Άρση ασυλίας για Λοβέρδο, Σαλμά και Φωκά
19/04/2019 14:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άρση ασυλίας για Λοβέρδο, Σαλμά και Φωκά

Άρση της ασυλίας του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάριου Σαλμά και του Αριστείδη Φωκά των ΑΝΕΛ για διαφορετικές υποθέσεις αποφάσισε η Βουλή με ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία.

Αναλυτικότερα, 213 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας Λοβέρδου, 215 υπέρ της άρσης ασυλίας Α. Φωκά και 209 υπέρ άρσης ασυλίας του Μάριου Σαλμά.

Παρότι ο ίδιος ο Α. Λοβέρδος ζήτησε μετ’ επιτάσεως να αρθεί η ασυλία του υπήρξε ένας βουλευτής που ψήφισε κατά.

"Θέλω την άρση της ασυλίας μου προκειμένου να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία για μένα" είπε ο κ. Λοβέρδος, ενώ προχώρησε σε βαρύτατες καταγγελίες περί επηρεασμού της Δικαιοσύνης από συγκεκριμένα κέντρα. "Ο Ρασπούτιν είναι υπουργός;" διερωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος λέγοντας πως όλα θα ’ρθουν στο φως. "Θα συντρίψω τη σκευωρία, όσοι την οργάνωσαν είναι κακοποιοί του κοινού ποινικού δικαίου. Θέλω την άρση της ασυλίας μου και ενώπιος ενωπίω θα αποκαλύψω τους εμπνευστές και εκτελεστές αυτής της πλεκτάνης, κουκουλοφόρους και μη".

Ο κ. Λοβέρδος εξαπέλυσε επίθεση και κατά της κυβέρνησης για παραβίαση του Συντάγματος καθώς κατηγόρησε δέκα πολιτικούς μεταξύ των οποίων πρώην Πρωθυπουργούς, και υπουργούς για την υπόθεση Novartis χωρίς στοιχεία.

"Παραβιάσατε το Σύνταγμα με την ψευδοθεωρία της διαφοράς ανάμεσα σε υπουργικά αδικήματα κατά την άσκηση κυβερνητικών καθηκόντων αφενός και αφετέρου σε υπουργικά αδικήματα που ασκούνται "με ευκαιρία" την άσκηση των καθηκόντων" είπε.

"Και αρνηθήκατε να γίνει από την προανακριτική της Βουλής η έρευνα και στη συνέχεια από το Ειδικό Δικαστήριο, αφού είχαμε δηλώσει εμείς οι δέκα πολιτικοί πως δεν θα επικαλεστούμε την παραγραφή. Και αρνηθήκατε άρα να έλθουν οι κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες στη Βουλή και να ξεσκεπαστεί η σκευωρία, η πλεκτάνη και τα εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί. Και δεν διστάσατε να παραβιάσετε, ακόμη και την ίδια σας την ψευδοθεωρία, και το κάνετε και σήμερα, εδώ, για τους δικούς σας Υπουργούς. Η ψευδής καταμήνυση, η συκοφαντική δυσφήμιση, η υποκλοπή συνδιασκέψεων είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων των Υπουργών;

Γι’ αυτούς δεν ψηφίζετε άρση ασυλίας. Αυτοί είστε. Η αθλιότητα των διπλών δεδομένων. Άλλα μέτρα και σταθμά για τους αντιπάλους σας, άλλα για σας".

Ν. Παρασκευόπουλος: "Αξιοπρεπέστατος ο Σαλμάς"

Αίσθηση προκάλεσε στην Ολομέλεια της Βουλής η αναφορά του πρώην υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου ο οποίος μιλώντας από την πλευρά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας διαχώρισε την περίπτωση του Μάριου Σαλμά. "Θέλω να πω εδώ πως η τοποθέτηση του κ. Σαλμά ήταν αξιοπρεπέστατη" σημείωσε με έμφαση ο κ. Παρασκευόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας πρότειναν χθες κατά πλειοψηφία την άρση ασυλίας των κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδου, Μάριου Σαλμά και Αριστείδη Φωκά, ενώ έδωσαν την ψήφο τους τόσο για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, όσο και για τον πρώην κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο οι οποίοι ζήτησαν να μην αρθεί η ασυλία τους.

Τόσο ο κ. Πολάκης όσο και ο κ. Καμμένος συνεχίζουν το "κρυφτούλι" ζητώντας να γίνει χρήση του άρθρου 86 του Συντάγματος για την υπουργική ασυλία, σύμφωνα με το οποίο για να παραπεμφθούν θα πρέπει να γίνει αίτημα στην Βουλή περί σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο κ. Αρ. Φωκάς ζήτησε από τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της άρσης ασυλίας του προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ενώ ζήτησε από τους συναδέλφους του να μην φύγουν από την Ολομέλεια για να παρακολουθήσουν την επίκαιρη επερώτηση του Πάνου Καμμένου για τις ενέργειες του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σχετικά με τον διαγωνισμό έκδοσης διαβατηρίων.

Ο Μάριος Σαλμάς αναφέρθηκε εκτενώς στις κατηγορίες που του αποδίδουν οι εισαγγελικές αρχές σχετικά με την υπόθεση των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων. "Είδα την δικογραφία αλλά δεν κατάλαβα τίποτα. Ο ΕΟΠΥΥ είχε αποφασίσει ομόφωνα για την υπόθεση. Δεν υπάρχει καμία δική μου ανάμιξη. Από πού προκύπτει πως εγώ επηρέασα αυτές τις συμβάσεις;" είπε ο κ. Σαλμάς.

