Βορίδης: Εκλογομαγειρέματα υπονόμευσης της διαδικασίας για να γλιτώσετε την συντριβή
19/03/2019 12:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βορίδης: Εκλογομαγειρέματα υπονόμευσης της διαδικασίας για να γλιτώσετε την συντριβή

Είστε εξαιρετικοί στα εκλογομαγειρεμένα τα κάνετε για να γλιτώσετε την συντριβή που έρχεται, υπογράμμισε ο Μάκης Βορίδης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι με τις εκλογικές τροπολογίες "υπονομεύει την ακεραιότητα διαδικασία" των εκλογών. Όπως είπε, η ΝΔ δεν θα στηρίξει τις τροπολογίες.

"Θα σας αφήσουμε μόνους σας σ’ αυτό που πάτε να κάνετε", τόνισε, ενώ κατακεραύνωσε την άρση ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτή- υποψήφιου ευρωβουλευτή, λέγοντας πως η ρύθμιση είναι επί της ουσίας "νόμος Κουντουρά".

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης παρουσίασε τις προεκλογικού τύπου τροπολογίες για τα εκλογικά τμήματα και την τοποθέτηση εκλογικών αντιπροσώπων, οι οποίες ψηφίζονται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με διατυπώσεις όπως "αν χρειαστεί" και "εφόσον κριθεί απαραίτητο".

"Κυνική συναλλαγή και πάρε-δώσε" χαρακτήρισε την άρση του ασυμβίβαστου βουλευτή-υποψήφιου ευρωβουλευτή η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ (ΚΙΝΑΛ) Εύη Χριστοφιλοπούλου. Η ίδια είπε πως η τροπολογία έρχεται για να εξυπηρετήσει την συναλλαγή παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση "φωτογραφίζοντας" τόσο τον κ. Δανέλλη όσο και την κ. Κουντουρά.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία άρσης του ασυμβίβαστου, ο κ. Χαρίτσης απλά την παρουσίασε χωρίς ιδιαίτερη αιτιολόγηση. Ενώ στο κείμενό της η τροπολογία αναφέρει πως με την επίμαχη τροπολογία δίνεται για λόγους ισότητας και δικαιωμάτων η δυνατότητα και στους βουλευτές να κατέβουν υποψήφιοι για την ευρωβουλή. Υπενθυμίζεται πως το ασυμβίβαστο που υποχρέωνε τους βουλευτές να παραιτηθούν από την έδρα τους αν ήθελαν να κατέβουν στις ευρωεκλογές είχε θεσμοθετηθεί στις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2014 επί Αντ. Σαμαρά καθώς τότε κρίθηκε πως δεν πρέπει να κατεβαίνουν εκ του ασφαλούς στις ευρωεκλογές οι βουλευτές διατηρώντας την έδρα τους.

Ποσόστωση 40% και στο ευρωψηφοδέλτιο

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών "Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας- Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας-Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ", όπως είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη, θα έρθει με νομοτεχνική βελτίωση καθιέρωση ποσόστωσης 40% και στο ευρωψηφοδέλτιο.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τις εκλογικού τύπου τροπολογίες, το νομοσχέδιο Χαρίτση ανοίγει το παράθυρο για προσλήψεις στους Δήμους , ενώ αλλάζει την διαδικασία παροχής ιθαγένειας και πολιτογράφησης.

Ειδικά για την παροχή ιθαγένειας ο κ. Βορίδης σημείωσε ξανά πως η κυβέρνηση έρχεται να θεσπίσει το μέτρο αυτό "και για νεκρούς" γεγονός που χαρακτήρισε ως "παγκόσμια πρωτοτυπία". Όπως είπε "δεν μπορεί να καταλάβει κανείς ότι δίνεται η δυνατότητα παροχής ιθαγένειας σε νεκρούς, ώστε να κάνουν χρήση και οι κληρονόμοι τους".

Αναλυτικά η τροπολογία εδώ.

Πηγή: capital.gr