Απορρίπτει η κυβέρνηση το "Μακεδονία του Ίλιντεν"
19/05/2018 20:26
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απορρίπτει η κυβέρνηση το "Μακεδονία του Ίλιντεν"

Απορρίπτει και επισήμως η κυβέρνηση, την προταση του ΖόρανΖάεφ περί "Μακεδονίας του Ίλιντεν", κάνοντας λόγο σε γραπτή ανακοίνωση της για επιστροφή του πλαισίου της διαπραγμάτευσης για την ονομασία στις προτάσεις που έχει υποβάλει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Υπενθυμίζεται ότι στις προτάσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται το "Μακεδονία του Ίλιντεν", η οποία μπήκε από το "παράθυρο¨, από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια.

Πέραν της επίσημης ανακοίνωσης, ελληνικές πηγές εμφανίζονται εξαιρετικά ικανοποιημένες από τις δηλώσεις Ζάεφ, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά οι γείτονες μιλούν για ονομασία έναντι όλων. Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει τα εξής:

"Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.

Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση".

Ζάεφ: Είμαι έτοιμος για τη "Μακεδονία του Ίλιντεν"

Ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται θετικός στην ονομασία "Μακεδονία του Ίλιντεν".

Σε ανάρτησή του στο Τwitter αναφέρει ότι η "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν" είναι μία λύση για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω.

Зоран Заев@Zoran_Zaev

Република Илинденска Македонија е решение за кое сум подготвен да водам напред, приклучете се!


Νωρίτερα, όπως μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο MIA, ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, καθώς και τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε σχέση με τις λεπτομέρειες της πρόσφατης συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ονοματολογικό.

Πηγή:capital.gr