Αποχώρησε η αντιπολίτευση από την προανακριτική για Novartis
20/03/2018 21:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποχώρησε η αντιπολίτευση από την προανακριτική για Novartis

Αποχώρησε η αντιπολίτευση από την προανακριτική για Novartis. Συνεχίζουν μόνοι τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και καλούν Αντώνη Σαμαρά στην επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη το πρωί, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας τον Π. Πικραμμένο. Πέμπτη πρωί η προανακριτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καλεί τον Δ. Αβραμόπουλο ενώ το απόγευμα τον Α. Λοβέρδο. Και την ερχόμενη Παρασκευή πρωί τον Α. Λυκουρέντζο.

Η αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσε την διακοπή της συνεδρίασης κατά την διάρκεια της οποίας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος δήλωσε τα εξής: "Η αντιπολίτευση ονομάζει αίτημα προς διαλεύκανση ένα ωμό αίτημα για παραγραφή. Η προανακριτική συνεχίζει την εξέταση του θέματος της αρμοδιότητας της Βουλής. Κι ενώ ξεκινήσαμε αυτό το θέμα βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι αποχωρούν. Η δήλωση τους είναι απολύτως προσχηματική γιατί η συζήτηση συνεχίζεται.

Εάν πρώτα καλέσεις μάρτυρες και μετά αποφασίσεις για την αρμοδιότητα θα είχαμε βάλει το θέμα ανάποδα. Πρώτα να γίνει η διαδικασία για να προκύψει αν είμαστε αρμόδιοι ή όχι. Αν προκύψει, σημαίνει ότι η Βουλή είναι αρμόδια. Εάν η προανακριτική κρίνει ότι η Βουλή είναι αναρμόδια τότε η υπόθεση πάει στα δικαστήρια, γίνεται διαλεύκανση και ανάκριση και έρευνα και δίκη. Η Βουλή παραγράφει. Διαλεύκανση, φως και δικαιοσύνη έχουμε μόνο εάν πάει στην Δικαιοσύνη. Η πολιτική μας είναι να τα κάνουμε όλα σωστά βάσει του Συντάγματος και των Νόμων".

Από πλευράς ΝΔ ο κ. Μάκης Βορίδης, επανέλαβε ότι πρόκειται για σκευωρία με στόχο να μείνει λάσπη στους πολιτικούς αντιπάλους των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάθε σημείο της οποίας παρουσίασε από την αρχή ο κ. Δ. Παπαγγελόπουλος. "Συνέβη το πρωτοφανές η αντιπολίτευση να ζητά πλήρη διερεύνηση, η δε πλειοψηφία να λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι η επιτροπή που συγκρότησε με δική της πρωτοβουλία δεν έχει αρμοδιότητα και να ζητά τα πρόσωπα να έρθουν να τοποθετηθούν για την αρμοδιότητα της επιτροπής" τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ.

"Η πλειοψηφία ολοκληρώνει την σκευωρία με τον ίδιο τρόπο που στηρίχθηκαν σε ανώνυμους μάρτυρες, που απήγγειλαν κατηγορίες, που έστησαν κάλπες, ευρισκόμενοι μπροστά στα αδιέξοδά τους επιμένουν στην σπίλωση πολιτικών προσώπων. Η ΝΔ θα απέχει μέχρις ότου αποφασίσει η επιτροπή να καλέσει μάρτυρες".

Ενώ ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου της ΔΗΣΥ έκανε λόγο για "απίθανο φιάσκο" και "ευτελισμό της διαδικασίας".

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Παρασκευόπουλου και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η προανακριτική συνεχίζει με όσους έμειναν τις εργασίες της και θα καλέσει για ακρόαση τους υπόλοιπους εννιά αναφερόμενους στην δικογραφία για να πουν την γνώμη τους επί της υπόθεσης και της αρμοδιότητας της ..επιτροπής.

