Βουλή: ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι υπερψήφισαν τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
06/06/2019 15:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βουλή: ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι υπερψήφισαν τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Ομοφώνως έγιναν δεκτά επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό τους τα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Τα νομοσχέδια υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, που συμμετείχαν στη συζήτηση και στη ψηφοφορία.

Η ΝΔ, δεν συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως είχε προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η ΧΑ κατήγγειλαν τη διαδικασία και αποχώρησαν τόσο από τη συζήτηση όσο και από τη ψηφοφορία.

Παραμένει κακούργημα ο βιασμός - κατατέθηκε νομοθετική βελτίωση

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που ξέσπασαν ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίζεται ο βιασμός στο νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, κατέθεσε στη Βουλή νομοτεχνική βελτίωση.

Το επίμαχο άρθρο παράγραφος 5 του άρθρου 336 αντικαθίσταται με την φράση ότι "όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς την συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη".

Κατά συνέπεια, προκύπτει πως πρόκειται για κακούργημα και ότι πλέον απαλείφεται η πρόβλεψη ποινής από 3 έως 5 έτη και το κλειδί στην υπόθεση είναι η λέξη συναίνεση που προστίθεται στην παράγραφο του συγκεκριμένου άρθρου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ ,capital.gr