Φ. Γεννηματά: Eίναι ο κ. Καμμένος συκοφάντης; Ή ο Κοτζιάς ενεπλάκη σε χρηματισμό για τις Πρέσπες

Ερώτημα για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατέθεσε η Φώφη Γεννηματάκάνοντας "γέφυρα" στην Βουλή μεταξύ της συζήτησης άρσης της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου και της επερώτησης προς τον πρώην ΥΠΕΞ για τον διαγωνισμό διαβατηρίων και την εταιρία του Σόρος.

"Πείτε μας: είναι ο κ. Καμμένος συκοφάντης; Ή ο Κοτζιάς ενεπλάκη σε χρηματισμό για τις Πρέσπες;", διερωτήθηκε χαρακτηριστικά στην Ολομέλεια η Φώφη Γεννηματά.

Και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως "αυτή κρύβεται και κρύβει και τους υπουργούς της πίσω από το άρθρο 86".

"Εμείς είμαστε από άλλο υλικό, δεν είμαστε διάτρητοι", τόνισε. "Είμαστε διάφανοι και καθαροί. Έχουμε κάνει σημαία την κάθαρση. Δεν φοβόμαστε, δεν εκφοβιζόμαστε εκβιαζόμαστε και δεν θα σπιλωθούμε. Όπως το βρώμικο ‘89 έτσι και τώρα, εμείς θα είμαστε η έκπληξη αυτών των εκλογών ό,τι και να κάνετε" είπε.

Για την άρση της ασυλίας του Α. Λοβέρδου η κ. Γεννηματά είπε προς την κυβέρνηση: "Σας παραδίδουμε στην χλεύη της ιστορίας εσάς και τους ανώνυμους και τους επώνυμους μάρτυρες. Οι κατηγορίες είναι χάρτινες".

Όπως και ο κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος νωρίτερα, η Πρόεδρος της ΔΗΣΥ μίλησε για την υποκριτική στάση του Συριζα που "καλύπτει" πίσω από την ασυλία τους δικούς του υπουργούς.

"Κράτα με, που λέει κι ο Ζήκος να καλυφθώ πίσω από την ασυλία. Εμείς λέμε όλα στο φως. Διαφάνεια και νομιμότητα για πάντα και παντού. Ο κ. Λοβέρδος έδωσε αποστομωτικές απαντήσεις, ο κ. Λοβέρδος, θα καταρρίψει όλα τα σχέδια. Εσείς κρύβεστε. Και μάλιστα με την επίκληση του άρθρου 86. Εσείς κρύβεστε για να προστατέψετε τους υπουργούς. Είναι ο κ. Καμμένος συκοφάντης; Ή ο Κοτζιάς ενεπλάκη σε χρηματισμό για τις Πρέσπες; Υπέκλεψε παρανόμως ο κ. Πολάκης συνομιλία με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος; Απαντήστε ευθέως και αφήστε την υποκρισία. Και δεν φαντάζομαι να μας πείτε πως αυτές οι πράξεις απορρέουν από την υπουργική τους ιδιότητα".

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει υπόθεση Τσίπρα από τη Βενεζουέλα έως τα Κατεχόμενα

Η κυβέρνηση εντέχνως άφησε κρίσιμες παραγράφους του άρθρου 86 για την ασυλία υπουργών γιατί ξέρει πως πληθαίνουν τα προβλήματα για αυτή, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής για την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου.

Αίσθηση δημιούργησε η αναφορά του κ. Βενιζέλου ότι "δεν υπάρχει υπόθεση Πετσίτη. Υπάρχει υπόθεση του κ. Τσίπρα που οδηγεί από την Βενεζουέλα μέχρι τα Κατεχόμενα της Κύπρου".

Ο Ευ. Βενιζέλος επέμεινε ιδιαίτερα στην υποκρισία του Συριζα στο θέμα των παραπομπών πολιτικών του αντιπάλων. Αφού επισήμανε πως ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε για πολιτικούς λόγους την άρση της ασυλίας του, μίλησε για "το απύθμενο θράσος του κ. Τσίπρα", ενώ τόνισε πως σύντομα θα επέλθει η κάθαρση μέσω των εκλογών.

"Έρχεται ο κ. Τσίπρας και λέει: θέλετε να κρυφτείτε πίσω από την παραγραφή. Το λέει για πρόσωπα που η υπόθεσή τους έχει ήδη τεθεί στο αρχείο. Ακούστε θράσος. Το λέει για μένα που είμαι μόνιμος και προνομιακός στόχος του", τόνισε ο κ. Βενιζέλος. "Και αντί να ζητήσει συγγνώμη, λέει εγώ να ζητήσω συγνώμη από τον κ. Πικραμένο γιατί υπάρχει το αμελητί. Ακούστε ψεύδος και έλλειψη συνείδησης ευθύνης. Η διάταξη για την ασυλία των υπουργών μπήκε για πρώτη φορά το 1864 και ο πρώτος νόμος έγινε το 1877. Ήταν η εποχή του Χ Τρικούπη, του Κουμουνδούρου και του Κανάρη. Η αμελητί διαβίβαση που προβλέπεται στην παρ 2 του άρθρου 86 δεν θίγεται. Ο Συριζα δεν την θίγει στην πρόσφατη αναθεώρηση. Την υιοθετεί, την υπερψηφίζει και την ακολουθεί ο Συριζα. Και έρχονται με απύθμενο θράσος να πουν πως εμείς ζητούμε παραγραφή", σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή:capital.gr