Καλούν Σαμαρά, Πικραμμένο και Αβραμόπουλο

Σύμφωνα με την απόφαση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνέχισαν μόνοι τις εργασίες της προανακριτικής θα καλέσουν για να "πουν την γνώμη τους όπως δικαιούνται από τον Κανονισμό της Βουλής" αρχικά τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Π. Πικραμμένο , τον Έλληνα Επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο και στην συνέχεια τους υπόλοιπους με την σειρά που έγινε η αρίθμηση στις περίφημες δέκα κάλπες.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα το προεδρείο της προανακριτικής αποφάσισε να βάλει την ερχόμενη Τρίτη συνεδρίαση πρωί-απόγευμα, το ίδιο και την Πέμπτη και την ερχόμενη Παρασκευή πρωί.

Δήλωση Βενιζέλου, Λοβέρδου και Κουτρουμάνη για προανακριτική Novartis

"Οι δήθεν κατήγοροι έχουν ήδη μετατραπεί σε κατηγορούμενους για μια πρόχειρη και φτηνή σκευωρία όχι μόνο σε βάρος προσώπων αλλά σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και της ίδιας της δικαιοσύνης" αναφέρουν σε δήλωσή τους οι κκ.Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο ΓιώργοςΚουτρουμάνηςμετά την αποχώρηση όλης της αντιπολίτευσης από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης..

"Ο ισχυρισμός ότι τα ζητήματα θα εξετασθούν δήθεν από τη δικαιοσύνη, είναι προσβλητικός για τη δικαιοσύνη που διαβίβασε στη Βουλή τα ζητήματα για τα οποία αποκλειστικά αρμόδια είναι η Βουλή.

Η πεισματική άρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εξεταστούν μάρτυρες, να συγκεντρωθούν έγγραφα και να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση δείχνει το φόβο τους απέναντι στην αποκάλυψη της σκευωρίας που είναι πλέον προφανής και ομολογημένη" τονίζουν.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr: Θέμα λεπτών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης από την προανακριτική επιτροπή για τη Novartis, καθώς το ένα μετά το άλλο τα κόμματα απορρίπτουν την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κληθούν σε αυτή τα9 πολιτικά πρόσωπα που έχουν παραπεμφθεί και να... πουν τη γνώμη τους για το αν είναι αρμόδια ή όχι να τους ελέγξει.

"Της έχουν κάνει ευθανασία μέσω Θήβας" δήλωσε ο βουλευτής του Ποταμιού και μέλος της επιτροπής Γ. Αμυράς, βγαίνοντας για λίγο από τη συνεδρίαση.

Σύμφωνα και με άλλα δύο μέλη της επιτροπής από κόμματα της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία πρότεινε τα εξής: να κληθούν στις επόμενες συνεδριάσεις ένας ένας οι 9 (οι οποίοι παραπέμφθηκαν με μυστική ψηφοφορία με δέκα κάλπες στην προανακριτική), μεταξύ των οποίων οι Αντ. Σαμαράς, Π. Πικραμμένος και Γ. Στουρνάρας, για να πουν την άποψή τους για το αν έχει ή όχι η επιτροπή την αρμοδιότητα να τους ελέγξει.

Στη συνέχεια, κατά την πλειοψηφία, η επιτροπή μπορεί να συνεχίσει τις συνεδριάσεις για να αποφασίσει αν έχειαρμοδιότητα ή όχι. Το τρίτο βήμα, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της πλειοψηφίας, τον οποίο παρουσίασε ο Ν. Παρασκευόπουλος, να κληθούν εκ νέου οι 10 παραπεμφθέντες, αυτή τη φορά ως εγκαλούμενοι.

Οοδικός χάρτης Παρασκευόπουλου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των μελών της αντιπολίτευσης, πολλά από τα οποία εξέρχονταν από τη συνεδρίαση γελώντας.

