Αθήνα-Μόσχα: Θερμοκρασία στέπας
11/08/2018 11:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αθήνα-Μόσχα: Θερμοκρασία στέπας

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει τις τελευταίες ώρες η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία. Η Αθήνα επιτίθεται στη Μόσχα, κατηγορώντας την ευθέως ότι συντάσσεται με την Άγκυρα κατά της χώρας μας – «πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας» και μάλιστα απαντά στα ρωσικά αντίποινα (απελάσεις δύο Ελλήνων διπλωματών και απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε στενό συνεργάτη του Νίκου Κοτζιά) κάνοντας λόγο για «εκδικητικά και αυθαίρετα» μέτρα που δεν βασίζονται σε κανένα στοιχείο.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα να προχωρήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο σε νέα αντίμετρα για τις ενέργειες της Ρωσίας.

Με μια οργισμένη ανακοίνωση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αφού αναφέρει ότι «η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, με πολυδιάστατη, ανεξάρτητη δημοκρατική εξωτερική πολιτική», διαμηνύει στη ρωσική πλευρά ότι «ως κυρίαρχο κράτος με μακρά ιστορία, απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο» και πως θα απαντήσει «με υπομονή και νηφαλιότητα».

Με ιδιαίτερα σκληρό ύφος, η Αθήνα κατηγορεί τη Ρωσία ότι «αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», αφήνοντας δε σαφείς υπαινιγμούς ότι Μόσχα και Αγκυρα έχουν σχηματίσει κοινό άξονα κατά της χώρας μας.

Η Ρωσία «από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική».

Οσον αφορά στις απελάσεις δυο Ελλήνων διπλωματών και στην απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία στενού συνεργάτη του Νίκου Κοτζιά. το ελληνικό ΥΠΕΞ σχολιάζει: «Η απόφαση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δεν βασιζόταν σε στοιχεία, όπως εκείνη της ελληνικής πλευράς που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας. Αντίθετα, η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο».

Στο σημείο αυτό η Αθήνα υπενθυμίζει «στους φίλους» Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες:
α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων,

β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής και

γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Και επισημαίνει ότι η χώρα μας προέβη σε μέτρα «μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων» και πως «ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας».

Κατά το ελληνικό ΥΠΕΞ, «υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές. Η ελληνορωσική φιλία επιτάσσει την εγκατάλειψη τέτοιων αντιλήψεων και όχι το αντίστροφο».

Τέτοια περίπτωση είναι και «η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της «Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας”, οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των τσάρων, που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής».

Πάντως, το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι η χώρα μας τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία. «Μιας μεγάλης χώρας με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής, η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις και συνεργασία με τους γείτονές της προκειμένου να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα όπως το ονοματολογικό, προς όφελος της ίδιας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλων των λαών».

Ουδέτερη στάση για την ένταση που έχει προκληθεί ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα κράτησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο εκπρόσωπός της, Κάρλος Μαρτέν, χαρακτήρισε το ζήτημα «αυστηρά διμερές», τονίζοντας ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Ο κ. Μαρτέν, αναφέρθηκε στην ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα, ενώ σημείωσε ότι σε γενικές γραμμές η Επιτροπή «αναγνωρίζει την πρόκληση των πολύ καλών σχέσεων» μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών και είναι διαθέσιμη για την παροχή βοήθειας.

Ν.Δ. κατά Μεντβέντεφ

«Η διατήρηση φιλικών και παραγωγικών σχέσεων με τη Ρωσία είναι διαχρονική επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτονόητη είναι επίσης η αρχή κάθε χώρα να σέβεται την κυριαρχία της άλλης και να αποφεύγει οποιαδήποτε εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις της».

Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Υπό το πρίσμα αυτό, παρατηρούμε με έντονη ανησυχία τις αρνητικές εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος που έφτασαν μέχρι και την απαράδεκτη αναφορά του Ρώσου πρωθυπουργού σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Ο τραυματισμός των ελληνορωσικών σχέσεων είναι αναγκαίο να επουλωθεί το ταχύτερο δυνατό με καλά μελετημένους, νηφάλιους και όχι παρορμητικούς χειρισμούς. Ως εκ τούτου, η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει επιτακτικά πλέον το αίτημά της στην κυβέρνηση να παράσχει πλήρη ενημέρωση στη Βουλή για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνορωσικές σχέσεις».

Πηγή: eleftherostypos.gr