. ούτε από το ΔΝΤ. Μόνο ο κ. Βρούτσης τα αμφισβητεί και εκτίθεται. Και, μάλιστα, κατ’ εξακολούθηση, καθώς σε νεότερη ανακοίνωσή του έφτασε στο σημείο να συγκρίνει ακόμη και μεικτά ποσά (πίνακας 9) με τα καταβαλλόμενα καθαρά ποσά συντάξεων διαφορετικών στη διάρθρωση πινάκων (πίνακας 10), προκειμένου να παραποιήσει την αλήθεια» σημειώνει ο κ. Πετρόπουλος.

Όπως τονίζει, «η κυβέρνηση απέτρεψε τις νέες περικοπές στις συντάξεις που προεξοφλούσε η ΝΔ. Επιπλέον, για πρώτη φορά, ύστερα από 10 χρόνια, το εισόδημα των συνταξιούχων αυξάνεται:

Με την καταβολή υψηλότερων ποσών συντάξεων σε 620.000 συνταξιούχους από 1-1-19, μετά τον επανυπολογισμό με το ν. 4387/16.

Με την καταβολή της 13ης σύνταξης.

Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων χηρείας, που περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τις 120 δόσεις».

«Επίσης, σύμφωνα με τον πίνακα 11 της σελ. 11 της 20ής έκθεσης ΗΛΙΟΣ, η μέση κύρια σύνταξη ήταν 709 ευρώ και η μέση επικουρική 169,3 ευρώ, (μετά από διαίρεση της στήλης μηνιαίο ποσό με το πλήθος των συντάξεων, ώστε να προκύψει ο μέσος όρος). Τα αντίστοιχα στοιχεία της έκθεσης ΗΛΙΟΣ του Δεκεμβρίου του 2018 δείχνουν ότι η μέση σύνταξη είναι 724,4 ευρώ και η μέση επικουρική 172,4 ευρώ» υπογραμμίζει ο κ. Πετρόπουλος.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