Νωρίτεραη Δημοκρατική Συμπαράταξη προειδοποιούσεμε αποχώρησηαπό την προανακριτική για τη Novartis, εάν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις που κατάθεσε ήδη ο Θ. Παπαθεοδώρου για κλήση του Κ. Φρουζή, της σημερινής διοίκησης της εταιρείας και των τριών ανώνυμων μαρτύρων. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη αποχωρήσει το ΚΚΕ.

Όπως έκαναν σαφές από την ΔΗΣΥ, εάν η προανακριτική επιτροπή της οποίας η συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη συνεχίσει "να ψηλαφεί" - κατά την φράση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου - τις αρμοδιότητές της και να "κωλυσιεργεί" ως προς το θέμα κλήσης μαρτύρων, τότε θα αποχωρήσει ο κ. Παπαθεοδώρου.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής της ΔΗΣΥ έχει υποβάλλει με επιστολή του πρόταση για κλήση των παραπάνω προσώπων στην προανακριτική, ενώ όπως τονίζει ο ίδιος η ΔΗΣΥ δεν θα δεχτεί ούτε πρόταση της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για παράταση της συζήτησης σε επόμενη συνεδρίαση.

Μαξίμου για Novartis: Ό,τι και αν κάνουν, η διερεύνηση θα προχωρήσει

Ό,τι και αν μηχανευτεί η Ν.Δ, η διερεύνηση της υπόθεσης Novartisθα προχωρήσει, δηλώνει με ανακοίνωσή της η Κυβέρνηση, με αφορμή την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την προανακριτική της Novartis και τα ... μαλλιά κουβάρια που έγιναν τα στελέχη της πλειοψηφίας με τα υπόλοιπα κόμματα.

"Η άτακτη και απροσχημάτιστη φυγή της ΝΔ από την συνταγματικά επιτασσόμενη διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής έρχεται μετά την αποτυχία της να δημιουργήσει άσκοπη χρονοτριβή και καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την διαλεύκανση της υπόθεσης" αναφέρει το Μαξίμου και καταλήγει:

"Ό,τι και ανμηχανευτείη ΝΔ και ο Πρόεδρος της κύριος Μητσοτάκης ένα είναι βέβαιο: Η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει με σεβασμό στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και να λογοδοτήσουν για την κατάχρηση εξουσίας και την διασπάθιση δημόσιου χρήματος".

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η ΝΔ υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis το βάζει στα πόδια από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αφού κατανοεί ότι η υπερασπιστική της γραμμή καταρρέει και ο κλοιός σφίγγει για όσους θέλει να προστατεύσει από τις συνέπειες του νόμου.

Η προαναγγελθείσα και προμελετημένη αποχώρηση της ΝΔ και όσων την ακολούθησαν είναι άλλη μια κίνηση φτηνού αντιπερισπασμού με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων και τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου.

Η άτακτη και απροσχημάτιστη φυγή της ΝΔ από την συνταγματικά επιτασσόμενη διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής έρχεται μετά την αποτυχία της να δημιουργήσει άσκοπη χρονοτριβή και καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ό,τι και αν μηχανευτεί η ΝΔ και ο Πρόεδρος της κύριος Μητσοτάκης ένα είναι βέβαιο: Η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει με σεβασμό στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και να λογοδοτήσουν για την κατάχρηση εξουσίας και την διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Τι απαντούν πηγές της ΝΔ στο Μαξίμου για την προανακριτική

Καυστική είναι η απάντηση πηγών της Νέας Δημοκρατίας στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για την προανακριτική της Novartis.

"Στο Μαξίμου και τον λαλίστατο κυβερνητικό εκπρόσωπο παραδόξως διέφυγε ότι από την προανακριτική δεν αποχώρησαν μόνον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων υποτίθεται ότι διώκονται, αλλά όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αραγε έχουν καμία εξήγηση γι αυτό ή ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί ότι όλοι πια έχουν καταλάβει τη σκευωρία που έστησαν;", τονίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή:capital.gr