Αυστηρό διάβημα Κύπρου σε Άιντε: Αν συνεχίσει θα δημοσιοποιηθούν έγγραφα
24/07/2017 15:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυστηρό διάβημα Κύπρου σε Άιντε: Αν συνεχίσει θα δημοσιοποιηθούν έγγραφα

Την έντονη ενόχληση του Προεδρικού στις δημόσιες τοποθετήσεις του Έσπεν Μπαρθ Άιντε για την τουρκική στάση στο Κραν Μοντανά μετέφερε στις δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε ο κ. Άιντε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά την οποία όπως πληροφορούμαστε υπήρξε και κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ επέμεινε στις απόψεις του, υποστηρίζοντας πως ενώ η Τουρκία υποστήριζε αρχικά ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί το «μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις», βρέθηκε στη συνέχεια της Διάσκεψης να συζητεί το τέλος των εγγυήσεων και υπήρχε διαφωνία αναφορικά με την αποχώρηση των στρατευμάτων.

«Αν συνεχιστούν αυτές οι αναφορές, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από το να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Κραν Μοντανά» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως είπε, προέβη σε αυστηρό διάβημα προς τον κ. Άιντε γι’ αυτές του τις αναφορές και μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό μέσα από τις πολλές ερωτήσεις και τις πολλές απαντήσεις, επιβεβαιώθηκε ότι ο λόγος αποτυχίας του Κραν Μοντανά ήταν η εμμονή της Τουρκίας για συνέχιση εγγυητικών δικαιωμάτων.

«Αλίμονο να υπάρχει κ πολιτικός που να πετύχει κατάργηση εγγυητικών δικαιωμάτων και αποχώρηση στρατευμάτων και να μην υπογράφει μια τέτοια λύση» είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς αν θα αποχωρήσει ο κ. Άιντε, απάντησε ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε σήμερα, ενώ σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο είναι καλύτερα να αποχωρήσει, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα αναμένουμε να δούμε πολύ συγκεκριμένες εξελίξεις και θα υπάρξει και πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση.

Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα, είπε πως για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία θα πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα που οδήγησαν στην αποτυχία του Κραν Μοντανά. Θα πρέπει δηλαδή, η Τουρκία να αποδεχθεί να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε φυσιολογικό κράτος, όπως είπε και ο ΓΓ των ΗΕ, χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις.

eleftherostypos.gr