Βενιζέλος σε Βούτση: Να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα ο φάκελος Novartis
06/02/2018 16:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βενιζέλος σε Βούτση: Να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα ο φάκελος Novartis

Να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα το σύνολο του φακέλου της δικογραφίας όπως αυτή διαβιβάστηκε στη Βουλή για τη Novartis, ζητεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τον Νίκο Βούτση, με γραπτή επιστολή του.

Ο κ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος προς τον κ. Βούτση, αφήνει ευθείες αιχμές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, μιλώντας για "βάρβαρη προσβολή των θεμελιωδών θεσμών του κράτους δικαίου με αφορμή την υπόθεση Novartis".

Κατόπιν τούτων και ζητώντας από τον πρόεδρο της Βουλής να αναγνωστεί η επιστολή του στη Διάσκεψη των προέδρων, ο κ. Βενιζέλος, αναφέρει ότι : "ζητώ από εσάς και τη Διάσκεψη των Προέδρων να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα το σύνολο του φακέλου που διαβιβάστηκε, όπως διαβιβάστηκε, στη Βουλή".

Σημειώνεται, ότι η επιστολή παραδόθηκε στον πρόεδρο της βουλής, σήμερα το μεσημέρι.

Αναλυτικά, η επιστολή του Ευ. Βενιζέλου στον Ν. Βούτση

Κύριε Πρόεδρε,

Παρακολουθώ από εχθές να εξελίσσεται μια βάρβαρη προσβολή των θεμελιωδών θεσμών του κράτους δικαίου με αφορμή την υπόθεση Novartis.

Επίσκεψη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην Εισαγγελέα του ΑΠ προκειμένου να ενημερωθεί για την επικείμενη διαβίβαση της δικογραφίας, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται κραυγαλέα η αρχή της διάκρισης των εξουσιών!

Ενημέρωση του απολύτως αναρμόδιου Πρωθυπουργού επί του περιεχομένου του φακέλου από τον Υπουργό Δικαιοσύνης που είναι αρμόδιος μόνο για την άμεση διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή χωρίς μελέτη και αξιολόγηση και από τον απολύτως αναρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό που δεν μπορούσε να έχει καν επαφή με τη δικογραφία !

Βαρύγδουπες δηλώσεις ότι ο φάκελος διαβιβάζεται στη Βουλή με εντολή του Πρωθυπουργού ενώ η διαβίβαση γίνεται αυτομάτως κατ´ επιταγή του Συντάγματος και χωρίς καμία ποινική αξιολόγηση.

"Άτυπη" ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ από τους εισαγγελείς που χειρίστηκαν την προκαταρκτική εξέταση κατά παράβαση της αρχής της μυστικότητας της προδικασίας.

Επιπλέον έχει προηγηθεί επί μήνες ορυμαγδός σχολίων, υπαινιγμών, πολιτικών απειλών προκειμένου να δημιουργηθεί η επικοινωνιακά αναγκαία ατμόσφαιρα.

Το παράλληλο χρονοδιάγραμμα κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων και "εντυπωσιακών" δικονομικών ενεργειών νομίζω ότι εξηγεί πολλά πράγματα.

Μετά από όλα αυτά έχουν πλέον καταπέσει όλες οι θεσμικές εγγυήσεις που προβλέπονται από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Είναι αστείο η Βουλή, επιμένοντας στην τυπική εφαρμογή διατάξεων που ήδη ευτελίστηκαν, να ανεχθεί επιλεκτικές διαρροές, φήμες και μύθους.

Επειδή προσωπικά το ζήτημα με αφορά μόνο από την πλευρά των θεσμών και της καταδίωξης των συκοφαντών και εκείνων που τους υπέθαλψαν πολιτικά και δικονομικά, ζήτω από εσάς και τη Διάσκεψη των Προέδρων να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα το σύνολο του φακέλου που διαβιβάστηκε, όπως διαβιβάστηκε, στη Βουλή.

Μόνη εγγύηση είναι η απόλυτη διαφάνεια και η δημοσιότητα των διαδικασιών. Χωρίς μυστικοπάθειες και κουκουλοφόρους ανώνυμους μάρτυρες που προστατεύονται από την βάσανο της δημόσιας εξέτασης.

Παρακαλώ να ενημερώσετε για την επιστολή μου αυτή τη Διάσκεψη των Προέδρων και την Ολομέλεια.

Με εκτίμηση

Ευάγγελος Βενιζέλος

Διαθέσιμη μόνο για ανάγνωση η δικογραφία

Διαβιβάστηκε στην Βουλή και ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια η οποία άνοιξε άρον άρον για τον σκοπό αυτό, η δικογραφία της υπόθεσης "Novartis".

Την ανακοίνωση της διαβίβασης έκανε από το βήμα της Ολομέλειας η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ προηγήθηκε Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το θέμα αυτό και επιστολή του Βαγγέλη Βενιζέλου στοn Νίκο Βούτση. Ο κ. Βενιζέλος με την επιστολή του ζητά να δοθεί στην δημοσιότητα το διαβιβαστικό, όπως παρελήφθη από την Βουλή.

Σύμφωνα με την διαδικασία, η ογκώδης δικογραφία θα εκτεθεί σε αίθουσα της Βουλής η οποία θα είναι διαθέσιμη μόνο για τους βουλευτές, χωρίς όμως να επιτρέπεται να λάβουν αντίγραφο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην δικογραφία αναφέρονται δύο πρώην πρωθυπουργοί οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς και Π. Πικραμένος και υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Ανάπτυξης της περιόδου 2006-2015: οι κ.κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης. Η κατηγορία για τα πολιτικά πρόσωπα αφορά τυχόν δωροληψία, παθητική δωροδοκία, και απιστία κατά του Δημοσίου.

Επίσης διαβιβάστηκε στην Βουλή μία ακόμα η δικογραφία με αναφορά των Α. Λοβέρδου, Τ. Χριστοφιλοπούλου και Β. Κεγκέρογλου κατά του πρώην υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή για παραλείψεις σε ό,τι αφορά τον καθορισμό τιμής των φαρμάκων.

Τη δικογραφία παρέδωσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης.

Πηγή:capital.gr