Απορρίφθηκε αίτημα Καμμένου για ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ από 180 βουλευτές
07/02/2019 17:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απορρίφθηκε αίτημα Καμμένου για ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ από 180 βουλευτές

Με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από την πλευρά του πρώην κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου ξεκίνησε την συνεδρίασή της η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας Βουλής. Ο κ. Καμμένος ζήτησε να ψηφιστεί με 180 το Πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ -αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.

Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Δουζίνας θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία και στην Επιτροπή. Ονομαστική θα γίνει σε κάθε περίπτωση αύριο Παρασκευή που θα ψηφιστεί το Πρωτόκολλο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας αποτελείται από συνολικά 55 μέλη εκ των οποίων 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 28 από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού όμως άλλαξε τις ισορροπίες και στην Επιτροπή ενώ υπήρξε έντονος καυγάς μεταξύ μεμονωμένων βουλευτών και Προέδρου της Βουλής για το ποιοι από τους ανεξάρτητους πλέον βουλευτές θα εισέλθουν σε αυτή.

Τελικά από τους ανεξάρτητους βουλευτές εκτός του Δημήτρη Καμμένου (μετείχε ήδη ως εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ) ο ΠτΒ Ν. Βούτσης αποφάσισε να τοποθετηθεί ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Γ. Μαυρωτάς και ο Σπ. Δανέλλης (ο οποίος μετείχε ως εκπρόσωπος του Ποταμιού) προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του επίσης ανεξάρτητου Γ. Αμυρά. Το επιχείρημα του ΠτΒ ήταν πως ο κ. Αμυράς άργησε να κάνει γνωστό ότι ως ανεξάρτητος επιθυμεί να τοποθετηθεί στην Επιτροπής Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Αμυράς ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ οι κ.κ,. Δανέλλης και Μαυρωτάς, υπέρ.

Π. Καμμένος: Total blue electric ο Β. Κόκκαλης, σκληροί δεξιοί Παπακώστα, Κουντουρά, Κουίκ

Φουλ επίθεση κατά των βουλευτών των ΑΝΕΛ οι οποίοι "εκχώρησαν τη συνείδησή τους για την καρέκλα" εξαπέλυσε από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ο Πάνος Καμμένος.

"Κινδυνεύουμε να πληρώσουμε με τις μεθοδεύσεις του Προέδρου της Βουλής τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας" είπε ο κ. Καμμένος. "Παπακώστα, Κουντουρά, Κουίκ και Κόκκαλης προέρχονται από τη σκληρή Δεξιά. Ο Κόκκαλης μάλιστα είναι επονομαζόμενος και total blue electric. Αυτοί είναι δεξιότεροι από μένα. Όλοι αυτοί αποτέλεσαν το αριστερό άνοιγμα υποτίθεται του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσω ανταλλαγής της καρέκλας άλλαξαν τη συνείδησή τους".

Όπως είπε ο... υπό προθεσμία Πρόεδρος των ΑΝΕΛ "υπάρχει χάσμα μεταξύ της βούλησης του λαού και των βουλευτών που υπάρχουν σήμερα στη Βουλή. Θέλω να ρωτήσω τους Θράκες και τους Μακεδόνες βουλευτές αν η βάση τους είναι υπέρ της συμφωνίας".

Νωρίτερα ο κ. Καμμένος ρώτησε τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών αν γνωρίζουν πως "στη. 'Β Μακεδονία' θα γίνει η μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ που μπορεί να φιλοξενήσει άνετα και τα πυρηνικά του Ινσιρλκίκ".

Ενώ εγκάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έδειξαν ευαισθησία "για την κατάλυση της Δημοκρατίας στο κρατίδιο των Σκοπίων. Εκεί που είδαμε βιασμούς βουλευτών, φυλακίσεις και αποφυλακίσεις βουλευτών μέχρι να φτάσουν στον αριθμό που απαιτείται. Είδαμε να παραβιάζονται πολλαπλώς εκεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί δεν βλέπετε αν ήταν έγκυρο ή άκυρο το δημοψήφισμα; Έχουμε μια Συμφωνία που δεν έχει υπογραφεί από τον Πρόεδρο της χώρας αλλά από τον Πρόεδρο της Βουλής και παραβιάζεται ακόμα και τώρα απ’ όσους την υπέγραψαν όπως ο Ζάεφ και ο Δημητρώφ".

Η Συμφωνία ανατρέπει τη Συνθήκη της Γιάλτας υποστήριξε τώρα ο κ. Καμμένος και προέβλεψε πως θα φέρει μεγάλα δεινά στο μέλλον. "Το Κόσσοβο θα διαμοιραστεί μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας με τις ευλογίες των μεγάλων δυνάμεων. Η επόμενη χώρα που θα γίνει αυτό θα είναι τα Σκόπια" προέβλεψε.

Αδ. Γεωργιάδης: Λέγατε απλό κεντροδεξιό τον Πάνο Καμμένο - τώρα σας λέει προδότες

Τις ανακρίβειες του Πάνου Καμμένου ως προς την δυνατότητα που είχε να ρίξει την κυβέρνηση ώστε να μην υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Την ίδια στιγμή απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε "προδοσία δεν κάνατε, προδότες δεν είστε, αλλά κάνατε τεράστια ζημιά στην Ελλάδα".

Τα πυρά του κ. Γεωργιάδη εστίασαν στον πρώην κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ και την στήριξη πως απολάμβανε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. "Εσείς δεν λέγατε πως ένας απλός κεντροδεξιός είναι ο κ. Καμμένος; Φάτε το προδότες τώρα για να μάθετε με ποιους συνεργάζεστε" τόνισε.

Σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς Καμμένου περί του αν θα μπορούσε να εμποδίσει την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ή οποία οδηγεί αύριο στην Κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξής πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ ήταν ιδιαίτερα οξύς.

"Το ψεύδος είναι αυταπόδεικτο" είπε. "Είπε φοβερές ανακρίβειες ο κ. Καμμένος ότι τάχα μου δεν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση το καλοκαίρι όταν υποβάλαμε την πρόταση μομφής. Όταν ο κ. Καμμένος απέσυρε την στήριξη, ο Τσίπρας αναγκάστηκε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Τι θα γινόταν τον Ιούνιο; Εάν έφευγε τότε, θα αναγκαζόταν να ζητήσει τότε ψήφο εμπιστοσύνης. Όμως δεν είχε προλάβει να κλείσει συμφωνία με Κουντουρά και Παπακώστα. Η Κουντουρά δύο μέρες μετά είχε κάνει την δήλωση ότι ποτέ δεν θα ψήφιζε τις Πρέσπες και η Παπακώστα ψήφισε την πρόταση μομφής. Άρα τον Ιούνιο 2018 θα είχε πέσει και δεν θα είχε υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Όλα τα άλλα είναι για εσωτερική κατανάλωση" είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο ίδιος επίσης θύμισε στον Πάνο Καμμένο ότι στις 11 Ιουλίου 2018 "η πρόσκληση για να μπει ως παρατηρητής η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έχει την υπογραφή του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας. Είναι δυνατόν να υπογράφει μια πρόκληση, και αυτή να είναι προδοτική συμφωνία; Κανονικός τραγέλαφος που μόνο η Πρώτη Φορά Αριστερά θα μπορούσε να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία".

Πηγή:capital.gr