Bloomberg: Ο Τσίπρας υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα της χώρας για να εξασφαλίσει ακόμα μια θητεία
06/07/2016 17:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: Ο Τσίπρας υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα της χώρας για να εξασφαλίσει ακόμα μια θητεία

«Επικίνδυνη μανούβρα» με πιθανά ανεπιθύμητα αποτελέσματα χαρακτηρίζει τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου από τον Αλέξη Τσίπρα το Bloomberg επισημαίνοντας πως οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία έχουν περάσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας προωθεί μεταρρυθμίσεις στον ελληνικό εκλογικό νόμο, οι οποίες θα μπορούσαν να τονώσουν τις πιθανότητές του να εξασφαλίσει άλλη μία θητεία, υπονομεύοντας μακροπρόθεσμα την πολιτική σταθερότητα της χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα.

bloomberg

Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε την πρόταση νόμου στο κοινοβούλιο αργά την Τρίτη. Με 153 βουλευτές ανάμεσα σε 300, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πλησιάζει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται προκειμένου να εφαρμοστούν οι προτάσεις του πριν την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο μια απλή πλειοψηφία θα του εξασφαλίσει επόμενες ψηφοφορίες επάνω στο θέμα.

Το Bloomberg σημειώνει ότι η αλλαγή στον εκλογικό νόμο θα βοηθήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό βραχυπρόθεσμα, καθώς η Νέα Δημοκρατία πιθανώς να έρθει πρώτη στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο το εύθραυστο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας θα είναι πιο εκτεθειμένο σε κατάρρευση. Σε προηγούμενα πειράματα, με ένα πιο ισορροπημένο σύστημα, οι κυβερνήσεις άντεξαν λιγότερο από πέντε μήνες κατά μέσο όρο, σχολιάζει το Bloomberg.

«Η ιστορία της αναλογικής εκπροσώπησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη οδηγεί σε απελπισία σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Οι κυβερνητικοί συνασπισμοί δε θα κρατήσουν πολύ και θα είναι δυσλειτουργικοί, και η αστάθεια θα αποθαρρύνει τους πιθανούς επενδυτές», πρόσθεσε.

Οικονομική ανοικοδόμηση

Ο Τσίπρας προσπαθεί να ανοικοδομήσει την ελληνική οικονομία έπειτα από τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η ανάκαμψη εκτροχιάστηκε πέρυσι από την πολιτική αστάθεια που προκάλεσα οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα.

Αν και ο ίδιος υποστηρίσει ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τα χειρότερα, οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν πειστεί . Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εμφανίζουν τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο τον τελευταίο μήνα, ενώ οι απώλειες στο χρηματιστήριο της Αθήνας είναι τεράστιες. Η θητεία της κυβέρνησης τελειώνει το 2019, ωστόσο η ισχνή πλειοψηφία του Τσίπρα και τα σκληρά μέτρα που αναγκάζεται να προωθήσει για να ανταποκριθεί στους όρους της διάσωσης οδηγούν σε διαρκείς εικασίες για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρηματολογεί πως η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου θα αυξήσει τη νομιμότητα των αποφάσεων της Βουλής, διότι οι 50 επιπλέον έδρες αλλοιώνουν τη βούληση του λαού όπως εκφράστηκε στις κάλπες.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας υποστήριξε ότι η αλλαγή αυτή δεν αποτελεί κίνηση στρατηγικής για πολιτικό όφελος, αλλά έχει σταθεί δέσμευση του κόμματός του εδώ και πολύ καιρό. «Η απλή αναλογική θα φέρει κοντά κόμματα με κοινές κοινωνικές και πολιτικές ρίζες», ανέφερε ο πολιτικός σε συνέντευξή του.

Στο πλαίσιο του τρέχοντος νόμου, οι 250 από τις 300 έδρες διανέμονται αναλογικά σε όλα τα κόμματα που έχουν εξασφαλίσει τουλάχιστον ένα 3% της συνολικής ψήφου. Οι υπόλοιπες έδρες πηγαίνουν στο πρώτο κόμμα, προκειμένου αυτό να σχηματίσει μια πιο σταθερή πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε 145 έδρες με ένα 36% στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ κυβερνά σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, που κέρδισαν ένα 3,7%. Από τότε, η στήριξη στο κόμμα του διαρκώς περιορίζεται και δημοσκόπηση της Αlco που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από την εφημερίδα Παραπολιτικά δίνει το προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία με 21,1% και τοποθετεί το κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση με 15%.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τον Κώστα Παναγόπουλο της Αlco, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει, οποτεδήποτε πάει η χώρα σε εκλογές, να μπορέσει να πιέσει για επαναληπτικές εκλογές στο πλαίσιο του νέου νόμου και μετά να σχηματίσει συνασπισμό προκειμένου να εκτοπίσει τη Νέα Δημοκρατία.

Βάσει του ελληνικού συντάγματος, το κόμμα με τις περισσότερες έδρες έχει στη διάθεσή του μόνο τρεις ημέρες για να συγκεντρώσει μια πλειοψηφία, πριν η σκυτάλη περάσει στο επόμενο μεγαλύτερο κόμμα. Επομένως, μακρόχρονες και εξαντλητικές διαπραγματεύσεις σαν εκείνες που γίνονται στην Ισπανία φέτος, είναι απίθανες. Πρόκειται για μια «επικίνδυνη μανούβρα» από την πλευρά του Τσίπρα και θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. «Μόλις εκπυρσοκροτήσει το όπλο, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποιον θα χτυπήσει», παρατήρησε ο Παναγόπουλος σε συνέντευξή του.

Ο Διαμαντόπουλος τονίζει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα κάνουν δυσκολότερο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ακόμη κι αν σχηματιστούν πλειοψηφίες, θα μπορούν εύκολα να γίνουν «όμηροι» ριζοσπαστικών κομμάτων, ενώ εξτρεμιστικά κόμματα θα μπορούσαν να ανέβουν.

«Ακόμη και στις ώριμες δημοκρατίες με αναλογική εκπροσώπηση, όπως στην Ολλανδία ή στο Βέλγιο, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συχνά παίρνουν μήνες», επεσήμανε ο καθηγητής. «Πρόκειται για συνταγή καταστροφής», σχολίασε.

eleftherostypos.gr